#Testi problémák

Miért fontos a chlamydia szűrés 25 év alatt?

2014.05.16.
1 perces olvasási idő

Egy nemrégiben Minneapiolisban tartott konferencián kiderült, hogy a becslések szerint a szexuálisan aktív nők csupán 38%-a teszteltette magát chlymydia-ra, noha a szakemberek szerint minden 25 év alatti nőnek ajánlott a rendszeres szűrés.

A chlamydia az egyik leggyakoribb fertőző betegség, amely leginkább a fiatalokat érinti. A problémát súlyosbítja, hogy a betegség általában tünetmentes, így sokáig észrevétlen és kezeletlen maradhat. A kezeletlen chlamydia-fertőzés hosszú távon súlyos következményekkel járhat, különösen a fiatal nőknél. A következmények közé tartozik a krónikus kismedence fájdalom, a méhen kívüli terhesség és a meddőség.

A chlamydia teszt akármelyik gyógyszertárban megtalálható, egyszerű és receptchlamydia nélkül kapható. A bakteriális fertőzés antibiotikumos kezeléssel viszonylag egyszerűen elhárítható, ha a problémát felfedezzük. Sajnos 15-25 év között általában csak azokat a nők teszteltetik magukat, akiknek több szexpartnere van – mellesleg nekik a legnagyobb az esélyük a chlamydia-ra.

Szakértők szerint ez egyértelművé teszi, hogy nincs elég lehetőség arra, hogy megvédjük a fiatal nőket az egész életre szóló egészségügyi következményektől. Az éves chlamydia szűrés meg tudná védeni a nők jelenlegi és jövőbeli szexuális/termékenységi egészségét.

Ha valakit chlamydiával diagnosztizáltak, akkor a kezdeti kezelések után 3 hónappal újra ki kell vizsgálni őt. Ez a vizsgálat biztosítja azt, hogy azonnali antibiotikumos kezelés alá vethető legyen, ha újrafertőződne. Sajnos az újratesztelések aránya nagyon alacsony, ezért sok újrafertőződésről valószínűleg nincs adat.

A pozitív chlamydia teszteredménnyel rendelkező férfiak csupán 14%-a, a nők 22%-a végeztette el az újabb vizsgálatot 30-180 napon belül. Az újratesztelők jelentős része megint pozítív eredményt kapott (férfiaknak a 25 százaléka és a nők 16 százaléka).

Szakértők szerint fontos, hogy a fiatalok mellett az egészségügyi dolgozók is tisztában legyenek a szexuálisan aktív fiatal nők évenkénti vizsgálatának és újra-vizsgálatának fontosságát illetően. A chlamydia könnyen kezelhető és gyógyítható antibiotikumokkal, emellett az újratesztelés létfontosságú szerepet játszik az egész életen át tartó következmények elkerülésében!

(S.A. - MNT)