víz
#Testi problémák

A nők érzékenyebbek a vízhiányos állapotra

2016.07.18.
1 perces olvasási idő

A napi szinten kellő mennyiségű folyadékfogyasztás nem csak nyáron fontos! Már a kis mennyiségű folyadékhiány is negatívan befolyásolja hangulatunkat és energiaszintünket is.

Az emberi szervezet közel háromnegyede vízből áll, ennélfogva talán nem is kellene tovább részletezni, miért annyira fontos az, hogy elegendő mennyiségben fogyasszunk belőle. Ha minimális mértékben is csökkent szervezetünk víztartalma, azt nem úszhatjuk meg negatív következmények nélkül: csökken a szellemi teljesítőképesség, testileg is enerváltabbnak érezhetjük magunkat, s hangulatunk is romlik. Az amerikai University of Connecticut kutatóinak aktuális tanulmánya szerint a kiszáradásos tünetek a szervezet víztartalmának már 1,5 százaléknyi csökkenése esetén jelentkeznek.

Ne várjuk meg a szomjúságérzést!

Szervezetünk nagyon egyszerűen jelzi, ha kevesebb folyadékot fogyasztottunk a kelleténél: szomjasak leszünk, ám ezt a jelzést szakértők szerint nem kell megvárnunk, mert ez már nagyobb hiányt jelezhet. Ilyenkor csökkent koncentrálóképesség, fejfájás jelentkezhet.

Közismert és mindenki által megtapasztalt dolog, hogy sportolás közben izzadunk (legalábbis, ha komolyan csináljuk), s az is köztudott, hogy nyáron is sok vizet párologtat el testünk. Ám az már kevésbé ismert tény, hogy ezek a folyamatok az év többi részében sem állnak le, s azoknak is elegendő mennyiségű folyadékot kell bevinniük szervezetükbe, akik egész nap a számítógép mögött dolgoznak – évszaktól függetlenül.

Az amerikai kutatók a tanulmány elkészítése során 51 férfit és nőt kértek arra, hogy futópadon töltsenek el bizonyos időt – persze az eszköz bekapcsolt állapotában. Miután a közreműködők megtették a számukra előirányzott távot, kognitív teszteket kellett kitölteniük, s általános közérzetükről is kikérdezték őket. Akik fejfájásra panaszkodtak vagy fáradtnak érezték magukat, és a teszten is rosszabbul teljesítettek, azok nagy arányban fogyasztottak csak nagyon kevés folyadékot.

A nők érzékenyebben reagálnak

Korábbi tanulmányok is felhívták a figyelmet arra, hogy agyunk bizonyos idegsejtjei érzékenyebben reagálnak a folyadék hiányára, s ez a hangulatra is befolyással van. A szakértők szerint a lehangoltság lehet a dehidratáció első jele.

A kutatás emellett arra is fényt derített, hogy a nők érzékenyebben reagáltak a folyadékhiányra, mint a férfiak, mivel ők nagyobb arányban és nagyobb mértékű negatív következményekről számoltak be. A szakértők szerint a kellő mennyiségű napi folyadékfogyasztás elengedhetetlen kelléke az egészséges életnek: ajánlásuk szerint naponta legalább másfél-két liter folyadékot – lehetőleg vizet – kell fogyasztanunk.

(Forrás: Fókuszban a Nő, fitforfun.de)