napozás
#Testi problémák

Tuti tippek barnulni vágyók számára

2015.06.21.
2 perces olvasási idő

Szeretnéd, ha a fakó bőröd inkább napbarnított lenne? Mi a legjobb módszer a napbarnított szín elérésére? Önbarnítók, szolárium, napozás, vagy ezek kombinációja?

Sokak számára a nyár egyet jelent a medencénél vagy a strandon sütkérezéssel töltött idővel a napsugarak alatt, hogy aranybarna bőrük legyen. A legtöbb amerikai, beleértve a 25 éven aluliak 80%-át, valójában azt gondolja, jobban néz ki napbarnítottan.

Mielőtt azonban felveszed a fürdőruhádat és a medencéhez mész – vagy a szoláriumba – tölts néhány percet azzal, hogy gondoskodsz bőröd védelméről! Ez segíthet, hogy anélkül érd el a kívánt színt, hogy közben veszélyeztetnéd a bőrödet.

Tippek a biztonságos napfürdőhöz

  • Használj minden nap legalább 15-ös faktorszámú naptejet még a felhős napokon is, és akkor is, amikor nem tervezed, hogy sok időt töltesz a szabadban. A naptej mindennapi használata nélkülözhetetlen, mivel a napon töltött idő 80%-a előre nem látott (kutya sétáltatás vagy kinti étkezés).
  • Használj általános hatású naptejet, ami véd mind az UVA, mind pedig az UVB sugarak ellen! Vásárolj hipoallergén terméket, és amire rá van írva, hogy "noncomedogenic", hogy ne okozzon kiütést, vagy póruselzáródást és pattanásokat!
  • Vastagon és gyakran kend be magad naptejjel! Ha nem vagy biztos benne, hogy elegendő mennyiséget viszel fel, akkor válts egy magasabb faktorszámúra! A faktorszámtól függetlenül néhány órás időközönként újra kend be magad naptejjel. A legtöbb általános hatású naptej hatékonyabban véd az UVB sugarak ellen, mint az UVA sugarak ellen. Ezért még ha nem is barnulsz le, az UVA sugarak észrevétlenül károsíthatják bőröd.
  • Minden 2-3 órában, és úszás vagy verejtékezés után kend be magad naptejjel! Közvetlen napon tartózkodás során használj magasabb faktorszámú, például 30-as faktorszámú naptejet! Sportolás közben használj vízhatlan naptejet!
  • Tarts gyakori szüneteket! A napsugárzás 10 óra és 14 óra között a legerősebb. Ezekben az órákban tarts szüneteket, hogy lehűtsd magad a házban vagy az árnyékban, mielőtt újra útnak indulsz.
  • Viselj karimás kalapot és napszemüveget, ami majdnem 100%-os védelmet nyújt az ultraibolya sugárzás ellen!
  • Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy az UV sugárzás legfőbb visszaverő felülete a víz – akárcsak a hó. A síelés és más téli sportok a leégés jelentős kockázatát hordozzák magukban, ezért a lejtők meghódítása előtt mindig használj napvédő terméket!
  • Bizonyos gyógyszerek, mint például a pattanások kezelésére használt antibiotikumok és a fogamzásgátló tabletták növelhetik a napérzékenységedet! Kérdezd meg az orvosod, hogy ha a gyógyszerednek van ilyen hatása, akkor mi a teendőd!
  • Kerüld a barnulást „gyorsítók” vagy barnító tabletták használatát, melyek felgyorsítják a test melanin termelését, vagy sötétebb árnyalatot adnak a bőrödnek! Működésük nem bizonyított és nincsenek hivatalosan barnulási célokra elismerve.

Traumamentes barnulás

Számos termék – de nem a szolárium – segít, hogy biztonságosan és UV-mentesen barnulj le.

Az önbarnítók használata a bronzszín elérésének egy biztonságos módja napozás nélkül. Ezek az önbarnítók dihidroxiacetont (DHA) tartalmaznak, mely fokozatosan befesti a bőr külső részében lévő elhalt sejteket. A barnulás addig tart, míg ezek a bőrsejtek le nem hámlanak, így a hámlás vagy az erőteljes mosakodás gyorsabban elhalványítja a színt. Tipikusan néhány naptól egy hétig tart a hatásuk.

Meglehet, hogy ki kell néhány önbarnító márkát próbálnod, mire találsz egy olyat, amely a legjobban mutat a bőrtónusoddal. Az alternatívák: spray-k, testápolók és kis kendők, melyek használata egyszerű. Győződj meg arról, hogy alaposan lemostad azokat a testrészeidet, amelyek normál esetben nem barnulnak le – mint a tenyér és a talp – különben piszkosnak fognak tűnni.

Felkereshetsz olyan üzleteket is, ahol napzuhany is rendelkezésre áll. A szolgáltatás lényege, hogy önbarnító szert fújnak a barnulni vágyók testére, akiknek a szemeit, ajkait és orrát lefedik, hogy megóvják a folyamat során. A napzuhanyzás csak pár percet vesz igénybe, és néhány órával a kezelés után már látható az eredmény.

Ne feledd, mindig használj napvédő terméket, ha a szabadba mész, hogy megvédd magad a káros napsugaraktól! Még akkor is, ha önbarnítót vagy napzuhanyt használsz, a világos önbarnítók ugyanis nem serkentik a melanin termelést, ezért nem védenek a leégés ellen!

(B.M.)