mell
#Testi problémák

7 érdekes tény a női mellekről

2014.05.14.
2 perces olvasási idő

Összegyűjtöttünk néhány érdekes tudnivalót a női mellekkel kapcsolatban, amelyekkel nem árt, ha minden lány és fiú tisztában van.

A női mellek puhák, melegek, csodálatosak, rugalmasak, érzékenyek, szexisek, gömbölydedek, de ezeken kívül milyen tulajdonságaival vagy tisztában, milyen érdekes vagy meglepő dolgot tudsz még a női mellekről?

A mellek valószínűleg a legszebb részét képezik a női testnek, bár vannak olyanok, akik nem értenek ezzel egyet. Jellemzően az első dolgok egyike, amit a férfiak megnéznek a nő testén. Ezért a nőket mindig is kiemelten foglalkoztatja a saját mellük minden paramétere, néha túlzásokba is esnek emiatt. Azonban a nők többsége sincs teljesen tisztában melleik minden tulajdonságával. A szexuális vágyak felkeltésén túl a női mellek a szépség, a nőiesség, az anyaság szimbólumai is egyben.

Egy hétrészes listát állítottunk össze azokról az érdekes tényekről, melyekkel jó, ha mindkét nem tisztában van:

női mell

1. A bal mell rendszerint nagyobb, mint a jobb

Nem mindig észrevehető a különbség, de attól még fennáll, soha sem egyforma a kettő. Ugyanígy a mellbimbók mérete sem egyforma valamint másfelé is irányulnak.

2. Minden nőnek van némi szőr a mellbimbója környékén

Rendszerint alig észrevehetőek, és csak pár szőrszál található a mellbimbók tövénél, méretük, színezetük egyénenként igen eltérő, rendszerint a haj és bőrszín függvényében sötétebb vagy világosabb, illetve erősebb vagy csak apró pihék formájában van jelen.

A melleken szintén előfordulhatnak mitesszerek és pattanások. A mellek ezért is kiemelt törődést és odafigyelést igényelnek.

3. A mell mérete egyénenként változó

Nagyrészt kötőszövetes állományból és zsírszövetből épül fel, a tejmirigyek csak szoptatás során teszik ki a mell jelentősebb részét. A mell tömege egyenként nagyjából a teljes testtömeg egy százalékát teszi ki. A mellek zsírszövetének mennyisége az életkor előrehaladtával nő. Valamint nem árt megemlíteni, hogy a dohányzó nők mellei jobban megereszkedhetnek.

4. A világon több millió nőnek van implantátum a melleiben

Egyik legismertebb a sokat látott tévésztár, Pamela Anderson: szinte védjegyévé váltak hatalmas, kemény, szilikontól duzzadó keblei. Egyre több nő dönt úgy, hogy változtat külsején és ezért hajlandó kés alá feküdni, mert nincs megelégedve természetes adottságaival. Azonban nem minden nő lesz elégedett a végeredménnyel sem, gyakoriak a műhibák vagy az olcsó implantátumokból eredő komplikációk, melyek következménye újabb műtét.

A beavatkozást választó nők átlagéletkora 34 év körüli. Van, aki ajándékba kapja párjától. Van, aki a munkája miatt dönt mellette, és nagyon sokan hiúságból ültetik be az implantátumokat. Ráadásul a beavatkozás nem rizikómentes, mégis sokan választják. Sokan esztétikai okokból fekszenek kés alá, például azért, mert mellrák miatt el kellett távolítani egyik vagy mindkét mellüket.

5. A mellek izgalom, illetve izgatás hatására megnőnek

Nemi izgalom hatására a női mellek megduzzadnak, ez leginkább a mellbimbókon vehető észre.

6. A melleknek nem tesz jót az ugrálás, a megerőltető mozgás

Futás, aerobik, tánc közben egyes mozdulatok miatt a mellek is intenzívebben mozognak, ami cseppet sem kellemes. Ezért mindig viselj számodra megfelelő és kényelmes melltartót, így a heves mozgásból adódó fájdalom is elkerülhető. Ne feledd, hogy a melltartónak a mellek védelme az elsődleges funkciója.

7. A mellek alakja megváltozhat

Furcsán hangzik, de nem tesz jót a hason alvás a melleknek, akár alakváltozást is szenvedhetnek, ami semmiképp se jó dolog. Ezért lehetőleg mindig oldalt vagy háton aludj, akár egy kispárnával ki is támaszthatod melleidet, hogy minél kényelmesebb legyen a számodra.

(M. T., indiatimes.com, Lektorálta: Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)