köröm
#Testi problémák

A benőtt köröm kezelése

2015.03.14.
2 perces olvasási idő

A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járóbeteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása és hogyan kezelhető?

A betegség lényege, hogy a körömszél a körömsánc alá nő, azt maga előtt mintegy „felgyűri”. Az állandó mechanikus irritáció miatt a körömsánc túlnő (hypertrophisal), a szöveti tasakban szinte törvényszerűen gyulladás is keletkezik.
A betegek a körömszél fájdalmas duzzanatáról, vadhús képződéséről, a köröm alóli gennycsorgásról számolnak be.
A fájdalom eleinte csak bizonyos helyzetkben, irritáció során jelentkezik,majd a gyulladás felléptekor állandósul. A gyulladás szerencsére szinte mindig csak a körömszélt érinti, tovább a lágyrészekbe ritkán terjed.

Benőtt köröm - a rossz szokás, vagy a rossz cipő a felelős?

Kiváltó oka szinte mindig a beteg rossz szokásaira vezethető vissza: elsődleges gond a láb körmeinek a kézkörmökhöz hasonló ívesre vágása, ezáltal a beteg saját maga teremti meg a benövés lehetőségét.

Gyakori ok még a divatos, túlságosan szűk orrú cipők viselése, mely a lábujjakat egymáshoz préseli, és a mechanikai irritáció okozta bőrkeményedés vezet a benövéshez. Elősegítő tényező lehet még a helytelen, nem kielégítő láb- és körömhigiéné.

A benőtt köröm kezelése: műteni kellköröm

A konzervatív (nem műtéti) kezelés többnyire csak kísérlet marad, eredményt a gyakorlatban ritkán hoz. Ilyen lehetőségek a lábujjak áztatását követő köröm-előemelési próbálkozás, gyulladáscsökkentő, antibiotikumos, vagy fertőtlenítő kenőcsök használata.

Végleges megoldást a sebészi beavatkozás ad. A műtét első lépése a lábujj gondos érzéstelenítése, mely egyben az eljárás legkellemetlenebb része.

A terület fertőtlenítő oldatos lemosását követően érzéstelenítő oldatot juttatnak injekciós tűvel a lábujj tövéhez, az itt futó érzőidegek mellé, az esetleges gyógyszer túlérzékenységről a kezelőorvosnak minden alkalommal tájékozódni kell.

A megfelelő (teljes!) fájdalommentesség elérését követően a műtéti területet izolálják, steril kendővel, lapokkal veszik körbe. A műtét lényege a benőtt körömszakasz, a túlnőtt, gyulladt körömsánc és legfőképpen a köröm termelődését biztosító osztódó réteg, a köröm-matrix részleges eltávolítása.

A beavatkozás menete

• Első lépésként a köröm széle alá tolnak egy ollót, és a kívánt szélességnél a körmöt és a tövénél lévő lágyszövetet hosszában végigvágják, a benőtt szakaszt kiemelik, eltávolítják, majd szike segítségével az oldalsó területeket a mátrixszal együtt ék alakban, a csonthártya szintjéig kimetszik. A maradék szöveteket éles kanállal kikaparják. A beavatkozás rendszerint közepes vérzéssel jár, amely nyomókötéssel megfelelően csillapítható. Célszerű a műtéti területet valamely fertőtlenítő krémmel bekenni, esetleg egy összehúzó, ún. szituáló öltés behelyezésére is sor kerülhet.

• Ezt követően vastag fedőkötés és gézháló kerül a lábujjra, mely megvédi a szennyeződésektől. Az érzéstelenség múltával szájon keresztül való fájdalomcsillapítás kívánatos, erre a célra többnyire a nem receptköteles készítmények tökéletesen elegendők.

• A végtag pihentetése, felpolcolás ajánlatos. Célszerű a nyitott lábbeli, kényelmes papucs viselése a gyógyulásig, mely egy-két hetet igénybe vehet. A műtét másnapján a kötés óvatos leáztatása szükséges, ezt követően két naponkénti kötéscsere és a műtéti terület kenőccsel való védelme elegendő. Antibiotikum adása csak előrehaladott gyulladás esetén szükséges.

Nagy a kiújulás veszélye

A teljes köröm eltávolítása szükségtelen, és a beteg számára fölösleges kellemetlenséggel jár, ezért ezt kerülni kell! Az ily módon ismertetett eljárás sajnos közel nem 100 %-os biztonságú, akár 16-60 % is lehet a kiújulási gyakoriság.

Ezt csökkenteni a helyes körömápolási szokások kiépítésével, kényelmes lábbeli hordásával lehetséges.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

köröm