dohány
#Testi problémák

A dohányzás és a női egészség

2014.05.24.
1 perces olvasási idő

Egy nemrégiben készült norvég tanulmány a dohányzás káros hatásait vizsgálta, hogy hogyan hat a nők egészségére. A vizsgálat eredménye jó indokot szolgáltat arra, hogy miért érdemes valóban letenni a cigarettát.

A tanulmány szerint a dohányzás káros következményei még súlyosabbak, mint azt a tudósok eddig gondolták. Norvég tudósok kimutatták, hogy a dohányzás a nőknél sokkal hamarabb és nagyobb arányban vezet szívbetegséghez, mint a dohányzó férfiaknál.

Normál esetben a nőket kevésbé fenyegeti a szív- és érrendszeri betegség, mint a férfiakat, ami azzal magyarázható, hogy a nőknél nagyobb mennyiségben van jelen a szívet védő ösztrogén hormon.

A dohányzó nők esetében azonban az ösztrogén termelődését csökkenti a nikotin, és a menopauza kezdetét is előbbre hozza. Az ösztrogén mennyiségének csökkenésével a dohányzó nőknél hamarabb kialakulhat szív- és érrendszeri probléma.cigaretta

Ezen felül az szívinfarktus is veszélyeztetheti a dohányzó nőket, akiknél ráadásul egy évtizeddel hamarabb jelentkeznek ezek a problémák, mint a nem dohányzó társaiknál. Férfiak esetében a dohányosoknál a problémák 6 évvel hamarabb jelentkezhetnek, mint a nem dohányzó férfiaknál.

A tanulmány közel 2000 szívrohamon átesett beteget vizsgált. Átlagosan a nem dohányzó férfiak 72 éves korukban kapták az első szívrohamot, míg a nem dohányzó nőknél ez a jelenség 81 éves korukban következett be.

A dohányzó betegeknél a helyzet egészen más. A dohányos férfiak átlagban 64 éves korukban kaptak szívinfarktust, míg a dohányzó nők 66 évesen.

A korai szívroham csak egy a sok közül a dohányzás okozta egészségügyi károsodásoknak. Érdemes tehát megfontolni ezek után, hogy megéri-e füstölögni vagy sem.

(M. T., teensandhealth.blogspot.com)