farmer
#Testi problémák

5 ok, hogy kidobd a szűk farmereid

2011.06.04.
5 perces olvasási idő

Aliz egy átlagos tini. Mindösszesen annyiban különbözik a többiektől, hogy kicsit elhízott. Így, 16 évesen pedig már teljesen kiábrándult. Ugyanis vékonynak kinézni úgy, hogy közben kissé több kilóval rendelkezik, szinte lehetetlen.

Rengeteg diétát próbált már ki de egyik sem használt. Reggelente egy órát edz személyi trénerével, este pedig ő maga egyedül végzi a gyakorlatokat, ám a naphosszat tartó erőfeszítéseket nem koronázta siker.

„Nagyon rosszul éreztem magam, pedig úgy éreztem nagyon keményen dolgoztam” – mondta. „Rengeteg diétát próbáltam ki a világ minden tájáról. Azonban egyiknek sem láttam eredményét” – tette hozzá.

Valószínűleg te is át tudod érezni Aliz problémáit. Valószínűleg már te is tettél lépéseket afelé, hogy kicsit aktívabb legyél és számos diétát is kipróbáltál már. Valójában azonban úgy érzed, hogy semmit nem használt, hiszen nem férsz bele a kedvenc farmerodba.

Ha így érzed, itt az ideje, hogy más megvilágításba helyezd magad. Azzal ugyanis, hogy szuper vékony tini akarsz lenni, elveszed a figyelmedet azokról a fontos dolgokról, amiken valójában kellene, hogy legyen, tehát az egészségről és a jó közérzetről. Olvasd el cikkünket, hogy megtanuld az egészséges élet sokkal inkább boldogabbá és magabiztossá tesz, mint a vékony alkat!

Tökéletes alkat, tökéletes önkép, avagy a legnagyobb nyomás a tiniken

Gondolkozz csak el, hol látod a legtöbb vékony lányon a legtöbb szűk farmert? A tvben, az interneten, a hirdetéseken egyszóval a médiában. A legtöbb kép a bomba alakú lányokról a magazinok oldalán tűnik fel. Lehet szó egy sima cikkről, vagy egy farmerreklámról, az üzenet ugyanaz. A vékony lányok a lehető legkisebb számú farmerben a lehető legboldogabbak. Legalábbis ezt sugározzák.

Természetesen, ez egészen egyszerűen nem igaz. Sőt, még rosszabb, ugyanis ha te is így gondolkodsz abból semmi jó nem fog kisülni. A gondolkodásmódod szinte teljesen le fog korlátozódni arra, hogyha már nem férsz bele a hirdetett farmerbe, akkor úgy érzed ez a te hibád. Természetesen abba ilyenkor bele se gondolsz, hogy a rengeteg edzés révén mennyi mindent tettél egészséged megőrzésének érdekében. A problémák azonban itt nem érnek véget. Miközben próbálsz lefogyni, folyamatosan valaki másra akarsz hasonlítani. Egy olyasvalakire, akit egy képen láttál. Más akarsz lenni, és nem foglalkozol a te saját egyéni szépségeddel. Pedig hidd el, benned is van legalább annyi, mint a képeken agyonretusált modellekbe, ha nem több.

„A mai kultúránk a külsőre helyezi a hangsúlyt.” – mondja Chris Tiongson gyermekorvos. „Ez óriási terhet tesz a gyerekek, különösen a tinik vállára. Miközben a legtöbben mások, mint a modellek, a társadalmunk elvárja, hogy egyre inkább olyanokká váljunk. Ez egy óriási nagy szakadékot eredményez a vágyak és a valóság között.”

Most pedig végy erőt magadon, és dobd ki azokat a szűk kis farmereket, melyek miatt eddig annyit szenvedtél. Íme, 5 ok, hogy miért.

1.Békélj meg a természettel!

Először is, meg kell tudnod, hogy mi az egészséges testsúly a számodra. Ez függhet a genetikai örökségedtől, a környezettől és még ezer más dologtól, amely nap, mint nap körbevesz. Állítja a legtöbb szakértő. Beszélj egy egészségügyi szakértővel, védőnővel vagy az orvosoddal a családod alkat-történelméről. Így például, ha a családod egyik ága különösen hajlamos volt az elhízásra, és a szokásosnál nagyobb súllyal rendelkeztek, az ideális súly valószínűleg számodra is valahol az átlag fölött lesz.

Ezután kezdd elfogadni a saját valóságos tested! Lehetséges például, hogy izmos, erős lábaid vannak, de te vékony, kecses lábakat szeretnél. Nos, változtasd meg a gondolkodásmódod! Vond el a figyelmed arról, hogy kinézetre nem olyanok, mint szeretnéd. Viszont gondolj bele abba, hogy mindenféle nehézség nélkül fel tudsz velük szaladni a lépcsőn, vagy könnyedén le tudsz guggolni, hogy megnézd leesett-e valami az ágy alá.

Ez a fajta gondolkodásmód ugyanis segíthet, hogy kihozd a lehető legjobbat a saját testedből. Természetesen ezekhez hozzájárul például az is, hogy nem eszel gyors vagy előre elkészített kaját nagy mennyiségben. Így esetlegesen lábaid még formásabbak és izmosabbak lehetnek. Figyelem! A gyorsétel tiltólistára kerülése még nem egyenlő a táplálkozás felhagyásával! Enni mindenképpen kell, a hangsúly sokkal inkább azon van, hogy mit!

2. Vékonynak lenni nem minden! Egészségesnek már annál inkább!

Egészséges tininek lenni annyit jelent, hogy a lehető leginkább méréskeled a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát és felkészíted magadat egy minél hosszabb ideig tartó egészséges életre.

Ne csak a számokra koncentrálj! Természetesen megtudakolhatod saját Testtömeg-indexedet, ám mindenképpen egy orvos jelenlétében tedd ezt. Ez azért fontos, mert ez a skála felnőttek számára készült, így esetlegesen eltéréseket mutathat a valósághoz képest. De kontrollálásra mindenképp megfelelő.

Magad ellenőrzése pedig segít abban, hogy mindig jó formában légy. Ez természetesen csak azért szükséges, hogy megóvd magad az olyan túlsúly okozta egészségügyi problémáktól, mint például a diabétesz, a magas vérnyomás vagy a magas koleszterin szint.

A legtöbb tini ugyanis azt gondolja, hogy az egészségügyi problémák csak a felnőtteket és az időseket érintik. Így neked semmi okod az aggodalomra. „Valószínűleg most még nem érzed!” - mondja Chris. „De később igenis érezni fogod, ha most változtatsz az életeden. A mostani szokásaink, cselekedeteink ugyanis nagyban befolyásolják további életünket.” A legjobb az egészbe, hogy az egészség felé tett lépéseid nemcsak most, de a jövőben is kifizetődnek!

3. Te vagy önmagad ura!

Valószínűleg rengeteg szabályt hallasz azzal kapcsolatosan, hogy hogyan veszíts pár kilót és hogy hogyan legyél még egészségesebb. Naponta legalább 1 órát kell mozognod, 5 zöldséget enned és legalább 8 és fél órát kell aludnod.

„A valóság azonban az, hogy a tinik a legtöbbször több elvárást akarnak teljesíteni. Így sokkal nagyobb az esély rá, hogy elbuknak és később meg se próbálnak szokásaikon változtatni.” – mondja Stephanie Walsh, gyermekorvos. „Egyszerre nem tudod megváltoztatni az egész életedet, viszont egy-egy részletét igen!”

A te kezedben van a döntés, hogy mikor és mivel kezded a változtatást. De döntheted el, hogy mondjuk, hétfőtől péntekig először nem iszol cukros üdítőket. Vagy, ha eddig 4-5 órát TV-ztél egy nap, leredukálod 2-re. Ez mind csak rajtad áll! „Kérdezd csak meg magadtól! Milyen változást tudok véghezvinni most az életemben, hogy ne omoljak össze? Ha megvan a válasz, hát tedd is azt!” – mondta Stephanie.

4. Nem feltétlen kell mindent azonnal!

Mai rohanó világunkban egyre inkább hozzá vagyunk szokva a kényelemhez és a gyorsasághoz. De egészségesen élni és aktív életet folytatni nem egy olyasfajta rövid és instant dolog, mint egy hajvágás. Mindenki úgy gondolja: „Ha ezeket a dolgokat gyorsan megcsinálom, nemsokára minden megváltozik.” Walsh szerint azonban mindez idő. „Az egész azon áll vagy bukik, hogy valójában tudsz-e eléggé türelmes lenni magaddal!”

Ha gyors diétába fogsz, csak amiatt, hogy beleférj a legjobb nadrágodba a randira, valószínű, hogy nem alakítasz ki egészséges étkezési szokásokat, így pedig az állandó éhezés és szenvedés miatt, sokkal könnyebben feladhatod, különösebb eredmény nélkül. Ha azonban a célod az, hogy egészségesebb legyél és megtaláld a számodra megfelelő súlyt, valószínűleg sokkal inkább tartani fogod magad a diétához.

Szóval tűzz ki magad elő rövid idő alatt is teljesíthető célokat. Például, sétálj hetente háromszor! Vagy ne egyél egyáltalán gyors kajákat egy hétig! Ha kisebb sikereket érsz el, az majd további erőt ad. Így ezt az életmódot továbbra is tudod majd folytatni, ezáltal pedig az egész életmódváltásod sikeres lehet!

5. Jobban fogod magad érezni!

Valószínűleg sokkal boldogabb is leszel, ha a célod az, hogy egészséges légy és nem pedig az, hogy halálra éheztetve magad beleférj egy irreálisan szűk nadrágba. „Jobban fogod magad érezni fizikailag!” – mondja Chris. „Nagyobb kitartásod és jobb állóképességed lesz! Jobb lesz a hangulatod és egészében jobban fogod magad érezni. Nem fogsz éhezni és az egészség már sokkal fontosabb lesz számodra is, mint a kinézet!” – tette hozzá.

Hogy mi a különbség a két felfogás között? Aliz tanácstalansága után, beiratkozott egy olyan tanfolyamra, ahol segítenek az egészség megőrzésében és a hosszú távú fogyásban. Fél év alatt több,mint 20 kilót fogyott, és az egyik legvisszahúzódóbb diákból a legaktívabbá vált. Naponta már több km-t fut, és jövőre már a fél-maratont tűzte ki célul. Hihetetlen, de tényleg igaz!

„Magad miatt csináld, ne a másik miatt!” – mondta Aliz. „Miután már látod a változást magadon, sokkal inkább magabiztosabb leszel! Csak az én történetem tudom mondani. Egyre boldogabb és boldogabb lettem, most pedig egyszerűen teljesen meg vagyok elégedve az alakommal!” – zárta a beszélgetést Aliz.

Nos, remélem segítettünk, és most már tényleg te is ki fogod dobni a szűk farmereidet :)

(Cs. B.)