#Testi problémák

Nyelvpiercing: a fertőzés fémékszerrel csak nagyobb lehet!

2011.01.26.
2 perces olvasási idő

Egy kampó, egy karika, vagy egy gyűrű tulajdonképpen ma már mindegyik egy olyan testékszer, amely számtalan fiatal felnőtt nyelvében ott díszeleg. Azonban a divat sokszor áldozatokkal jár. Ha pedig piercinget viselsz, számolnod kell a fertőzésekkel!

Sokan azt gondolják, hogy a fertőzés gyakorlatilag egyformán, mindenkinél előfordulhat. A fertőzés azonban nagyban függ az ékszer anyagától, legalábbis ezt állítja egy nem régiben napvilágot látott tanulmány. A kutatók ebben azt feltételezik, hogy a rozsdamentes acél ékszerek sokkal inkább melegágyai a baktériumoknak, mint például az olyan műanyagok, mint a teflon. Az orvosok szerint, különösen a staphylococcust okozó baktériumok tudnak megtelepedni a fém piercingeken, jó hír viszont, hogy a műanyag testékszereken kevésbé életképesek.

„Az eladóknak óvakodniuk kellene a különféle acél és titán ékszerektől! Sokkal inkább kellene vásárlóiknak javasolni a polipropilén vagy politetrafluoretilén piercingeket! Nem csak azért, mert ez által könnyebben megelőzhető a fertőzés, hanem mert a fém szegecsek komolyabb kárt tehetnek a fogakban, vagy akár a fogínyben is” – nyilatkozta az egyik kutatást végző professzor.

A kutatás során 68 piercinget cseréltek ki a nőknél és 12-t a férfiaknál. A piercingjeiket 4 fajta anyaggal helyettesítették: rozsdamentes acéllal, titániammal és két fajta műanyaggal.

Amikor két hét múlva az orvosok megvizsgálták az alanyokat, azt fedezték fel, hogy a fém piercinget viselők körében sokkal magasabb baktérium koncentrációt találtak, mint azoknál, akik szintetikus anyagokból készült testékszereket viseltek. A 3 leggyakoribb kórokozó a staphylococcus, a streptococcus és a pseudomanas volt, ezek mindegyike jól ismert testi és szájfertőzések kórokozói. Ezután a kutatás után az orvosok elmondhatták, hogy beigazolódott sejtésük. A kórokozók jobban tapadnak meg a fém felületen, mint a műanyagon.

„A fertőzések és az egyéb betegségek a piercinget viselő emberek között, korántsem ritka” – mondja egy szájhigiéniával és szájbetegségekkel foglalkozó orvos. „Nem telik úgy hónap, hogy ne találkoznék egy olyan esettel, mikor ki kell vennem egy nyelvpiercinget. A leggyakoribb esetekben fertőzés miatt, de előfordul, hogy az eltávolítás oka az alsó, elülső fogak ínyének megrongálása” – tette hozzá.

Normális esetben a piercing mellett lévő lyukat bőr tölti be, azonban, ha mégsem, akkor minden adott a baktériumok számára. Ekkor ugyanis a nyelv mélyebbi, izmokkal és szövetekkel ellátott részei megnyílnak, a baktériumok pedig ezt kihasználva komoly fertőzéseket okozhatnak.
A fertőzés kialakulásának idejét nem lehet megjósolni. Lehetséges, hogy valakinél az első pár hét alatt kialakul, de lehet, hogy évekbe telik. Az is lehet, hogy fájdalommal jár, de az is előfordulhat, hogy semmilyen tünete nem jelentkezik.

Mit tehetsz? Ha lehetőséged van, válaszd a szintetikus anyagú piercingeket. Lehet, hogy drágábbak lesznek, de hidd el, az egészségedért megéri! Később a fertőzés kezelésére ugyanis lehet, hogy sokkal többet kell kifizetned, nem beszélve arról, hogy a piercingedről is lemondhatsz egy időre!

(Cs.B., newswise.com)