tesztoszteron
#Testi problémák

10 meglepő tény a tesztoszteronról

2015.06.01.
1 perces olvasási idő

Te mennyit tudsz a tesztoszteronról? Vajon mi az, ami csökkenti, és mi az, ami növeli a testünkben lévő mennyiséget? Íme, 10 érdekesség, amit eddig talán nem is tudtál róla...

1. A férfiakban a tesztoszteronszint növekedése és csökkenése egész napos folyamat. A fiatalabb fiúknál a tesztoszteronszint a reggeli órákban a legmagasabb.

2. A házas férfiaknak határozottabban alacsonyabb a tesztoszteron szintje, mint az agglegényeknek.

3. A versenyszerű sportok megnövelik a mennyiségét.

4. Egy csecsemő ölbevétele ellenben csökkenti a tesztoszteronszintet.

5. A tesztoszteron befolyásolja az immunrendszer működését.

6. Viszont segíthet a jobb emlékezésben. Minél magasabb a szintje az idősebb emberek szervezetében, annál kisebb a valószínűsége az emlékezőképességi problémák előfordulásának.

7. A szintetikus tesztoszteron lehet a következő férfi fogamzásgátló. Visszafogja a spermiumok fejlődését, a szex iránti vágy csökkentése nélkül.

8. Több férfi vesz részt tesztoszteronpótló terápián, hogy fiatal maradjon, habár sem a hatékonysága, sem a biztonsága nincs bizonyítva. Aggodalomra ad viszont okot, hogy ezzel megnövekszik a prosztatarák és szívroham esélye.

9. A nőkben is van tesztoszteron, habár egy átlag férfiéhoz képest a mennyiségnek az egy hetede mutatható ki a nőknél, amely az ösztrogénnel együttműködve szabályozza a nemi vágyakat.

10. Habár több millió nő vesz magához tesztoszteront, hogy növelje a nemi vágyat, nincs biztosíték, hogy ez hosszútávon is biztonságos.

(Forrás: oprah.com)