kontrolállatlan hang
#Testi problémák

Kínos helyzetek, amiket nem lehet befolyásolni: az izzadástól a pirulásig

2023.06.13.
4 perces olvasási idő

Sok ember életét, karrierjét megkeserítheti teste korlátlan fizikai reakciója. Ilyen lehet például az izzadás, az elpirulás, a kontrollálatlan hangok, az ájulás egy tű láttán vagy az akaratlan orgazmus. Mit lehet tudni ezekről?

Spazmodikus diszfónia: a kontrollálatlan hang

Egy ritka betegség, ami megfosztja a hangszalagokat a hangképzéstől. Néhány jelentős szónok és politikus is funkcionális diszfóniában szenved. Nagyon keveset tudunk a betegségről, hiszen tényleg nagyon ritka. Az ebben a betegségben szenvedő hírességeknek köszönhetően mások is megismerhették ezt a hangképzési zavart.

Egy beteg így meséli el történetét: "Fokozatosan jött, nem egy olyan dolog, ami egyik napról a másikra keletkezik. A hangom nagyon rekedt lett, és voltak bizonyos betűk az ábécében a szavak elején, amiknek a kiejtése nem ment könnyen". Lassacskán a tünetei elkezdetek beleavatkozni a munkavégzésbe, és a másokkal való kommunikációba. Egy időben volt olyan, hogy meg kellett álljak gondolkodni, mert ki szerettem volna kerülni egy szót, mert nem tudtam tisztán kiejteni.

Ezért ez a nő elkezdte kerülni a h-val, cs-vel, k-val, és sz-szel kezdődő szavakat, ami elég nehéz feladatnak tűnik. Addig soha nem hallott hasonló betegségről és az orvosok is azt mondták neki, hogy a problémája pszichológiai, különösen azért, mert abban az időben vált el a férjétől. De az 1990-es évek elejére a nőnek sikerült gyógymódot találnia a betegségére, amikor is egy klinikai kísérletben botox injekciókat kapott. Az alacsony dózisú injekciók hatására kezdett javulni az állapota.

Napjainkban a botulin toxin hangszalagba injekciózásával gyógyítják a betegségben szenvedőket.

Miért pirulunk el?

A pirulás általában valamilyen stressz hatására következik be. A kutatók szerint sokkal inkább a szégyen, mintsem a bűntudat okozhatja a reakciót. A szégyenlősség hajlamossá tesz rá, de a sokkal tágabb oka a pirulásnak az, amikor az ember nem kívánt szociális figyelmet kap. Akárkinek az arcába futhat a vér a reflektorfényben, de csak a világosabb bőrű embereknél feltűnő.

A pirulósok sajnálatára lehetetlen leállítani a vörösséget, ha egyszer már elkezdődött. Képtelen vagy megtenni akaraterővel. Az egyik kutatásban ugyanis megállapították az orvosok, hogy abban a pillanatban, amikor olyan dolog történik, ami kiválthatja, bekövetkezik az elpirulás, akármennyire is próbálsz ellenállni. A gyakori pirulóknak több reményük lehet, ha megpróbálják megelőzni a pirulást, mintha akkor kezdenék leállítani, amikor már elkezdődött, állítja egy bőrgyógyász.

Túlzott izzadás: a hyperhidrózis

Az izzadás nem egészen olyan testműködés, amit az ember kontrollálni tud. Sokan akkor is izzadnak, amikor mások nem, pedig ugyanabban a forró kocsiban, kosárlabda csapatban, tanteremben vannak, és ugyanolyan melegük van, mint a többieknek.

Ez nem igaz az emberek 2-3%-ra, akik a kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan izzadsággal, a hiperhidrózissal küzdenek.

Amióta csak általánosba jártam, talán második osztálytól kezdve emlékszem, amint az osztályteremben vagyok és a kezeim csak izzadtak, mialatt dolgoztam - mondja egy hiperhidróisban szenvedő. Így igazából azt érzi, mintha az egész életének része lett volna ez a kellemetlenség. Eleinte persze a felnőttek nem hittek neki, és az orvosok sem vették komolyan. Sok hiperhidrózisban szenvedő ember a betegségen túl a szociális megértés hiányával is küzd.

Még mindig hallani olyan betegekről, akiknek naponta 3-szor, 4-szer kell pólót váltaniuk, és betéteket dugdosnak a ruhaujjukba, hogy felszívják a nemkívánt nedvességet, illetve olyanokat, akik csak fekete ruhát vásárolnak és több réteget viselnek; akik sose vesznek fel ujjatlan topot nyáron, mert félnek, hogy kellemetlenül éreznék magukat az izzadás miatt.

A hyperhidrózis oka ismeretlen, de az orvosok találtak néhány hatásos kezelést, beleértve az elektromos pulzusok küldését az izzadságmirigyeken, de a botulin injekció is segíthet, aminek ismertebb neve a botox, ami lebénítja az izzadságmirigyeket.

Ájulás a tű láttán

Ez egy olyan fóbia, amit a filmkészítők évekig a gyakorlatban is felhasználtak egyes jelenetek hiteles reprezentálásához. A mentális betegségek közé hivatalosan csak 1997 óta sorolják a tűfóbiát. Jelenleg a mentálhigiéniai specialisták úgy becsülik, hogy a tűfóbia a lakosság 10%-át érintheti, és örökölhető is lehet.

Minden egyes alkalommal, amikor orvoshoz mentem, úgy éreztem, mintha egy horrorflmben lennék - emlékezik vissza egy tűfóbiás beteg, aki évekig még csak a fogorvosi rendelő küszöbét sem volt képes átlépni a tűfóbiája miatt. De a tűktől való félelme akkor bontakozott ki igazán, amikor beiratkozott egy sürgősségi orvos műszerészképzésre, ahol gyakorolni kellett az injekciók beadását.

A belonefóbiában, ami a tűfóbia legelterjedtebb formája, tű puszta látványa kiváltja azt a fizikális hatást, amit vasovagalis syncope-nak nevezünk: amikor az ingerület a központi idegrendszerbe jutva az erek kitágulását, a vérnyomás esédét idézi elő, melynek hatására az illető elájul.

Egy atlantai egyetem kutatói MRI vizsgálatokat végeznek, hogy feltérképezzék a félelemmel kapcsolatos érzéseket az agyban. Ezeknek a titkoknak a megfejtése új megközelítéshez vezethet, ami megszüntetné a szúrás fájdalmát azoknál, akik félnek a tűktől.

Perzisztens genitális izgalom szindróma (PGISZ)

Azok számára, akik sosem tapasztalták ezt a betegséget, a tünetei inkább áldásnak vagy viccnek tűnhetnek, mint kellemetlen, gyengítő állapotnak. Habár azoknak a nőknek, akik PGISZ-ben szenvednek, ami számukra egy állandó orgazmus-közeli állapotot jelent, az állapot inkább rémálomszerű átok, amelynek 2001-ig még neve sem volt.

Azt hittem egyedül vagyok ezzel - mondja egy PGISZ-ben szenvedő nő. Az érzés elképzelhető azok után, hogy mindenféle orvosnál - nőgyógyásznál, pszichológusnál, pszichiáternél - járt, de egyikőjük sem hallott soha semmi ehhez foghatóról.

A betegségben szenvedők számára a megkönnyebbülés sokszor annyira kevéssé megfogható, mint maga az érzés. A szexuális izgalom, amely nem fantáziákból vagy más szexuális gondolatokból keletkeznek, részben enyhíthetők az orgazmus által. Néhány nő esetében azonban még a szex sem segíthet enyhíti az izgalmat, hanem alkalmanként még csak tovább ronthatja az állapotot.

Persze sok férfi örülne, ha a partnere ebben a betegségben szenvedne. Nem is igazán tűnik betegségnek ez a szindróma, pedig a betegek életét tényleg megkeseríti. Így nyilatkozik erről egy beteg: - Ez nem egy szabadon választható dolog. Inkább soha ne legyen orgazmusom az életben, minthogy ezzel a problémával küzdjek.

Zene által kiváltott görcsök

Ritka jelenség, de előfordul, hogy egy dal epilepsziás görcsöket vált ki a hallgatóból. Ezt tapasztalta az amerikai Stacey is. Még rosszabb, hogy a görcsöket a kedvenc reggae-énekesének, Sean Paulnak a dalai váltották ki belőle. Stacey első zene által indukált görcsei egy főzőcskézéskor kezdődtek, amikor a „temperature” című számot hallgatta. Egy kis idővel ezek után hasonlókat tapasztalt egy étteremben is. A görcsök olyan borzasztóak voltak, hogy a lánynál végül sebészi beavatkozást kellett elvégezni, mely során eltávolították az agyának egy részét, hogy megszüntessék a problémáját.

Úgy érezte, hogy a görcsök miatt kezd kicsúszni irányításból az élete, ezért egyezett bele a sebészi beavatkozásba. Az agykutatók véleménye szerint az effajta görcsök akkor merülhetnek fel, amikor az agy az érzéseket egy bizonyos típusú zenével együtt dolgozza fel, ami átfedésben van az agynak a görcsöket kiváltó részével.

Az epilepsziások körülbelül 70%-a képes kontrollálni a görcsöket gyógyszerek segítségével. Azok számára, akik még mindig görcsöktől szenvednek, vagy nem képesek elviselni a gyógyszer mellékhatását, az orvosok agyműtétet ajánlanak. Számos különböző görcsoldó gyógyszert kipróbáltak, de a lány epilepsziája nem enyhült. Az ő esetében a zene mellett az epilepsziát már csak a zene elindításának gondolata is kiváltotta, produkálva a görcsöket.

(KamaszPanasz - Sz.L.)