Főoldal / TEST / HPV - A fiúk is veszélyben vannak
  2015-09-14

HPV - A fiúk is veszélyben vannak

Sajnos egyre elterjedtebb a köztudatban az a téves feltételezés, miszerint a humán papillomavírus csak a nők esetében okoz súlyos szövődményeket. Férfiak esetében az egyik legsúlyosabb szövődménye a péniszrák, illetve különösen homoszexuális férfiak esetében a végbél rákos megbetegedése is összefüggésbe hozható a HPV-fertőzéssel.

A méhnyakrák, mint lehetséges kimenetel a fertőzésnek évről évre nagy számú halálozást okoz a nők körében, de a férfiaknak is érdemes óvatosnak lenniük, őket sem kerüli el a fertőzés.

- hirdetés -

Hogyan terjed?

A humán papillomavírus-fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, amely leginkább a 25 év alatti, szexuálisan aktív férfiak és nők körében fordul elő. Az óvszer használata ugyan csökkenti a fertőzés kockázatát, de nem ad teljes védelmet, mivel a vírus a fertőzött bőrfelületről is átkerülhet a partnerre. Minden szexuálisan aktív személynél fennáll a rizikója annak, hogy olyan rosszindulatú daganatos betegséget okozó humán papillomavírussal fertőződik, amely a későbbiekben méhnyakrákot, péniszrákot, végbélrákot okozhat.

A korán elkezdett nemi élet szintén fokozza ezen betegségek előfordulásának lehetőségét a vírus tartósabb jelenléte következtében. A daganatos szövődmények kialakulásában szerepet játszik még az immunrendszer gyengesége és a dohányzás is.

A fertőzés elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, bár egyéb fertőződési utak is lehetségesek. A fertőzést terjeszthetik fertőzött használati tárgyak, például törölköző, fehérnemű is.

Hogyan védekezz?

Amennyiben partnerednél bármilyen gyanús elváltozást tapasztalsz az intim zónában, az a legbiztosabb, ha még óvszerrel sem létesítetek addig szexuális kapcsolatot, míg az orvosi vizsgálat során ki nem derül, hogy pontosan milyen típusú elváltozásról van szó.

Figyelem! Az orális szex sem biztonságos, egyre több esetben derül ki, hogy a vírus összefüggésbe hozható a száj rákos elváltozásaival.

(Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Tovább a témában: Fiúknak, Pénisz