üdítő
#Táplálkozás

Miért ne igyál diétás üdítőt?

2012.07.09.
1 perces olvasási idő

Örök kérdés, hogy mennyire károsak az egészségedre a diétás üdítőben lévő vegyi illetve színező anyagok. És a diétás üdítők valóban ártalmatlan alternatívák, ha el akarod kerülni a fölös kalóriákat?

Egy új kutatás bebizonyította, hogy a sok diétás üdítő előbb vagy utóbb metabolikus szindrómát okoz, és számos komoly betegség kialakulásáért felelhet. Megduplázhatja a szívroham, a stroke, és az asztma kockázatát, sőt, egyes ráktípusokat is előidézhet.

A metabolikus szindróma

A cukros üdítők ivásának következményeiA metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) szindróma (tünetegyüttes) több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti.

A metabolikus szindróma tünetei a csökkent glükóztolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérnyomás, az elhízás (főleg a hasra), a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint, amelyek már önmagukban is fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, együttesen azonban még jobban emelik a kockázatot és rövidítik az életet.

A metabolikus szindróma tünetei

  • Magas inzulinszint a vérben
  • Csökkent glükóztolerancia
  • Súlyfölösleg, hízás
  • Magas vérnyomás
  • Megváltozik a vérkép

A diétás üdítők előnyei és hátrányai

Egy Észak-Kaliforniában végzett kutatás során 4000, 18 és 30 év közötti embert vizsgáltak több mint 20 éven át. Kiderült, hogy azok, akik több diétás üdítőt isznak, nagyobb eséllyel lesznek a metabolikus szindróma áldozatai.

Valójában volt egy kivétel. Az egészséges, vitaminokban gazdag étrend segít tompítani a diétás üdítők hatásait. Azoknak, akiknek az étrendje bőségesen tartalmazott gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket, tejet, csonthéjasokat és magvakat, és emellett diétás üdítőt fogyasztottak, kisebb eséllyel lettek metabolikus szindróma áldozatai, mint azok, akik nem ittak diétás üdítőt, de nem is követték a vitaminokban gazdag étrendet. A leginkább veszélyeztetettek azok, akik sokat járnak gyorsétterembe, és nem a tápláló, hanem a gyors, sok esetben egészségtelen ételt választják.

Metabolikus szindróma: Veszélyben vagy?

Ha eddig alkalmanként megittál egy-egy üdítőt, most csinálj magadnak helyette inkább egészséges változatot, például egy limonádét, ami garantáltan nem vezethet metabolikus szindrómához. Bizonyosodj meg arról, hogy nem raksz bele semmi olyat, ami növelné a vércukor szintedet, vagy a koleszterin szintedet.

Ha az étrended egészséges ételekből áll, kicsi a kockázata, hogy metabolikus szindrómád legyen. Ezek az egészséges dolgok például az olívaolaj, csonthéjasok, zöldségek, gyümölcsök, sovány tejtermékek, illetve sovány húsok, halak. Az, hogy egyszer-kétszer néhány deciliter diétás üdítőt elfogyasztasz, még nem veszélyes, de ügyelj a mértékekre. És ne feledd, a legjobb frissítő a víz!

(Gy. P. F. - realage / WEBBeteg)