Szülőknek, apa

#Szülőknek #apa

342 db cikk a témában

#magány
2015.07.23.

Előzze meg, hogy kiskamasz gyermeke magányos legyen a nyári szünetben

Valószínűleg gyermeke egész évben a szünetet várta - talán még Ön is. Ám a nyári szünet nemcsak szórakoztató tud lenni, hanem egy kicsit el is szigetelheti gyermekét a megszokott társaságtól. Ha Ön dolgozik, nehéz lehet programmal teli délutánokat szervezni, ám előfordulhat, hogy gyermeke a nyár nagy részét egyedül vagy egy bébiszitterrel fogja tölteni.

#házimunka
2015.06.06.

Házimunka-feladatok tinik számára

Az idősebb tinik képesek gyakorlatilag szinte az összes, ház körül fellelhető munka elvégzésére, csakúgy, mint a felnőttek. Ám az, hogy fizikailag képesek rá, még nem jelenti azt, hogy helyesen és biztonságosan csinálják.

#alkohol
2015.06.02.

Gyerekek és az alkohol

Hiába van az, hogy a szülők nem szeretnének tudni róla, és elhessegetik a gondolatot, a valóságban a tinik és a fiatalok nagy része, amint lehetősége adódik rá, kipróbálja az alkoholt.

#öngyilkosság
2015.05.10.

Öngyilkossági gondolatok tiniknél

Foglalkoztam egy 16 éves fiúval, aki valahol elvesztette a reményét a jobb életre. Járt iskolába, tanult is egy keveset, épp csak annyit, hogy ne keltse fel senki figyelmét. Elvolt, ahogy később mondta nekem. Csak úgy elvolt, de nem volt boldog, nem érezte jól magát az életében.

#energiaital
2015.04.23.

Mennyi energiaitalt ihatnak a tinédzserek biztonságosan?

Felmérések szerint a 10-19 éves közötti kamaszok mintegy harmada rendszeresen fogyaszt valamiféle energiaitalt. Különösen igaz ez a stresszesebb körülmények között, mint például a közelgő érettségi- és vizsgaidőszakban. Ez azért probléma, mert ezek az italok szabálytalan szívműködéshez vezetnek, még az egészséges kamaszoknál is.

#tanulásmódszertan
2015.04.18.

Milyenek a helyes tanulási módszerek?

A lényeg: legyen valamilyen módszer a gyereked tanulásában! Általában nincs, és a többség nem is hallott olyasmiről, hogy lehetne. Sokan azt gondolják, hogy annyi kell a jó tanuláshoz, hogy a gyerek leüljön, megírja a leckét, és megtanulja, ami a könyvben van. Pedig ez így csak arra jó, hogy szinten maradjon, ne bukjon meg, de mindenképpen utálja az egészet.

#bestseller
2015.02.14.

A szürke ötven árnyalata: hogyan hathat a tinikre?

A napokban mutatták be a hazai mozikban annak a könyvnek a film változatát, amely elsöprő sikert aratott az olvasók körében – akiknek egyébként nagy hányada fiatalkorú. Egy új kutatás eredménye szerint, azoknál a fiatal nőknél, akik a könyvet vagy annak folytatásait olvassák, nagyobb a valószínűsége az étkezési zavarnak és a rövid idő alatt történő, nagy mennyiségű alkoholfogyasztásnak, mint a regényt nem olvasóknál. Emellett olvasói körében gyakoribb a promiszkuitás és a bántalmazó partnerkapcsolat is.

#figyelmetlen gyerek
2015.02.06.

Miért figyelmetlen a gyerek?

Elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek a nevelési problémák. Amikor a gyermek felismeri, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdődik a gyermeknevelés nehezebb szakasza.

#szerencsejáték
2015.02.04.

Miért válik egyre több tini online játékfüggővé?

Online játékok. Ezek a szavak gyakran már önmagukban is elegek ahhoz, hogy a szülőket riadalommal töltsék el. Napjainkban az online játékok egyre népszerűbbek, és az online játékfüggőség ugyanúgy érinti a fiatalabb, tinédzser korúakat, mint a 30-as korosztályt.

#házimunka
2015.01.30.

Változtassa meg gyermeke házimunkához való hozzáállását

Amennyiben gyermeke folyton lázadozik az otthon végzendő házimunkák ellen, vagy ami még rosszabb, egyáltalán nem csinál semmit, és semmiben sem segít, akkor be kell vezetnie valamilyen újítást, ha nem akarja, hogy önre maradjon minden feladat.

#drog
2015.01.27.

Egyre veszélyesebb drogozási szokások

A kamaszok egyre inkább olyan anyagok felé fordulnak, melyek könnyen beszerezhetőek, legálisak és legtöbbjük akár nagyobb mennyiségben is megtalálható egy tipikus háztartásban, vagy beszerezhető a boltokban, drogériákban.

#fej
2015.01.26.

Fejfájás tiniknél

Ha tinédzser gyermeke gyakran panaszkodik fejfájásra, ne higgye rögtön azt, hogy ez csak egy kibúvó az iskola vagy a napi feladatok alól! A tiniknél a fejfájás igen gyakori, és számos esetben nem megfelelően kezelt - derül ki egy felmérés eredményeiből.

#erőszak
2015.01.24.

Hogyan ismerheti fel, ha gyermekét zaklatják?

A rohamos fejlődés következtében a szülők egy része nem tudja tartani a lépést a változásokkal, így fogalmuk sincs, hogy milyen hatások érhetik a tiniket manapság. De a technika segíthet nekik, hogy jobban megismerjék kamasz gyereküket és az őket érő hatásokat.

#táplálkozási zavar
2015.01.22.

Amit a szülőknek tudniuk kell a pro-ana oldalakról

“Manapság, ha kövér vagy csúnya vagy, nem lehetsz sikeres, és nem tudsz majd soha teljes életet élni”- hirdeti szavak nélkül a média. A serdülőkor amúgy is a végletek időszaka, és a fogyásban sincs ez másképp. Ma Magyarországon a fiatal nők 2-3 százaléka (50 ezer nő) szenved klinikailag súlyos anorexiától vagy bulimiától.