magány
#Szülőknek

Előzze meg, hogy kiskamasz gyermeke magányos legyen a nyári szünetben

2015.07.23.
1 perces olvasási idő

Valószínűleg gyermeke egész évben a szünetet várta - talán még Ön is. Ám a nyári szünet nemcsak szórakoztató tud lenni, hanem egy kicsit el is szigetelheti gyermekét a megszokott társaságtól. Ha Ön dolgozik, nehéz lehet programmal teli délutánokat szervezni, ám előfordulhat, hogy gyermeke a nyár nagy részét egyedül vagy egy bébiszitterrel fogja tölteni.

Azok a kiskamaszok, akik vidéken élnek, még nehezebben léphetnek kapcsolatba a barátaikkal a nyári hónapokban. Íme, néhány tipp, amivel segíthet gyermekének, hogy ne legyen magányos a nyáron!

Tegye az estéket szórakoztatóvá!

Ha gyermeke nem sokat beszél Önnel, vagy a barátaival a nap folyamán, akkor este lépjenek kapcsolatba! Hívja át a barátait este egy fagyira, vagy egy jó társasozásra. Bátoríthatja gyermekét, hogy rendszeresen vegyen részt nyáresti programokon, például a könyvtárban, nyári színházi előadáson, stb. Ha a nappali órákban nem tudnak együtt lenni, akkor varázsolja az estéket a kiskamasz számára szórakoztatóvá.

Fontolja meg, hogy felvesz egy tini segítőt!

A kiskamasz talán már túl idős egy bébiszitterhez, de lehet, hogy még nem áll készen arra, hogy egész nyáron egyedül legyen otthon. Ilyenkor felvehet egy idősebb tanulót, aki a nap folyamán amellett, hogy vigyáz rá, együtt lóg vele pár órát. Ha van valaki vele, amíg Ön dolgozik, az Önt is megnyugtatja, és gyermeke sem lesz túlságosan magányos, hiszen biztosan megtalálja a közös hangot egy hasonló korú társsal.

Nyári táborozás

A nyári tábor jó módja annak, hogy a kiskamasz jól szórakozzon és új barátságokat kössön. Az egyházi, vagy az iskolai táborok általában nem drágák, költséghatékonyak. Ha gyermeke elég idős, akkor akár önkénteskedhet is a táborban, ahol lefoglalja magát, és még segíteni is tud.

Küldje el rokonokhoz

Ha a tábor nem jöhet szóba, akkor küldje el néhány napra a család egyik tagjához vagy egy baráthoz. Az a néhány nap a családtagokkal megadhatja azt, amire épp szüksége van, míg Ön dolgozik.

Tervezzen periodikus eseményeket

Még ha teljes munkaidőben is dolgozik, akkor is valószínűleg van néhány olyan nap a nyár folyamán, amikor tervezhet néhány szórakoztató eseményt gyermekének és a barátainak. Próbáljon meg kivenni minden hónapban a nyáron egy napot, amikor el tudja vinni a gyerekét egy kirándulásra. Meglátogathatnak egy múzeumot, kalandparkot, elmehetnek strandolni, vagy eltölthetnek egy kis időt a helyi parkban vagy a saját kertjükben. Ne hagyja, hogy a nyár úgy teljen el, hogy nem töltött el a gyereke néhány vidám napot a barátaival.

Nézzen rá időnként gyermekére

Ha gyermeke a nyár nagy részét egyedül tölti otthon, amíg Ön dolgozik, akkor próbáljon meg minél gyakrabban ránézni. Hívja fel, hogy tudja, gondol rá, és hiányzik Önnek, míg dolgozik. Fontos, hogy gyermeke tudja, hogy bármikor elérheti Önt, akár megy valahova, akár vészhelyzet van!

(tweenparenting.about.com)