táplálkozási zavar
#Szülőknek

Amit a szülőknek tudniuk kell a pro-ana oldalakról

2015.01.22.
1 perces olvasási idő

“Manapság, ha kövér vagy csúnya vagy, nem lehetsz sikeres, és nem tudsz majd soha teljes életet élni”- hirdeti szavak nélkül a média. A serdülőkor amúgy is a végletek időszaka, és a fogyásban sincs ez másképp. Ma Magyarországon a fiatal nők 2-3 százaléka (50 ezer nő) szenved klinikailag súlyos anorexiától vagy bulimiától.

Persze korábban is hallottunk elrettentő híreket és példákat a csont sovány, bulimiás vagy anorexiás fiatalokról. Ezek a lányok (és egyre gyakrabban fiúk) magányosan, magukba zárkózva próbálnak elérni egy olyan álmot, amely valójában soha sem válhat valóra. Jobb esetben a kórház vár rájuk, amelynek segítségével kigyógyulhatnak betegségükből. Rosszabb esetben pedig akár halálos kimenetelű is lehet a táplálkozási zavar.

A fogyási tippek online érkeznek

A súlyos evészavarban szenvedők azonban újabban nem rejtik el a világ szeme elől, hogy kik ők. Közösségbe tömörülnek, méghozzá az internet segítségével.

Az interneten böngészve rengeteg online közösséget találhatunk, amelyek azt hivatottak szolgálni, hogy segítsék azokat, akik még inkább fogyni akarnak. Ezek az úgynevezett 'pro-ana' oldalak (a bulimiásoknak csak 'mia), ahol a felhasználó megoszthatja történeteit másokkal, illetve tippeket és trükköket adhat, arra, hogy hogyan lehet még vékonyabbnak látszani.

Egyes oldalak ilyen szlogenekkel csábítják a tiniket: „Mi segítünk elérni a tökéletességet”, „Mérlegfüggők ide”. Ezek az oldalak, blogok vagy fórumok körülbelül 10 éve jelentek meg először. Azóta hatalmas internetes közösséggé nőtték ki magukat. Amerikában több kísérletet is tettek a megszüntetésükre, de sajnos a legtöbb oldal továbbra is megtalálható a világhálón, nyilvános, és egyre több „áldozatot szed” hazánkban is.

Tiltsa le az oldalakat!

Érdemes odafigyelni ezekre az oldalakra, hiszen nem kis veszélyforrást jelent a fiatalok számára. Szülőként érdemes végigolvasni egy-egy oldalt, hiszen rengeteg tipp és trükk elhangzik arra vonatkozóan, hogy hogyan titkolják el a tinik az étkezési zavarukat a szüleik elől, vagy hogyan szabaduljanak meg a felesleges kalóriáktól. A böngészőkben ma már létrehozhatunk tiltólistákat is, így a kereső automatikusan blokkolja ezeket az oldalakat.

Ha észrevett valamilyen jelet vagy tünetet a gyermekén, amely egy esetleges étkezési zavar kialakulására utal, ne habozzon segíteni! A nyugodt beszélgetés sokat segíthet, a támadás, kényszerítés, és az erőszakoskodás azonban még nagyobb ellenállást szülhet. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a kiváltó okot, vagyis, hogy mi okozhatja a gyermekünkben azt a képzetet, hogy nem csinos, vagy nem elég vékony. Érdemes odafigyelni a barátokra, barátnőkre is, hiszen a rossz társaság romboló hatással lehet a számára.

(KamaszPanasz)