Szülőknek, anya

#Szülőknek #anya

486 db cikk a témában

Állandóan beteg a kicsi? Hogyan óvjuk a nagyobb testvért a hazavitt bacilusoktól?
#bacilus
2023.05.26.

Állandóan beteg a kicsi? Hogyan óvjuk a nagyobb testvért a hazavitt bacilusoktól?

A gyerek betegsége szülőként egyszerre jelent lelki és fizikai megterhelést, hiszen miközben folyamatosan izgulunk a hogylétéért, ápoljuk őt, próbálunk helytállni a többi feladatunkban is. Ahol több gyermek van a családban, ott tovább bonyolódik a képlet, hiszen mire az egyikük meggyógyul, jó eséllyel a többiek is elkapják a kórt. (x)

Hogyan motiválj egy tinit?
#motiváció
2023.05.11.

Hogyan motiválj egy tinit?

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke motivált maradna, megragadná a lehetőségeket és új dolgokat próbálna ki. Nem minden tini szereti azonban elhagyni a komfortzónát. Ha úgy érzed, gyermekednek szüksége van motivációra és egy kis biztatásra céljai kitűzéséhez és azok eléréséhez, sokat tudsz neki segíteni.

9 hiba, amit a mostohák hajlamosak elkövetni
#mostoha
2023.04.27.

9 hiba, amit a mostohák hajlamosak elkövetni

A mostoha szerepnél talán nincs is nehezebb szerep egy családban – és nem számít, milyen erősen próbálkozol, nincs rá garancia, hogy egy boldog, összetartó család lesztek.

Segítség, a gyerekem ellenem fordult!
#szülő
2023.04.20.

Segítség, a gyerekem ellenem fordult!

Kamasz szülőjeként ki ne érezte volna már úgy, hogy egyszerűen nem értik egymást, mintha olykor teljesen elbeszélnének egymás mellett, és a saját gyereke csak az ellenséget látná benne. Vajon mi állhat ennek a hátterében? Elrontottunk valamit szülőként? És ha már így van, mit tehetünk azért, hogy a helyzet megváltozzon?

A tinik és a hangulatváltozások
#hangulatváltozás
2023.03.05.

A tinik és a hangulatváltozások

Ha tini gyermekednek hangulata barométerként ingadozik, valószínűleg nincs miért aggódni, hiszen ez teljesen normális. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyszerű megbirkózni az egyik percben kedves, másik percben dühöngő kamasszal. Íme, néhány tipp, amivel segíthetsz neki az érzelmek kezelésében.

A problémás viselkedés jelei
#problémás viselkedés
2023.02.21.

A problémás viselkedés jelei

Sok kamasz mogorva, indulatos és lázadó, de ezt nemcsak az életkorukból adódó változások okozhatják. A súlyos depresszió is produkálhat ilyet, vagy a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a droghasználat. Hogyan különböztesse meg a szülő a kamaszkori viselkedést a problémás viselkedéstől?

Hogyan segítsek túlsúlyos gyermekemnek?
#túlsúly
2023.01.10.

Hogyan segítsek túlsúlyos gyermekemnek?

Fogadd el, támogasd és ösztönözd tini gyermeked, hiszen minél jobban elfogadod őt, annál inkább fogja elfogadni saját magát is. Hallgasd meg őt anélkül is, hogy oktatnád. Javasolj programokat neki olyanokkal, akik hasonló érdeklődésűek, vagy mutass neki olyan elfoglaltságokat, amik építik az önbizalmát.

4 mód, hogy felkészítsd a kamaszt az egyetemre
#egyetem
2022.08.29.

4 mód, hogy felkészítsd a kamaszt az egyetemre

A felkészítés már sokkal a végzős gimnazista év előtt elkezdődik. Ez idő alatt megtanulják, hogyan teremtsenek egyensúlyt a tanulás és a szórakozás között, azzal együtt, hogy döntéseket hoznak, és megpróbálják a legjobbat választani. Mindez megalapozza a felsőoktatási intézmény választását, és a kemény munkát, ami a felvételhez vezet.

Készítsük fel gyermekünket az elválásra!
#tábor
2022.07.13.

Készítsük fel gyermekünket az elválásra!

A honvágyat mindenki ismeri, még ha manapság sokan nem is tekintik többnek, mint a szüleiktől a nyári táborok vagy más oktatási és nyaralási programok által elszakított csemeték nyafogásának. Ezt a régi érzést azonban egy új jelenség bonyolítja: a modern szülők új nemzedéke, amelynek tagjai számára a korszerű technológia új lehetőségeket teremt, megpróbál a távolra került gyerekkel "együtt maradni", folyton telefonál és SMS-eket küldözget neki, szüntelenül igyekszik kapcsolatot fenntartani vele. Jobban aggódik és kevésbé képes kilépni akár csak egy rövid időre is a gyerek életéből, mint ahogy annak idején saját szülei tették.

#vita
2022.06.11.

Nem szabhatod meg, mit tegyek! Vita a kamasszal

"Majdnem 18 éves vagyok, nem szabhatod meg, mit tegyek!" Oh, a majdnem felnőttekkel való állandó harcok. A legtöbb szülő azzal szembesül, hogy ha egy szabályt próbál betartatni 17 és fél éves gyermekével, az így válaszol: "Hamarosan már nem korlátozhatsz!"

Hogyan kezelj egy felelőtlen tinit?
#felelőtlen
2022.05.02.

Hogyan kezelj egy felelőtlen tinit?

A gyereked egyre magasabb, máshogy néz ki, új dolgokat tanul minden nap. Ezért természetes, hogy elvárod tőle, hogy felelősebb legyen. Azonban ez nem fejlődik ki gyorsan, könnyen és természetesen a tiniknél.

Problémás tinik lázadása
#szülő
2022.04.20.

Problémás tinik lázadása

A lázadó viselkedés gyakran mély lelki problémákat rejt magában: a fájdalom, félelem és magány érzését. Az ilyen tinik gyakran fordulnak ki önmagukból ahelyett, hogy beszélnének róla valakivel. A fogalmat először Freud vezette be, amikor a pszichoterápiával kísérletezett.

Hogyan ösztönözd a kamaszt a mindennapi olvasásra?
#olvasás
2022.02.19.

Hogyan ösztönözd a kamaszt a mindennapi olvasásra?

Ahogy fejlődik a technológia, az olvasás feledésbe merül, így sok fiatal más elfoglaltságot talál. Vajon mit tehetsz annak érdekében, hogy gyermeked minden nap olvasson? Az olvasás mindenkinek fontos, így itt van néhány tipp, amivel ösztönözheted a tinit.