szülő
#Szülőknek

Mit tehet, ha gyermeke nem akarja folytatni az iskolát?

2014.10.02.
3 perces olvasási idő

Igen gyakori a tinik esetében, hogy ott akarják hagyni az iskolát, vagy minél előbb be akarják fejezni tanulmányaikat. Sokan, mikor betöltik a tizenhatodik életévüket, szeretnének függetlenedni, váltani.

Az azonban, hogy mit mondanak, és valójában mit gondolnak, két különböző dolog. Honnan tudja a szülő eldönteni, hogy mit is akar a gyermeke? Mit tehet akkor, ha gyermeke tényleg ott akarja hagyni az iskolát?

Mikor kell komolyan venni a dolgot?

Sok tini mire eléri a tizenhat éves kort, úgy gondolja, hogy már eleget tanult. Előfordulhat, hogy már vállalnak diákmunkát, vagy akad idősebb, már dolgozó barátjuk, és ezek hatására csábítja őket a pénzkereseti-, függetlenedési- és önállósodási lehetőség. Nem csak a saját kereset lehetősége csábítja őket, hanem az iskolai kötöttségektől való szabadulás gondolata is. De amikor a tinik azt mondják, elegük van a tanulásból, és nem szeretnék folytatni az iskolát, vajon komolyan is gondolják ezt?

A legtöbb esetben ez a jelenség egyszerűen csak a kamaszkori lázadás egyik megnyilvánulása. Azok, akik az átlagtól jobban teljesítenek, egyetemi, főiskolai továbblépésben gondolkodtak, ők valószínűleg nem akarják majd otthagyni az iskolát. A gyengébben teljesítők számára viszont sokszor a tanulmányok befejezése tűnik a természetes választásnak.

Bármely olyan esetben, mikor a kamasz az iskola otthagyását említi, érdemes komolyan elbeszélgetni vele. Egyrészt, hogy kiderüljön, mennyire gondolja mindezt komolyan, másrészt pedig azért, hogy megértesse vele, a döntésének komoly súlya van. Higgadtan, figyelmesen hallgassa végig a tini érveit és ellenérveit, így nem fogja úgy érezni, hogy nem hallgatja meg gyermeke véleményét. Vezesse rá, milyen lehetőségekkel számolhat, ha nem folytatja az iskolát, mérlegeljék közösen, hogy megéri-e a váltás!

Ha úgy látja jobbnak, hogy gyermekének még érdemes tanulnia egy darabig, akkor némi gyengéd ráhatással terelje abba az irányba, ellenkező esetben segítse az álláskeresésben, tanítsa meg az életben való boldogulásra. Nem érdemes idő előtt othagyni az iskolát.

Miért érdemes mégis folytatni az iskolát?

Emelje ki, hogy ha folytatja a tanulmányait, könnyebben találhat olyan állást, amit szeret csinálni, és ami jobban fizet! Azonban ne most emlékeztesse arra, hogy ez még két év középiskolai és legalább három év főiskolai tanulást jelent! Minél vonzóbbá teszi neki a továbbtanulás lehetőségét, annál nagyobb az esélye, hogy esetleg meggondolja magát gyermeke, és hajlandó lesz néhány évet még az iskolapadban tölteni.

Mint a legtöbb szülő, bizonyára Ön is azt szeretné, hogy gyermeke még többre vigye, mint Ön, és könnyebb élete legyen. Ezen célért egyes szülők hajlandóak szinte bármit megtenni, hogy kisajtolják gyermekeikből a magasabb képzettséget, diplomát. Ám a kamaszt akarata vagy akár képességei ellenére rákényszeríteni olyasmire, ami nem megy, semmiképp sem szabad. Ne próbáljon meg mindenáron, erővel felülkerekedni gyermekén, még akkor sem, ha meg van győződve arról, hogy jobb lesz neki, ha Önre hallgat!

Ha sokat beszélgetnek, észérvekkel, apránként meg lehet változtatni a tini véleményét és szemléletmódját. A lényeg az, hogy a kamasz ne érezze úgy, hogy a szülő ráerőszakolja a saját akaratát.

Hogy miért nem előrelátóak a tinik? Ennek egyszerű az oka, hogy még nem képesek a távolabbi jövőbe gondolkodni, nem számolnak előre kosszabb távon, gyakorlatilag máról holnapra élnek. Ezért van szükség a finom meggyőzésre. Meglátja, később még hálás lesz Önnek, amiért nem hagyta, hogy megszakítsa az iskolai tanulmányait!

Ha mégis otthagyja az iskolát – további lehetőségek

Azok számára, akiknek a képességei alapján mégsem a továbbtanulás a legelőnyösebb opció, lehet, hogy jobb megoldás, ha befejezik tanulmányaikat és új lehetőségek után kutatnak. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyből munkát kéne vállalniuk!

A legtöbb ilyen fiatal alacsonyabb képzettségük miatt csak alulfizetett, kevésbé jövedelmező munkalehetőségekhez tud hozzájutni, már ha egyáltalán összejön valamiféle állás. Így pedig nem sok esélyük van egy szebb jövőre, a távlati tervek megvalósítására. Alternatív megoldást jelent, ha kitanul egy szakmát, elvégez egy tanfolyamot és csak azután keres munkát.

Ha befejezi a középiskolát, és beiratkozik egy kevésbé nehéz főiskolára, ami mellett még dolgozni is tud, akkor tudást és tapasztalatot is szerezhet egyszerre, ami igen jól jöhet a későbbiekben, és nagyobb eséllyel indulhat neki az álláskeresésnek.

Manapság a megszerzett „papírok” igen sokat számítanak, főleg ha mellé még gyakorlati képesítést is fel tud mutatni a fiatal. Ne hagyja, hogy gyermeke bármiféle képesítés, szakma nélkül teljesen lemondjon a továbbtanulás lehetőségéről!

Továbbtanulási lehetőségek

Amennyiben úgy érzi, hogy gyermeke képes lesz végigharcolni az egyetemi éveket és diplomát tud szerezni, akkor mindenképp bátorítsa elhatározásában. Ha a gyerek is hajlik a továbbtanulásra, mindenképp erősítse meg az elképzelésében, és támogassa őt.

Ha a fiatal ugyan jól tanul, ám a család anyagilag nem engedheti meg magának az egyetemi tanulmányok finanszírozását, vagy nem akarja adósságba verni magát a diákhitel felvételével, a tininek olyan állás után érdemes néznie, ahol a munkaadók direkt a tehetséges fiatalokat keresik, és hajlandóak az adott munkakörhöz kapcsolódó továbbtanulásban támogatni, finanszírozni őket.

Ön ugyan segítheti, támogathatja immár fiatal felnőtt gyermekét, de a végső döntést neki kell meghoznia! Bízzon benne és a saját, eddigi nevelésében!

Ne feledje, ha mégis úgy dönt gyermeke, hogy nem folytatja az iskolát, vagy hogy a középiskola után dolgozik, még később is bármikor próbálkozhat a továbbtanulással!

(M.T. - www.yourteenager)