gyermek
#Szülőknek

Dühös tinik: hogyan segíthet leküzdeni az indulatokat?

2014.09.24.
3 perces olvasási idő

Önnel is előfordult már, hogy nem tudott mit kezdeni dühös gyermekével, tehetetlennek érezte magát, ami frusztrációt és zavarodottságot okozott Önnek? Ön is közel volt már egy dühkitöréshez? Bizony, előfordul olykor-olykor, hogy nem tudja megfékezni dühös gyermekét, fél a következményektől, és attól, hogy nem bírja tovább, és Önt is elönti a harag.

Ne feledje, attól, hogy a gyermeke fiatal, még ugyanúgy meg kell tanulnia irányítani az érzéseit, indulatait, mint másoknak. A düh és a harag normális érzelmi reakció, mindenki megtapasztalja időnként, szinte elkerülhetetlen egyes helyzetekben. Azonban meg lehet tanulni kezelni, és együtt élni vele, az érzelmek irányításának elsajátítása normális része a felnőtté válásnak. A legjobban Ön tud gyermekének segíteni, hogy megtanulja irányítani az indulatait.

A düh mint tünet

A düh valójában egy igen hasznos érzelmi reakció, hiszen jelzi számunkra, ha valami nincs rendben, ha valaki átlépett egy bizonyos határt, amit nem kellett volna, vagy egyszerűen megbántott bennünket valamivel. A kezeletlen, feldolgozatlan düh azonban hosszú távon számos problémát okozhat, akár fizikai betegség formájában is kiütközhet. Azok, akik nem képesek megbirkózni az érzelmeikkel, gyakran előfordul, hogy depressziósokká, alkohol- vagy drogfüggőkké válnak.

A harag nem más, mint egy egy jel, egy tünet, amely figyelmeztet más, a háttérben rejlő problémákra. A dühkitörés előtt egy sor más érzelmi reakció is lejátszódik az emberben, többek között a frusztráció, a félelem, az undor, vagy más negatív dolog, amelyek akár a düh előidézői is lehetnek.

Ennek szemléltetésére egy egyszerű példa: a lánya egyszer csak megtudja, hogy a társai tudnak az egyik osztálytársához fűződő titkos szerelmi vágyairól, és ezt az infót a legjobb barátnője mondta el nekik. Ilyenkor a lánya veszteségérzetet érezhet, mert így, hogy kiderült a dolog, a választott fiú talán már nem fog érdeklődni utána. Megbántottságot is érezhet, mert bízott a barátnőjében, aki mégis elárulta az ő titkát. Tehetetlenséget is érezhet, sajnálhatja, hogy nem képes meg nem történtté tenni a dolgokat. Emiatt pedig a lánya feltehetően nagyon dühös lesz a barátnőjére.

A gyermekének ilyen, és ehhez hasonló helyzetekkel, érzelmi válságokkal kell majd megküzdenie az életben, és valószínűleg gyakrabban, mint azt Ön gondolná. Ha képes szembesíteni a gyermekét a saját dühével, segíteni tud neki abban is, hogy rájöjjön, hogyan előzheti meg az indulatai elszabadulását, a problémák feldolgozását. Segítse gyermekét, hogy helyén tudja kezelni az érzelmeit, kontrollálja, valamint megértse, és tisztában legyen azokkal.

Dühvel teli érzelmek

A kezdő lépés ahhoz, hogy érdemben meg lehessen birkózni a dühvel az, hogy specifikáljuk az érzelmet. Például mondhatja gyermekének, hogy látja rajta a dühöt. Így gyermeke is észreveszi magán, hogy nincs minden rendben és inkább az okokat kezdi el keresni, ahelyett, hogy Önre támadna. A cél az, hogy a háttérben meghúzódó okokat felderítse, azonban előtte hagynia kell gyermekét, hogy kicsit lenyugodhasson. Erre egy sor megoldás létezik, csak néhány példa: forró fürdő vagy zuhany, kiadós étkezés, testmozgás, masszázs, relaxáció, zenehallgatás. Tanítsa meg gyermekének, hogy hogyan fejezheti ki az érzéseit mások felé úgy, hogy se önmagát, se a másikat ne bántsa meg, de közben tudassa a másikkal, hogy neki az adott dolog nem esett jól.

Ne cselekedjen indulatból!

Abban az esetben, ha a gyermeke megtanulja, hogy gondolkodjon, mielőtt cselekedne, kisebb eséllyel bánt majd meg másokat és önmagát is. A lényeg a negatív gondolatok, érzelmek kezelésén, elemzésén van. Ha sikerül túljutnia a pillanatnyi krízishelyzeten úgy, hogy nem tesz vagy mond semmi meggondolatlant, akkor elejét veheti a nagyobb problémáknak és lehetősége nyílik arra, hogy feltárja a háttérben húzódó okokat, és felszámolja azokat. Mindig juttassa gyermeke eszébe, hogy úgy cselekedjen, hogy közben számoljon tettének következményeivel.

A gőz kieresztése

Mondja el gyermekének, hogy amikor úgy érzi, dühös, a legjobb dolog, amit tehet az, ha eltávolodik a helyzettől, kivonja magát az adott szituációból. Ez beválik akkor is, ha valaki más dühös rá. Egy dühös emberrel nem könnyű szót érteni, racionális érvekkel meggyőzni a saját elképzelése ellenkezőjéről szinte lehetetlen. Nem jó ötlet épp akkor a düh kezeléséről beszélgetnie gyermekével, amikor ő éppen dühös. Várjon inkább addig, amíg lenyugszanak a kedélyek. Ne akarjon mindent azonnal, ott helyben megoldani. Javasolja inkább, hogy vonuljon el mindenki egy kicsit a szobájába, nyugodjon meg, és utána értelmesen meg lehet beszélni mindent. Sokszor kiderül, hogy később már a gyermeke is belátja, hogy nem is lesz olyan fontos az a dolog, amiért az előbb még dühöngött. Csak időre van szüksége, hogy önmaga is belássa ezt.

Tanítsa meg a dühkezelési technikákat gyermekének!

Tanítsa meg gyermekét, hogy hogyan kezelje érzelmeit, és mit tegyen vagy mit ne tegyen legközelebb annak érdekében, hogy elkerülje a konfliktusokat, kényes szituációkat. A következő lépések segíthetik abban, hogy eredményesen és még időben kezelni tudja gyermeke a dühét:

  • Ismerje be saját magának, hogy dühös!
  • Engedje meg önmagának, hogy dühös legyen anélkül, hogy bűntudatot érezne emiatt!
  • Nyugodjon meg!
  • Elemezze ki, hogy kire vagy mire és miért dühös. Tudja meg, hogy mi az, ami felbosszantja, mi az, ami kiváltja a dühöt, indulatot! Vizsgálja meg, hogy milyennek látja önmagát az adott helyzetben!
  • Gondolja végig, hogy hogyan szeretné kezelni az olyan helyzeteket, amikor dühöt érez!

(M.T. - imom.com)

Kapcsolódó címkék

anya