pénzügy
#Szülőknek

Mit jelent és hol kezdjük a pénzügyi tudatosság fejlesztését?

2023.03.01.
3 perces olvasási idő

Pénzügyi tudatosságunk a pénzzel való kapcsolatunk alapja, mely egy egész életen át elkísér minket, és folyamatos tanulást igényel változó világunk folyamatos újdonságai miatt. Minél korábban kezdjük el, annál jobban járunk, mert ha pénzről van szó, sikerünk kulcsa az ilyen jellegű tudatosságunk fejlesztésében rejlik. (x)

Alábbi cikkünkben bemutatjuk, mikor és hogyan vágjunk bele, és milyen előnyökkel jár későbbi életünk során pénzügyi műveltségünk kialakítása és szinten tartása.

Mi is a pénzügyi tudatosság?

Pénzügyi tudatosság alatt a különböző pénzügyi készségek megértésének és hatékony használatának képességét érthetjük, beleértve személyes pénzügyi menedzsmentünket, költségvetésünk kezelését és befektetéseinket. A kifejezés tehát számos fontos pénzügyi készségre és fogalomra utal egyszerre, valójában egy gazdaságilag racionális szemléletmódot, életvezetéshez szükséges alapot takar. A pénzügyi műveltség kulcsfontosságú szempontjai közé tartozik elkészítenünk és naprakészen tartanunk saját költségvetésünket, de ide érthetjük adósságkezeléseinket és a személyes kiadásaink nyomon követését is.

Szerencsére egyre több kezdeményezés található már az oktatásban is a pénzügyileg tudatos gyerekek nevelésére. Ilyen lehet egy pénzügyi verseny középiskolásoknak, vagy szakemberek előadásai.

Mikor és hogyan vágjunk bele?

A pénzügyi tudatosságra való nevelést sosem kezdhetjük elég korán. Onnantól kezdve, hogy gyermekünk magabiztosan bánik a számokkal, vagyis akár már kisiskolás korától érdemes lehet belevágni az anyagi kérdésekre való helyes nevelésre, és játékos formában pénzügyi ismeretekre és helyes szemléletmódra tanítani otthoni körülmények között. Ahogy pedig gyermekünk növekszik, tovább bővíthetjük a tudását.

Kezdjük a gyerekkorban

Pénzügyi tudatosságA pénzzel kapcsolatos alapismeretek megtanítása éppen ugyanolyan fontos, mint olvasási és írási készségeink fejlesztése. Az ilyen jellegű műveltség ugyanis alapvető készség, melyet gyerekeink nem vesznek fel automatikusan, így nekünk kell megtanítanunk őket. Ezeknek a beszélgetéseknek persze nem kell ijesztőnek vagy bonyolultnak lenniük, inkább illesszük be egyszerűen a mindennapi családi tevékenységeinkbe. Tanulságos pillanatokat találhatunk például egy-egy bevásárlás, egy utazás megtervezése vagy a bankba járás során. Ezek ugyanis kiváló lehetőséget nyújtanak alapvető pénzügyi fogalmaink bevezetésére. Sor kerülhet alapvető szükségleteink és felesleges kiadásaink közötti különbségek elmagyarázására, megtakarításainkról és költségvetési döntéseinkről való beszélgetésre.

Ha például elvisszük gyermekünket boltba, beszélgessünk az impulzusvásárlások elkerüléséről és a költségvetés betartásáról. Vásároljunk listával, és mutassuk meg neki, hogyan tartsa magát a listán szereplő termékekhez. Újabb tanulságos példa lehet, ha megértetjük velük, a bankkártya vagy hitelkártya nem egy varázslatos, feneketlen pénzkészlet. Éreztessük velük a fizikai pénztől való megválást, melyben testközelből tapasztalhatják meg a kiadás súlyát.

Az alapvető dolgok átbeszélése után gyakorlati tapasztalat során is fejleszthetjük a tudatosságukat. Segíthetünk nekik okos döntéseket hozni azáltal, hogy megtanítjuk, hogyan kell reális pénzügyi célokat kitűzni. Amikor gyermekünk legközelebb valami újat kér, tegyük ezt egy tanító pillanattá! Bátorítsuk arra, hogy tegyen félre pénzt, hogy megvehesse a kívánt terméket, vagy fizesse ki annak egy részét. Ezáltal testközelből érzi majd kérései súlyát, és jobban megbecsüli azt a belefektetett pénz és várakozás eredményeképp. Fontos továbbá, hogy mindig példát kell mutatnunk, gyermekeink ugyanis nagyon figyelmesek, és a mi viselkedésünkből veszik át szokásaikat.

Folytassuk később is

A gyermekkorból kilépve hiába rendelkeznek gyermekeink életkoruknak megfelelő pénzügyi tudatossággal, egyre komolyabb kihívásokkal találják majd szembe magukat, így további fejlődésre lesz szükségük. Ekkor már komolyabb tanácsokkal is elláthatjuk őket, nyithatunk nekik bankszámlát, esetleg hagyhatjuk, hogy nyaranta diákmunkát vállaljanak, így saját keresetre szert téve. Ha kifejezetten érdekli a gyermekünket a téma, akkor biztathatjuk, hogy nevezzen be egy pénzügyi versenyre középiskolásoknak, így mélyítve a tudását.

Felnőttkori előnyök

Ekkor tovább folytathatjuk a gyerekkorunkból hozott tudásunk fejlesztését – jellemzően saját magunk tesszük ezt meg könyvek olvasásával, az ismerőseinkkel való kommunikáció során vagy éppen podcastok hallgatásával. Ennek előnye, hogy pénzügyekben jártas emberekként általában kevésbé leszünk kitéve pénzügyi csalásoknak, átveréseknek, valamint megfontoltabb és alapos döntéseket leszünk képesek hozni befektetéseink, megtakarításaink és kiadásaink rendezése kapcsán.

Ne feledjük, a helyes pénzügyi szokások kialakítását soha nem lehet túl korán elkezdeni! Segítsük gyermekeinket már egészen kiskoruktól kezdve, életszakaszainak megfelelő gyakorlatok és egyre komolyabb pénzügyi feladatok támogatásával. Felnőttként hálásak lesznek a megszerzett tudásért, a holnap helyes döntői felnőttjei ugyanis a mai gyerekek. Gondoskodjunk arról, hogy mindannyian rendelkezzenek a helyes döntésekhez szükséges eszközökkel, és igényük legyen a folyamatos tanulásra!

(BP Digital Group)

Kapcsolódó címkék

Tanulás