motiváció
#Szülőknek

Hogyan motiválj egy tinit?

2023.05.11.
1 perces olvasási idő

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke motivált maradna, megragadná a lehetőségeket és új dolgokat próbálna ki. Nem minden tini szereti azonban elhagyni a komfortzónát. Ha úgy érzed, gyermekednek szüksége van motivációra és egy kis biztatásra céljai kitűzéséhez és azok eléréséhez, sokat tudsz neki segíteni.

Íme, néhány tipp, amivel motiválhatod őt és biztathatod a lehetőségek megragadására:

Legyél példakép

Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked motivált legyen, neked is ilyen magatartást kell tanúsítanod. Talán csak erre van szüksége. Tűzz ki reális célokat, és ha sikerül elérnie, alig várja majd, hogy kipróbáljon egy következőt.

Legyél inspiráló

Sikersztorikat hallgatni mindenki szeret. Oszd meg saját történeteid vele, hogy hogyan tűztél ki egy célt és valósítottad meg azt. Akár ismerősöket, híres embereket is fel lehet hozni példának, de az is jó dolog, ha együttesen tűztök ki célokat.

A kudarc is hozzátartozik az élethez

Ha te nem félsz a kudarctól, talán gyermeked sem fog. Értesd meg vele, hogy a próbálkozás már maga a siker, és nem létezik olyan dolog, hogy kudarc. Minden egyes tapasztalattal tanulunk valamit, így csak nyertesek lehetünk. Ha gyermekednek valamilyen terve nem jön össze, mondd azt neki, hogy büszke vagy rá, amiért megpróbálta, és hogy a tapasztalatért megérte.

Fontold meg a jutalmazást

Jutalmazás által mindenki motiválttá válik. Ha gyermeked elér egy célt, ünnepeljetek. Nem kell drága helyre menni, elég egy mozi vagy egy közös fagylaltozás. A lényeg, hogy ünnepeljetek, hiszen ez egy remek mód a motiváció fenntartására.

Ne te dönts el mindent

Ha gyermeked tudja, hogy a fontos döntésekben neki is szava van, nagyobb eséllyel fog célokat megvalósítani. Hadd döntse el ő, hogy focizni vagy kosarazni szeretne-e, illetve kórustag vagy inkább zenekari tag akar lenni.

A saját problémád ne vond bele

Sok szülő azzal tartja távol gyermekét a lehetőségektől, hogy saját problémáit vetíti ki rá. Ha nem kaptad meg álmaid állását, ne mondd neki, hogy nem is érdemes küzdeni, vagy hogy úgyis csak csalódás várja majd. Ha képes vagy túl lépni saját csalódásaidon, az gyermekednek is segíteni fog.

Élvezd a helyzetet

Ha gyermeked örömmel próbál ki új dolgokat és halad céljai felé, nincs helye még több elvárásnak. Tudasd vele, hogy örömmel nézed, ahogy új dolgokat tanul és hogy reméled, hogy sosem veszíti el ezt a hozzáállását.

(KamaszPanasz – K.F.)