szabadság
#Szülőknek

Amikor a tininek több szabadság kell

2021.07.02.
1 perces olvasási idő

Fontos, hogy lehetőséget adj gyermekednek a felelősségteljes viselkedés gyakorlására, hiszen ha mindig mindent megcsinálsz helyette, soha nem lesz önálló. Adj neki elég szabadságot, hogy ezt megtanulhassa. Ha például minden nap te nyaggatod a házi feladat megírása miatt, csak azért fogja megcsinálni, hogy végre elhallgass, így ha idősebb lesz, nehezebben fogja kezelni a komolyabb helyzeteket önállóan.

Hozz létre szabályokat, következményeket. Ne fektess bele sok energiát abba, hogy megelőzd a szabályszegéseket, inkább adj több szabadságot gyermekednek, hogy elkövethesse saját hibáit. Ne keltegesd minden nap félóráig őt, mert akkor nem fog megtanulni felkelni saját magától, ami később talán az állásába is kerülhet majd.

Fokozatos függetlenség

Apró lépésekben növeld gyermeked szabadságát, hogy lásd, képes-e megbirkózni vele. Ha mindent te csinálnál meg helyette, azzal csak a kudarcra készítenéd fel. Ugyanakkor fontosak ezek a kis lépések, hiszen ha túl sok szabadságot adsz neki, nem fogja tudni kezelni. Ha gyermeked követi a szabályokat és bebizonyítja, hogy tudja kezelni a függetlenségét, lassan emelheted a felelősségvállalást.

Néhány ötlet ehhez:

  • Feküdjön le időben magától
  • Tovább maradhat este a barátaival
  • Kiválaszthatja, mikor végzi el a házimunkát/leckét
  • Több szabadság a számítógépet/laptopot illetően
  • Mozduljon ki szülői felügyelet nélkül
  • Vállaljon diákmunkát
  • Tanuljon meg vezetni

Álljatok meg, ha szükséges

Ha gyermeked nem tudja betartani a szabályokat és képtelen egészséges döntéseket hozni, adj neki kevesebb szabadságot, felelősséget. Szüntesd meg a kiváltságokat. Hagyd, hogy gyermeked viselkedése mutassa meg, hogy mennyi felelősséget érdemes adni neki. Talán lesznek olyan időszakok, mikor visszafejlődik, sokszor viszont nagyon is sokat fejlődhet pozitív irányba.

Az új fejlődési szakaszokban gyermeked viselkedése változni fog. A szabályokat és büntetéseket az ő viselkedéséhez igazítsd. Hozzatok létre egy „viselkedési szerződést”, amiből gyermeked megérti majd az elvárásaid. Tudnia kell, hogy hogyan kell viselkedni a több szabadsághoz és mik a következmények, ha nem felel meg az elvárásoknak.

(KamaszPanasz – K.F.)