gyerek
#Szülőknek

Hogyan tanítsa gyermekét tiszteletre?

2015.10.12.
2 perces olvasási idő

Manapság - sokkal inkább, mint bármikor ezelőtt - a jómodor kulcsfontosságú az életben való érvényesüléshez. Tanítsa meg gyermekét a mások iránti tisztelet művészetére!

Minden egészséges kapcsolatnak a tiszteleten kellene alapulnia. Az önbecsülés, a mások tisztelete, illetve egy másik személy önmaga elé helyezése az első lépés afelé a viselkedésforma felé, mely felkészíti gyermekét a felnőttkorra. Ha úgy érzi, hogy gyermekének csiszolnia kellene a tiszteletteljes viselkedését, az alábbi tanácsok segíthetnek Önnek.

1. Kezdje már kiskorban!

Állítson fel világos korlátokat és szabályokat már az óvodás korú gyermeknek is! Így mire kamaszkorba ér, már tudni fogja, hogy a korlátokat nem szabad átlépni. Tanítsa meg gyermekének, hogy ne nyúljon ahhoz, ami nem az övé, és értékelje azokat a dolgokat, melyeket birtokol (játékok, ruha, stb.) Mindez legyen érvényes a többi családtag értéktárgyaira is.

Hogyan tanítsa gyermekét tiszteletre?

2. Tanítsa meg gyermekének, hogyan értékelje önmagát!

A kinézet, a teljesítmény és a kapcsolatok azok a dolgok, melyeken keresztül a tinédzserek megtanulják tisztelni önmagukat. A barátságok és az első párkapcsolatok során már gyermeke fogja felállítani a saját korlátait és tisztelni a barátait.

3. Fegyelmezzen következetesen!

Tartson egyensúlyt a büntetés és a jutalmazás között, és értesse meg gyermekével, hogy mit vár el tőle a kommunikáció, a házimunka és az iskolai munka tekintetében. Állítson fel egészséges korlátokat, amikor megválogatja, hogy gyermeke milyen filmeket nézhet, zenéket hallgathat. Mindig kiszámíthatóan, stabilan, de abszolút jogosan fegyelmezzen. A kamasz így érezni fogja, hogy Ön komolyan gondolja, amit mond, és megfontoltan dönt - később pedig ő is ezt a viselkedésformát fogja követni.

4. Adjon útmutatót gyermekének az emberi kapcsolatokhoz!

Hangsúlyozza a megfelelő nyelvhasználat - így például a káromkodás, csúfolódás elhagyásának - fontosságát. Mondja el, hogy nem szabad megütni vagy lökdösni másokat. Később, kamasz gyermeke esetében értesse meg vele, milyen fontos betartani a hazaérés megbeszélt időpontját, illetve elvégezni a ház körüli feladatait. Mondja el azt is, milyen következményekkel kell a kamasznak számolnia, ha nem sikerülne valamelyik szabályt betartania.

5. Mutasson jó példát!

Az, hogy a szülők hogyan viselkednek és beszélnek egymással, illetve másokról, meghatározza a gyermek mások iránti magatartását és tiszteletét. Kerülje a pletykálást, a kritizálást, a kiabálást, illetve az egyéb helytelen viselkedési formákat. Ehelyett inkább nyújtson jó példát, melyet a kamasz követhet. Kutatások bizonyítják, hogy a gyermekek a szüleik által legbefolyásolhatóbbak, akár öntudatlanul is.

Ahogy a gyerekek tinikké válnak, és elkezdenek érni, természetes, hogy kipróbálják a saját korlátaikat, és néha elvesztik a kontrollt. Legyen felkészülve arra, hogy néha különösen ügyelnie kell majd arra, hogy a kamasz megfelelően viselkedjen, illetve tisztelje mások jogait és tulajdonát. Mivel a legtöbb kamasz követi a szüleitől tanult mintákat, leginkább úgy fog viszonyulni másokhoz, ahogy az szüleitől látta.

(KamaszPanasz - Gy.A.)