szülő
#Szülőknek

Problémás tinik lázadása

2022.04.20.
1 perces olvasási idő

A lázadó viselkedés gyakran mély lelki problémákat rejt magában: a fájdalom, félelem és magány érzését. Az ilyen tinik gyakran fordulnak ki önmagukból ahelyett, hogy beszélnének róla valakivel. A fogalmat először Freud vezette be, amikor a pszichoterápiával kísérletezett.

A nehéz érzelmekkel való megbírkózás

A legtöbb tini nem fogadja el azt, ami történik vele, nem nyílnak meg senkinek, elzárkóznak. A legfőbb cél megértetni velük a kapcsolatot az érzéseik és viselkedésük közt, valamint elérni, hogy a lázadás helyett kifejezzék érzelmeiket. Ha útmutatót adsz gyermekednek ehhez, talán olyanokat fog felfedezni magában, amiket addig soha. Míg próbál megbírkózni a feladattal, engedd gyermekednek, hogy beszéljen bármiről, ami ezzel kapcsolatos. A cél, hogy magába nézzen ahelyett, hogy másokra vetítené ki a fájdalmát.

Példa

Jancsi 16 éves, neveletlenül viselkedik tanáraival. Akárhányszor megkérik valamire, szarkasztikusan válaszol, szitkozódik. Azóta viselkedik így, mióta elhagyta őt egy lány egy másik fiúért.

Legbelül elutasítottnak és bizonytalannak érzi magát. A külvilág felé azt mutatja, őt ez nem érdekli, hogy megvédje magát a további csalódásoktól. A fiú nincs tudatában annak, hogy a viselkedése valószínűleg a szakítás miatt változott meg.

Mit lehet tenni?

Habár a lázadó viselkedést mélyen fekvő problémák okozzák, a változás nem lehetséges, amíg a tini nem kezd el foglalkozni a viselkedés lehetséges okaival. Ha a szülők ilyen viselkedést tapasztalnak, az egy figyelmeztetés lehet arra, hogy tini gyermeküknek komoly szüksége van a segítségre és arra, hogy kifejezhesse, amit érez. Ha barátaival együtt viselkedik így, próbálj közösen leülni velük beszélgetni és kideríteni, mi lehet a gond. Legyél te az, aki megtanítja őket túllépni a régi sérelmeken.

(KamaszPanasz – K.F.)