feleselés
#Szülőknek

Íme, 7 módszer, hogy kezelni tudd a feleselő kamaszokat

2020.12.08.
2 perces olvasási idő

A tinédzserek szókimondóak, és valljuk be, van, hogy tiszteletlenek is tudnak lenni. Azonban attól, hogy tizenévesek, nincsenek feljogosítva arra, hogy nem méltóan beszéljenek és viselkedjenek.

Sőt, kutatások bizonyítják, hogy a goromba tinédzserek gyakran goromba felnőttekké válnak, ezért létfontosságú, hogy még most megtanítsd gyermekednek, hogyan kezelje a feszültségeket visszafeleselés, szemforgatás, és ajtócsapkodás nélkül!

Egész nap azt hallgatni gyermekedtől, hogy „Ez nem igazságos!”, vagy „Nem mondhatod meg, mit csináljak!” szépen szólva őrjítő. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb tinédzser nem ilyen virágnyelven fejezi ki magát, ha nem tetszik neki valami…

Attól függetlenül, hogy éppen mit vág a fejedhez gyermeked, mindig fontos szerepe van annak, milyen módon válaszolsz. A válaszod meghatározza a tiszteletlen viselkedés jövőbeli kimenetelét.

Az alábbiak a leghatékonyabb módszerek arra az esetre, ha a kamaszok tiszteletlenül beszélnek veled:

1. Alakíts ki olyan szabályokat, amelyek kiemelik a tisztelet fontosságát

Találj ki olyan szabályokat, melyekből világosan kiderül, mely viselkedésformák megengedettek, és melyek tilosak! Míg a szülők egy részének belefér pár ajtócsapódás, más szülők ”zero-tolerancia” szabályt vezetnek be. Az a jó, ha gyermeked számára egyértelmű, hogy bizonyos viselkedésformák, mint a káromkodás, kiabálás, szidás negatív következményekkel jár.

2. Nyugalom

Ha ugyanabban a hangsúlyban reagálsz, esetleg kiabálsz, akkor csak rosszabbá teszed a helyzetet! Nagyon fontos, hogy akármit is mond a veszekedés hevében a gyermeked, te ne kapd fel a vizet!

Vegyél pár nagy levegőt, számolj el háromig, vagy alakíts ki egy rövid mantrát, amivel lenyugtatod magad, a fő, hogy ne tegyél olyat, amit később megbánnál!

3. Ne dőlj be a figyelemfelkeltésnek

A visszabeszélés a tinédzserek részéről gyakran csak taktika arra, hogy kibújjanak az általuk nem kedvelt kötelességek alól.

Összességében, minél tovább szítja gyermeked a veszekedést, annál tovább tudja húzni az időt, és elnapolni a kötelességeket, amiket kértél tőle.

Ha bekapod a csalit, egyre nehezebben tudsz majd nyugodtan kilépni a veszekedésből. Éppen ezért vannak esetek, amikor jobb ignorálni egy szemforgatást, vagy orr alatt motyogást.

Ha nem veszed fel a szemkontaktust, nem támadsz vissza, vagy egyszerűen nem veszel tudomást a másikról, egy idő után valószínűleg abba fogja hagyni a veszekedést. Ezután, ha lenyugodott gyermeked, már sokkal egyszerűbb lesz vele kommunikálni.

4. Ne add be a derekad

Egy másik ok, ami miatt a tinédzserek visszafeleselnek az az, hogy sokszor a konfliktus hatására a szülők megváltoztatják a döntésüket. Ne ess ebbe a hibába, ne hagyd, hogy következmény nélkül tiszteletlenül bánjon veled gyermeked! Már csak azért sem, mert ha beadod a derekad, megerősíted a kamaszokban, hogy ha agresszíven viselkedik, az egy hatékony mód, hogy elérje, amit akar.

Ne engedj a bűntudatnak, ha egyszer valamire nemet mondtál, ne változtasd meg a véleményed! Még akkor se, ha olyan kijelentések hangzanak el, hogy te vagy a legrosszabb szülő a világon, vagy hogy elrontod az életét. Maradj kemény!

5. A figyelmeztetés szerepe

Ha gyermeked megtagadja a szabályokat, vagy folytatja a tiszteletlen viselkedést, először figyelmeztesd! Mondd el neki, mi lesz a következménye, ha ilyen módon viselkedik!

6. Ne maradjon el a következmény

Ha egy tini a figyelmeztetés után is folytatja a tiszteletlen viselkedést, vagy megsérti a szabályokat, ne maradjon el a következmény! Mikor szükséges, vond meg a jutalmakat, illetve rój ki új kötelességeket!

7. Együtt mindig könnyebb

Ha a feleselés mindennapos dologgá vált a házban, fejleszd gyermeked problémamegoldó képességeit! Várd meg, amíg mindenki lenyugszik, és együttes erővel dolgozzatok a problémán!

A legjobb, ha leültök, és megbeszélitek a tisztelet hiányával kapcsolatos gondolataitokat. Kérdezd meg gyermeked is, neki milyen ötletei vannak, amelyekkel meg lehetne oldani a konfliktust! Ne felejtsd el megemlíteni, hogy a ház összes tagjának tisztelettel kell fordulni a másik felé!

Fontos, hogy te is kompromisszumképes legyél. Például, ha a gyermeked azt mondja, azért kezd el ideges lenni, mert mindig akkor kéne kitakarítania, amikor a kedvenc tv műsora megy, keressetek együtt megoldást!

Egy következetes, együttes tervvel a tiszteletlen viselkedés javulhat. Ne feledd, a másokkal való tiszteletteljes interakció egy olyan képesség, amely egész életében a javára lesz a tinédzsereknek!

(KamaszPanasz – K.L.)