randizás
#Szülőknek

5 tény a tinikről és az együtt járásról

2019.01.10.
1 perces olvasási idő

A tinédzsereknek sok dolgot meg kell tanulniuk serdülőkorban. Segítsd gyermeked ezzel az öt tippel.

Teljesen normális, ha egy tinit érdekel a randizás

Vannak, akik korábban, vannak, akik később tapasztalják meg, de egyszer mindenki elkezd randizgatni. A lányok általában hamarabb érdeklődnek, de a fiúk sem maradnak le. Egy szó mint száz: gyermeked egyszer majd járni akar valakivel. Ha ez bekövetkezik, oda kell figyelned egy két dologra.

A tinik nem tudják, hogyan kezeljék a helyzetet

Ezt nem tanítják az osztályteremben, esetleg annyit leshetett el az alapokból, amit otthon látott. De még nem tanulták meg egy kapcsolatnak az alapjait. Csak úgy fogják megtanulni, ha már benne lesznek abban az élethelyzetben. Szülőként átadhatod azokat az értékeket, amik egy kapcsolatban fontosak. Megbeszélheted gyermekeddel vagy példát mutathatsz pároddal együtt, de ne félj felhozni ezt a témát. Ne érezd azt, hogy nem fontos. Ha megtanítod gyermeked ezekre az értékekre, ő is hasonló értékekkel rendelkező párt fog magának keresni. Ezt te is így akarnád, nem igaz?

Ha beszéltek róla, gyermeked felkészültebb és boldogabb lesz

Gyermeked csak úgy lehet boldog az életben, ha megtalálja a boldogság útjához vezető kulcsot. A randizás a legnyugodtabb szülőt is idegessé teszi, de ne engedd, hogy ez látszódjon gyermeked előtt, főleg akkor, ha a határokról, szabályokról beszéltek. Maradj nyugodt és közlékeny, így erősítve kapcsolatod gyermekeddel.

Gyermekednek szüksége lesz magánszférára

Mint szülők, nem nagyon szeretjük, ha nem tudjuk, mi folyik gyermekünk életében. De ha tinédzser gyermeked elkezd randizni, vissza kell lépni pár lépést. Ne akarj mindent tudni. Először talán nehéz lesz és úgy érzed majd, hogy valami rossz dolog történik. Ez teljesen normális, hiszen megváltozik a szülői szerep. Másrészről gyermeked talán szeretne beszélni tapasztalatairól, esetleg kérdéseket feltenni. Legyél számára elérhető, de ne túl kíváncsiskodó.

Rád mindig is szükség lesz

A tinik könnyen belekeverhetik magukat olyan helyzetekbe, amikből utána nehezen tudnak kimászni. A legtöbb ilyen a randikon történik. Emiatt tudasd gyermekeddel, hogy ha úgy alakul a dolog, érte tudsz menni, akár hajnal háromkor is. Ezt persze ítélkezés nélkül tedd majd, hiszen mindenki követhet el hibákat az életben, a lényeg, hogy gyermeked biztonságban legyen. A vitatkozás, ivás, részegség mind része lehet egy rossz tapasztalatnak. Szóval reméljük a legjobbakat, készüljünk fel a legrosszabbra és legyünk ott gyermekünknek.

(KamaszPanasz – K.F.)