randi
#Szülőknek

Milyen szabályokat állíts a kiskamasznak a randizásról?

2019.12.08.
1 perces olvasási idő

A randizás gondolata a legnyugodtabb szülőket is felkavarhatja, de fontos, hogy gyermeked megtapasztalhassa ezt a dolgot addig, míg veled él együtt.

Adj útmutatást gyermekednek elvárásaidról, így megtaníthatod az egészséges kapcsolat fontosságára és a szexuális élet veszélyeire. A szabályok attól függenek majd, hogy gyermeked mennyire kezeli éretten a témát. Néhányan 14 évesen is készek arra, hogy felelősségteljesen randizzanak, mások csak idősebb korukban lesznek elég érettek hozzá. Itt van néhány tipp, amit figyelembe vehetsz:

Ismerd meg gyermeked partnerét

Ha megjelenik egy srác autóval a házatok előtt, és ahelyett, hogy bemenne köszönni, csak dudál, ne engedd el a lányod vele. Hívd meg vacsorára, így jobban megismerheted.

Kivel? Mit? Hol? Mikor?

Pontosan tudnod kell, mit terveznek a fiatalok. A fiatalabb tinik meghívhatják a párjukat haza, vagy esetleg te is elviheted őket kocsival moziba stb. Az idősebbek viszont szeretnek sofőr nélkül, a maguk módján eljutni bárhova. Kérdezd meg gyermeked a részletekről, kivel lesz, hova mennek, mikor jön haza.

Idősebb emberekkel nem

A törvények mindenhol mások, de ezen kívül is létrehozhatsz saját szabályokat gyermeked partnerének életkorát illetően. Például egy 14 és egy 18 éves között nagy különbség van az érettség terén. 14 évesen nagy lehet a nyomás, ha a szexuális kapcsolatról van szó. Ösztönözd gyermeked arra, hogy hozzá hasonló korúakkal randizzon!

Nyitott hálószoba ajtó

Ha gyermeked áthívja magához partnerét, legyen az a szabály, hogy az ajtónak nyitva kell maradnia! Ha zárva tartják, akkor nagyobb a kísértés. Mindig hangsúlyozd gyermekednek, hogy milyen fontos a szexuális kapcsolat nélküli közös program szervezése.

Mindig legyen otthon valaki

Ha gyermeked megy át partneréhez, beszéljen a szülőkkel, hogy náluk mik a szabályok. Más családoknál talán nem olyan egyértelműek vagy nem tartják fontosnak a szülői felügyeletet. Fontos tehát, hogy udvariasan, de kellő egyenességgel érdeklődj ezekről a dolgokról.

Technológiai veszélyek

Az elektronika sokféle problémát jelenthet. A tinédzserek hajlamosak alulöltözött, akár meztelen képeket is küldeni egymásnak, amik egy perc alatt a nyilvánosság elé kerülhetnek, lerombolva ezzel gyermeked hírnevét. Az ilyen képek küldözgetése jogi problémákkal is járhat. Ha egy fiú meztelen képet kap a barátnőjétől és továbbítja azt a haverjainak, felelősségre vonhatják kiskorú pornográfia terjesztése miatt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezekkel a veszélyekkel gyermeked tisztában legyen!

(KamaszPanasz - K.F. parentingteens.com)