nyár
#Szülőknek

Oszd be a gyermeked idejét, hogy ne unatkozzon ezen a nyáron

2018.07.12.
1 perces olvasási idő

A tinik suli időben mindig gyors tempót diktálnak. És sokaknál a nyári szünet egyet jelent a lazítással és az alvással. Az nem probléma, ha a nagy hajtás után egy két napot lazítanak, de aztán elkezdenek unatkozni és a szülők fizetik meg a következményeket.

Az unatkozó tini bosszantó tud lenni vagy még rosszabb, bajba is kerülhet. A legkönnyebb módja, hogy ne unatkozzon a gyerek, ha beosztod az idejét a nyári szünetben, így tudni fogja, hogy mi fog történni, és válogathat ,majd kiválaszthatja, hogy mit szeretne csinálni.

Kezdésként havi bontásban tervezd meg a nyarat

Tegyél bele családi nyaralást, táborozást, és bármilyen kirándulást, ami már be lett tervezve. Ha úgy találod, hogy túl sok a szabad hét, segíts a gyerekednek találni programokat, amik kitöltik a heteket. Keress bébiszitteri lehetőségeket, nyári munkát, önkénteskedést az idősek otthonában, vagy keress táborokat, amiken részt tud venni. Ha megszakítod a nagy időblokkokat, akkor így kizökkented a rutinból, ami nem más, mint a sokáig alvás, felkelés, és semmit tevés.

Hozz létre heti ütemtervet

Írd be ceruzával azt a programot, ami a leginkább megváltozhat. Írj be lehetőségeket, amiket csinálhat, illetve olyanokat, amik már be vannak tervezve. Ha a gyereked úgy találja, hogy részt vesz az extra programon is, akkor tudni fogja, hogy mikor történnek ezek. Például, az én városomban bizonyos estéken filmeket vetítenek. Jó móka, vihet magával popcornt is, és jól szórakozhat. Sosem kényszerítettük, hogy jöjjön el velünk, de benne volt a naptárban, és ha volt ideje és kedve, akkor csatlakozott hozzánk.

Csinálj napi rutint a gyerekeddel

Tervezz olyan dolgokat, amiket meg kell tenni, mint például a higiéniai rutint, beágyazást, és minden házimunkát. Egyszerűnek tűnhet ezeket megjegyezni a gyereknek, de ha le vannak írva, akkor a stressz szinted alacsonyabban tartja. Hagyj neki szabadidőt, de állíts össze egy listát, amin javasolsz tevékenységeket arra az esetre, ha a gyerek nem keres. Például: magazin olvasás, zenehallgatás, levélírás, nyári könyvolvasás, úszás, biciklizés stb. Ütemezd be a TV nézést és a videojáték időt is, így nem fognak a szabadidőben ezzel foglalkozni, illetve nem megy el erre az egész nap. Csinálj egy alternatív napi rutint is a táborozási napokra, nyaralásra és egyéb különleges időkre.

Ez a kreatív ütemezés és időbeosztás megakadályozza, hogy a gyerek unatkozzon, és elég szabadidőt ad neki, ráadásul gyakorolja a döntéshozást is. Ez segít abban, hogy minden munkát elvégezzen a lehető legkevesebb stresszel, ami az egész családnak pozitív.

(KamaszPanasz - parentingteens.about.com)