stressz
#Szülőknek

Élvezd a stresszmentes nyarat a gyermekeddel

2018.07.09.
1 perces olvasási idő

A családok egész évben a nyarat várják. A nyári vakáció a gyereknek (és neked) az az idő, amikor élvezheted a meleg időt, és remélhetőleg amikor pihenhetsz. Szabadulj meg a mozgalmas és stresszes iskolaévtől, és élvezd a stresszmentes nyarat. Csak kövesd az alábbi tippeket.

Ne feledkezz el még az elején kiválasztani a tábort, hogy elkerüld, hogy várólistára kerülj, vagy valami mást kelljen keresni gyorsan. Sok tábor már áprilisban betelik, így próbáld meg hamar lefoglalni, amint kiválasztasz egyet. Amikor elérkezik a tábor ideje, akkor se legyél szomorú, hanem legyél pozitív, és tervezzetek valami mókásat együtt, amikor véget ér a tábor.

Beszéljétek meg a nyári szabályokat

Sok stresszes szituációt elkerülhettek, ha megbeszéled a gyermekeddel a családi szabályokat és elvárásokat még mielőtt a nyár elkezdődik. Beszéljétek meg a takarodót, a szabályokat arra vonatkozóan, amikor egyedül van otthon, a TV-nézést, a számítógépnél tölthető időt, valamint az egyéb nyári feladatokat. Győződj meg róla, hogy tudja a gyereked, hogy ha egyedül van otthon, akkor áthívhatja-e a barátait, valamint, hogy egyedül elbiciklizhet-e a tóhoz. Határozd meg pontosan a szabályokat és a családi dolgokat. Ha a gyereked előre tudja, hogy mit várnak el tőle, akkor sokkal inkább meg tud felelni az elvárásoknak.

Tartsd a menetrendet (de azért legyél rugalmas)

Könnyű eltérni a menetrendtől, ha már nincs meg az a napi rutin, amit az iskola megkövetel. Tartsd az ütemtervet, hogy segíts a gyerekednek. Legyél rugalmas, amikor szükséges, de próbáld megtartani az alvási és étkezési szokásokat, amikhez már hozzászokott iskolaidőben.

Szánj időt a kirándulásra

A családi kirándulás egy csodálatos módja, hogy mindketten lazítsatok, és szórakozzatok együtt. Próbálj meg időt találni a családi vakációra, még ha ezt a saját városotokban is töltitek. Ha a nyaralás nem fér bele a költségvetésbe, akkor tölts el néhány órát minden héten a gyerekeddel, amikor közösen csináltok valamit, például menjetek el a tóhoz, látogassatok el a múzeumba, menjetek moziba, vagy esti programként fagyizzatok. Akármit is csináltok, élvezzétek az együtt töltött időt.

Kerüld el

A tanév túlzsúfolt az iskolával, házival és a tanórán kívüli tevékenységekkel. Bizonyosodj meg róla, hogy nem zsúfoltad túl a nyarat az egymást követő tevékenységekkel, ugyanis fontos, hogy a gyereknek és neked is legyen szabadidőtök.

Írj házimunka listát

Ha a gyereked egész nyáron otthon lesz, akkor ki kell vegye a részét a házimunkából. Állíts össze egy házimunka táblázatot, amelyből látni fogja a gyerek, hogy miket kell elvégeznie minden nap. Győződj meg róla, hogy tudja, hogy játszhat a barátaival, vagy nézhet TV-t, amint a feladatát elvégezte. Ha kihagyja a házimunkát, akkor legyen meg a következménye.

(KamaszPanasz - Tweenparenting)