nyaral
#Szülőknek

7 tipp a kamaszokkal való utazáshoz

2016.07.19.
2 perces olvasási idő

A tinikkel való utazás nem túl egyszerű: gondoljunk csak az unatkozó kamasz megjegyzéseire vagy a véget nem érő, testvérekkel való veszekedésekre. Hogyan mehet simábban a kirándulás, ha a serdülő gyermekével indul útnak?

Először is, fontos észben tartani, hogy ez az ő vakációjuk is, és hogy ez egy nagyon izgalmas időszak az életükben - annyi minden történik velük, és tininek lenni gyakran nyomasztó dolog. Ha pedig új 7 tipp a kamaszokkal való utazáshozkörnyezetbe kerülnek, a barátaiktól, a PS4től és a Facebooktól távol, az már csak olaj a tűzre. Az alábbi tippekkel segíteni szeretnénk abban, hogy az egész családnak élvezetes nyaralása lehessen.

1. Vonja be gyermekeit a tervezési folyamatba!

Az egyik legfontosabb tipp a tinikkel való utazáshoz, hogy hagyja őket beleszólni a célpont kiválasztásába, hiszen így később nem panaszkodhatnak emiatt. Természetesen a családnak együtt érdemes döntenie, ám ha szeretné, hogy gyermeke úgy érezze, neki is van beleszólása a dolgok alakulásába, akkor kérje meg, hogy nézzen utána – adott anyagi keretek között - az általa választott célpontnak, és utána győzzön meg mindenkit arról, hogy miért is kéne odamenniük.

Ez a taktika két szempontból is nagyon előnyös - elsősorban ennyivel kevesebb információt kell majd Önnek megkeresnie, másodsorban a kamasz századik "Unatkozok" felnyögése után eszébe juttathatja az okokat, hogy miért is szeretett volna ő maga idejönni. Mindemellett egy kis önállóságra is szert tehet a csemetéje, ha maga jár utána az utazás részleteinek.

2. Tiniként vagy felnőttként kezelje őket?

Az igazság az, hogy maguk a kamaszok sem tudják, hogy mit akarnak valójában. Egyik percben mérgesek lesznek Önre, amiért gyerekként kezeli őket, majd a következő pillanatban ismét azt a segítséget fogják igényelni, amit csak a szülők tudnak megadni nekik. A titok nyitja abban rejlik, hogy meg kell találni a helyes egyensúlyt, és tudni kell, hogy mikor kell őket tiniként, és mikor kell őket felnőttként kezelni.

Gyermeke egész nap a hotelszobában akar maradni és Ed Sheeran-t hallgatni? Végülis ki hagy ki ezzel rengeteg lehetőséget és élményt? Ne büntesse az egész családot azzal, hogy egy tini hisztéijét vagy sértődött némaságát kell tűrniük egész nap. Ha a gyermeke összebarátkozik pár helyivel vagy más nyaraló fiatallal, és szeretne egy kis időt tölteni velük, akkor engedje meg neki - csak fektesse le az alapszabályokat.

Persze azért érdemes pár szigorúbb szabályon enyhíteni, hiszen vakáción vannak, ám tudassa gyermekével, hogy éppen emiatt ez kivételes eset, és otthon minden visszatér a normális kerékvágásba. Mutassa meg gyermekének, hogy bízik benne, de hangsúlyozza, hogy ez a bizalom kiváltság és nem jog – könnyen elveszíthető!

3. Adjon gyermekeinek teret!

Persze nem arra gondolunk, hogy hagyja gyermekét magára, sokkal inkább arra, hogy ismerje fel, amikor nekik is szükségük van egy kis térre. Fontos, hogy előre gondolják át a szobabeosztás kérdését - ha az otthonitól egy teljesen eltérő felálláson gondolkozik, az gyakran problémákat okozhat. Hogyha 15 éves lánya hozzá van szokva a saját szobájához otthon, akkor valószínűleg nem nagyon szeretne majd 2 héten keresztül a 11 éves öccsével megosztani egy szobát.

4. Tervezzen előre!

Utazás előtt nem csak a kamaszokkal való utazáshoz érdemes tippeket gyűjteni, hanem nyilván érdemes általános utazásos tanácsokat is keresni. Próbáljon meg szervezett lenni, és kerülje el a felesleges stresszt azzal, hogy előre megtervezi a vakációjukat.

5. Ne hozza zavarba a kamaszt!

A szülőknek végtelen módjuk és módszerük van arra, hogy zavarba hozzák gyermeküket. A lényeg, hogy okosan időzítsen. Hagyja a saját felszabadult pillanatait akkorra, amikor gyermeke már alszik.

6. Nagyszerű alkalom a kötődéshez

Egy közös vakáció tökéletes alkalom arra, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz kamasz gyermekével. A családi nyaralásnak pozitív élménynek kell lennie, és amikor mindenki nyugodt és stresszmentes, akkor mindenkinek sokkal több ideje jut a másikra. Mint már fentebb is említettük, ne erőltessen semmit. Keressenek olyan dolgokat, amiket együtt tudnak csinálni, anélkül, hogy nagy ügyet csapnának belőle.

Válaszzanak valami olyat, amit mindenki élvezni fog, még akkor is, ha ehhez a saját korlátait kell feszegetni - például lehet, hogy még sosem vett részt vadvízi evezésen, de biztos, hogy gyermeke imádná, és Önnek is egy olyan élmény lenne, amit sosem fog elfelejteni.

(KamaszPanasz - Gy.A., allwomenstalk)