nyaral
#Szülőknek

Milyen problémákra számíthat, ha a kamasz nyaral?

2016.06.30.
2 perces olvasási idő

Amikor tinikről és nyaralásról van szó, akkor több problémával is találkozhat. Akár családi nyaralásról van szó, akár otthonhagyja őket, vagy a barátaival engedi el nyaralni a kamaszt, számos dolgot kell a szülőknek megfontolni, figyelembe venni.

A legelső probléma az, hogy a tinik gyakran nem akarnak családi nyaralásra menni, ha pedig mégis elmennek, akkor végig panaszkodnak és mindig valami mást akarnak csinálni - esetleg egy vagyont próbálnak elkölteni.

A második probléma akkor jelentkezik, amikor úgy döntenek, hogy nem akarnak a családdal tartani és Ön otthon hagyja őket. Ilyenkor szoktak azok a hírhedt házibulik lenni, amik csendháborítással, egy szétvert házzal és dühödt szomszédokkal végződnek.

A harmadik probléma, ha elengedi őket, hogy a barátaikkal nyaraljanak. Bár elsőre tökéletes megoldásnak hangzik, a valóságban sajnos nem az. Ilyen utazásokon könnyen lerészegedhetnek, megsérülhetnek és bajba kerülhetnek.

Ám a nyaralásokról nem érdemes lemondani, ezért szülőként kénytelenek vagyunk valamilyen kompromisszumos megoldást kitalálni.

Elengedni fesztiválozni gyermekét például jó kiindulópont lehet - ám ha úgy érzi, hogy a kamasz még túl fiatal ahhoz, hogy ott aludjon egy fesztiválon, akkor javasoljon egy egynapos fesztivált vagy egy napijegyet – utaljon rá, hogy ha ebben az évben minden jól megy, akkor következő évben akár egy hosszabb fesztiválra is elengedi.

Fesztiválos alapszabályok kamaszoknál

  • Vigyen magával nedves törlőkendőt, szemeteszsákot, gumicsizmát és esőkabátot!
  • Ne próbáljon ki semmilyen drogot!
  • Ne sátorozzon a mosdók, kordonok vagy ösvény mellett!
  • Ne hagyjon semmit a sátrában, ami értékes!
  • Vigyen magával naptejet, kalapot, és melegebb ruhákat éjszakára!

Ha otthon hagyja gyermekét

Legyen nagyon-nagyon óvatos, amikor felügyelet nélkül hagyja otthon gyermekét, míg Önök nyaralni mennek. Sajnos előfordulhat, hogy nagyon sokba fog Önnek kerülnie, ha így tesz. Nem Ön lenne az első, aki egy feldúlt házra és feldúlt szomszédokra érkezne haza. Mondja el gyermekének, hogy bízik benne, ezért is meri egyedül hagyni, ám hangsúlyozza azt is, hogy ez a bizalom könnyen elveszíthető.

Fektesse le az alapszabályokat még mielőtt elutaznának! Nagy naivitás lenne azt hinni, hogy nem fogja áthívni a barátait, ezért inkább engedje meg neki, de csak bizonyos szabályok mellett: pl. meddig maradhatnak ott, a lakás mely része tabu, mit és mennyit ihatnak.

Állítson fel szabályokat arra is, hogy hova és meddig mehet el.

A szünidő ellenére nem árt némi elvégzendő feladatot hagyni a gyerekre – így egyrészt érzi, hogy nem csak jogok, de kötelességek is vannak, másrészt pedig megtanulja beosztani a szabadidejét, hiszen mindegy, mikor, de mire Önök hazaérnek, a munkát el kell végeznie.

Mindenképpen legyen egy olyan szomszéd, barát, rokon, aki a közelben lakik és akivel előzőleg egyeztetett arról, hogy a kamasz bármikor segítségért fordulhat hozzá, ha szüksége van rá!

Ragaszkodjon ahhoz, hogy a kamasz bármikor elérhető legyen telefonon!A szülő számára megnyugtató, ha tudja, mikor hol van a gyereke: kérje meg, hogy mindig küldjön SMS-t hogy hova megy, kikkel lesz, illetve ha este hazaért!

Ha mégsem bízik igazán abban, hogy kamasz gyermeke egyedül is éretten, felelősségteljesen fog viselkedni, a legjobb megoldás talán mégis az, ha teljes családdal mennek nyaralni. Ám legyen benne egy olyan időszak, ami kifejezetten kamasz gyermekének szól - ez lehet egy vidámparkos nap, csodák palotája, mozi stb.

Szabályok, ha elengedi gyermekét a barátaival nyaralni

Ne adjon alkoholt a gyermekének, amit magával vihet.

Beszéljék meg, hogy milyen nagyszerű dolgokat lehet csinálni egy baráti nyaraláson, és közben győződjön meg róla, hogy gyermeke és társai programokat is terveznek, és nem csak inni szeretnének napokon keresztül.

Ha gyermeke csapattal utazik, győződjön meg róla, hogy mindenki tudja, mennyire fontos együtt maradni és vigyázni egymásra!

Győződjön meg arról, hogy az összes gyermekével utazó kamasz- és azok szüleinek a telefonszámát ismeri.

Készüljön fel minden vészhelyzetre, különösen arra, hogy minden elveszik/mindent ellopnak. Készítsen egy fénymásolatot a gyermeke útleveléről, bankkártyáriról, TAJ kártyájáról, illetve győződjön meg arról, hogy ha gyermeke rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, akkor eleget visz magával.

(KamaszPanasz - Gy.A., mumsnet.com)