buliszervezés
#Szülőknek

Ballagási parti szervezése: kérdezze ki gyermekét a buli előtt!

2016.04.29.
2 perces olvasási idő

Az érettségi egy olyan mérföldkő a gyermek életében, ahol először mérettetik meg igazán. Amennyiben jól teljesít, akkor sikerrel zárhat le egy igen fontos időszakot az életéből, mely meghatározó lesz a későbbiekre nézve is.

Valami olyan dolgot tehet le az asztalra, amiért komoly elismerés jár neki. Négy év kemény munkája fekszik abban az bizonyítványban, amit majd ünnepélyes keretek között átvehet, ez egy „útlevél”, amellyel a felnőttkorba léphet. Nem kis teljesítmény ez egy, még a saját útját kereső fiataltól, így a ballagást mint igen jelentős eseményt a hozzá megfelelő módon illik megünnepelni.

A szervezés

Azért, hogy minden a legnagyobb rendben történjen, igen sok múlik a szülőkön, sokat kell tevékenykedniük ahhoz, hogy szép és emlékezetes legyen a gyermekük ballagási ünnepsége. Ha Ön is e nemes feladat előtt áll, akkor bizonyára átérezheti ennek súlyát. Bizony nem egyszerű a helyzete a jeles eseményre készülődő szülőnek, egy sor fontos kérdésben kell döntenie, ügyesen kell szervezkednie. Bizonyára gyermeke sok mindenben tud és remélhetőleg fog is segíteni Önnek, hiszen őróla van szó, az ő érdeke is, hogy minden simán menjen. Azonban akadnak olyan kérdések, melyeket jobb minél hamarabb leegyeztetni gyermekével. Íme, néhány olyan kérdés, döntési helyzet, melyeket mindenképp le kell tisztáznia gyermekével, ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben történjen.

ballagás

Milyen partit szeretne a gyermek magának?

Nagy, össznépi családi eseményt, vagy csak egy szűk körű vacsorát? Gyermeke személyiségén, akaratán, hozzáállásán múlik, hogy ő mit is szeretne igazából. Van, aki nem szereti a nagy nyilvánosságot, a sok embert, vagy éppen családi eseménynek tartja a ballagást, mindenesetre nem szereti a nagy felhajtást és ezt tiszteletben kell tartani. Lehet, hogy egy egyszerű, de hangulatos családi vacsora valamelyik kisvendéglőben az, amit a gyermek el tudna képzelni önmaga számára. Mindenesetre kérje ki a véleményét, még mielőtt bármit is tenne, bármit is tervezne.

Milyen legyen a buli jellege?

Amennyiben gyermeke eldöntötte, hogy meg szeretné ünnepelni a ballagását, akkor a következő kérdés az, hogy milyen keretek között történjen maga az ünneplés, mekkora legyen a felhajtás körülötte? Ezt beszéljék meg alaposan, hogy kinek mi az elképzelése, vitassák meg az egyes ötletek előnyeit és hátrányait. Tartsák szem előtt azt is, hogy a lehetőségeikhez képest mennyire kivitelezhető egy-egy elgondolás, mi az, ami még belefér a keretbe. Ezzel kapcsolatban még igen sok részletkérdés felmerülhet, de azok már nagyon család és gyermek specifikusak, azokat egymás között kell lerendezniük.

Kiket szeretne meghívni a gyermek?

Mindenképp a gyerek döntése legyen az, hogy kiket szeretne látni az ő nagy napján, ezért már előre készíttessen vele egy listát azon személyekről, akiket meg szeretnének hívni, valamint még időben juttassák el azok számára a ballagási meghívókat, hogy nekik is legyen idejük készülni. A névsor összeállítása sokszor nehéz és bonyolult tud lenni, főleg, ha a meghívottak között vannak egymásnak unszimpatikus személyek is. Az természetes, hogy a gyerek ilyenkor igen elfoglalt és nem ér rá mindennel foglalkozni, azonban a vendéglista elengedhetetlenül fontos a buli megszervezéséhez. Magyarázza el gyermekének, hogy ha azt szeretné, hogy a számára kedves vagy fontos emberek részt vegyenek az ő ballagási eseményén, akkor azokat időben értesíteni kell, ez része a parti szervezésnek.

Lehet a barátokkal összevont bulit szervezni?

Ez mindenképp egy fogós kérdés, ugyanis a dolognak megvannak a maga előnyei és hátrányai is, amiket mérlegelni kell. Például a közös szervezkedéssel némi pénz spórolható meg: mindenki bedob valamit a közösbe. Ezt a kérdést gyermekével együtt kell megvitatnia és közös álláspontra hoznia. Egyeztesse gyermekével a rendelkezésre álló anyagi erőforrásokat, hogy ő is mérlegelhesse, hogy életképes megoldás-e az össznépi buli vagy sem. Ezt a kérdést is érdemes még a legelején tisztázni, nehogy meglepetésként érje Önt az, hogy egyszer csak jelentkeznek a barátok szülei megbeszélésre. Tegyen meg minden Öntől telhetőt, hogy a ballagás megünneplése szép és emlékezetes élmény maradjon mindegyikőjük számára!

(M.T. - , parentingteens.about.com)

Kapcsolódó címkék

anya