rendetlen saját szoba
#Szülőknek

Ha rendetlen a tini szobája...

2021.05.02.
1 perces olvasási idő

A szobában lévő rendetlenséggel majdnem minden szülőnek szembe kell néznie. Még a legrendezettebb gyerek életében is eljön az az időszak, amikor már nem érdekli őt annyira a szoba tisztán tartása. De mit lehet ekkor tenni? A következő stratégiák segíthetnek.

Ne legyenek túl magasak az elvárások

Ha csökkented az elvárásaid, könnyebben kompromisszumot köthettek. Ha például gyermeked csak szétszórt, de egyébként rend van a szobában, csak akkor avatkozz bele, ha tényleg menthetetlen a helyzet. Így egy idő után azt fogod észrevenni, hogy gyermeked maga határozza el, hogy elég a rendetlenségből és kitakarítja szobáját.

Hadd tanuljon gyermeked a következményekből

Egy rendetlen szobának bizony vannak következményei. Gyermeked észre fogja venni, hogy nem talál bizonyos dolgokat, amikor szüksége lenne rá, vagy a kedvenc pólója, amit másnap fel akar venni, de nem tette ki a szennyesbe, koszos. Emlékeztesd rá, hogy ha rendszerezi a dolgait, akkor ilyenek nem fordulnak majd elő.

Egy másik tipp: ne vegyél meg gyermekednek minden olyan tárgyat, amire nem vigyázott, így elkallódott! Hadd vegye meg a saját pénzéből, s így megtanulja majd, hogy jobban kell vigyázni dolgainkra.

Legyen egy reális határidő

Talán gyermeked ki szeretné takarítani a szobáját, csak a saját módja szerint. Állíts fel egy ideális határidőt, például mondd gyermekednek, hogy ki kell takarítani hétvégére vagy a buli előtt. Esetleg ösztönözni is lehet, hogy rendrakás után elmentek közösen fagyizni vagy sütizni egyet.

Ha szükséges, lépj közbe

Ha gyermekednek szobája már elfogadhatatlan, esetleg szaga is van, vagy a rendetlenség az egész házban kezd elterjedni, ideje közbelépni néhány szabállyal. Gyermekednek tudnia kell, hogy vannak bizonyos szabályok egy családban, s ez különösen érvényes akkor, ha a szobáját megosztja egy testvérrel, családtaggal.

(KamaszPanasz - K.F. parentingteens)