beszélgetés
#Szülőknek

Hogyan bírja szóra kamasz gyermekét

2017.03.11.
1 perces olvasási idő

„Mit kérsz vacsorára?”- hangzik el az egyszerű kérdés, de semmi válasz. A „Milyen napod volt?” kérdésre megint csak hallgatás. Frusztráló érzés, nem igaz? Mit is lehet tenni egy tinivel, hogy megtörjük a csendet és beszélgetésre ösztönözzük? Íme, néhány tipp.

A közvetlenül neki feltett kérdésre gyermeke nem fogja tudni kikerülni a válaszadást

Talán egyszerűbb átkiabálni egy kérdést a ház másik végébe ahelyett, hogy odamennénk, és valóban megkérdeznénk, amit akarunk, de ha egy tiniről van szó, a kiabálás nem sokat segít! Még ha nem is akartuk, hogy kiabálásnak tűnjön, őt ez valószínűleg érzékenyen fogja érinteni és nem válaszol. Azok a tinédzserek sem feltétlen válaszolnak, akik nem érzékeny típusúak, mert lehet, hogy talán észre sem veszik, hogy a kérdés nekik szólt, mert túlságosan elmerültek abban, amit éppen csinálnak.

A nyugodt beszélgetések mindig ösztönzik az egymáshoz való közeledést, együttműködést

Ha épp akkor kérdezne valamit, amikor gyermeke elindul valahová, vagy kirohan az ajtón, szóljon neki, hogy várjon pár percet, mert kérdezni szeretne valamit. Főleg, ha arról érdeklődne, hogy hová megy, vagy mikor jön haza. Ha kérdése kicsit általánosabb, hagyja, hadd menjen. Keressen egy másik alkalmat, hogy beszélgethessen vele. Ha úgy érzi, mostanában nincs erre megfelelő alkalom, akkor egy nyugodt pillanatban ültesse le gyermekét és beszéljenek erről. Tudassa vele, hogy igenis büszke arra, hogy ilyen függetlenné vált, de szükség van egy-két alkalomra, amikor beszélgethetnek.

Az előreláthatóság békét teremt és csökkenti a vitákat

Gyermeke talán azért nem válaszol, mert túl elfoglalt például a házi feladattal, üzenetküldéssel, telefonálással vagy videójátékokkal. Itt egy más megközelítés szükséges. Ha vacsorázni hívja, de nehéz elszakadnia a játékoktól, az rengeteg frusztrációt okozhat. Ez a helyzet szintén azt kívánja, hogy leüljenek és megbeszéljék a szabályokat és következményeket. Tudassa vele, hogy szeretné közösen felállítani vele a határokat. Fontos, hogy Ön és partnere ebben egyetértsenek, és ugyanazt erősítsék gyermekükben.

A csend rémisztő lehet, de nem akkor, ha a válaszokat keresi!

K.F.