vegán
#Szülőknek

Mit tehetünk, ha át akar térni a tinédzser gyerekünk vegán életmódra?

2023.06.28.
3 perces olvasási idő

Kétségtelen, hogy a vegán életmód évről egyre népszerűbb, amióta csak betört a köztudatba. Éppen ezért szülőként nem kell meglepődnünk azon, ha a tinédzser gyermekünk egyszer csak azzal állít haza, hogy mostantól vegán szeretne lenni. A kérdés már csak az: mit tehetünk ebben az esetben?

Kétségtelen, hogy a vegán életmód évről egyre népszerűbb, amióta csak betört a köztudatba. Éppen ezért szülőként nem kell meglepődnünk azon, ha a tinédzser gyermekünk egyszer csak azzal állít haza, hogy mostantól vegán szeretne lenni. A kérdés már csak az: mit tehetünk ebben az esetben?

Üzenet a szülőknek: így érdemes elindulni

Nos, az első és legfontosabb tanácsunk, hogy ne tiltsuk meg neki, hiszen ebben a korban már valamelyest tisztában van az általa képviselt értékekkel, fel tudja mérni a saját igényeit. Ráadásul a közösségi médiának és a trendek vírusszerű terjedésének köszönhetően egyébként sem akadályozhatjuk meg, hogy eljussanak hozzá az ilyen és hasonló irányzatok.

Amit viszont megtehetünk, az nem más, mint hogy mi is egy kicsit alaposabban megismerkedünk ezzel a fajta életmóddal. Ennek köszönhetően egyrészt közelebb kerülhetünk a gyermekünkhöz, hiszen osztozunk vele egy új tapasztalatszerzésben. Másrészt azt is biztosíthatjuk, hogy ez az életmód – különösen a vegán étrend – a tizenéves gyerekünk javát szolgálja, és hogy semmiképp se okozzon problémát a fejlődő szervezetében.

Ismerjük meg a szemléletet!

Először is, nézzük meg, hogy mit is jelent maga a vegánság. Sokan ugyanis kapásból az étrenddel azonosítják, ami nem tartalmaz semmiféle állati eredetű összetevőt – így nemcsak húst, tejet és tojást, de még csak mézet sem. Persze ez is fontos része a szemléletmódnak, de az közel sem merül ki ennyiben. A vegánok célja, hogy úgy éljenek ezen a világon, hogy azzal minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk mögött, minél kevésbé vegyék igénybe a Föld véges erőforrásait. Valljuk be, ez egy igencsak szép célkitűzés!

Ebbe az elképzelésbe számtalan dolog beletartozhat. Például az, hogy nem viselnek bőrből készült termékeket, ezzel is ellenezve az állatkínzást, az állatok kihasználását. (Természetesen az étrendet is állatjóléti okokat szem előtt tartva követik.) A ruháikat másodkézből, turkálókból szerzik be, hiszen köztudott, milyen sok felesleges energia megy el a fast-fashion ruhadarabok gyártására. De ide sorolhatjuk azt is, hogy igyekeznek minél környezetkímélőbb módon utazni, amikor csak tehetik: az autó helyett kerékpárral járnak, a repülőt pedig egyre többen cserélik vonatra.

Láthatjuk tehát, hogy a veganizmus célja egy élhetőbb bolygó, egy fenntartható életmód követése. Emiatt pedig büszkék is lehetünk a gyermekünkre, hiszen a szebb jövő érdekében egy olyan utat választ, ami nem mindig egyszerű.

Tanácsok a vegán főzéshez

A szemléletmód legtöbb aspektusának tehát kifejezetten örülhetünk szülőként. Gondoljunk csak bele: a turkálós ruhák olcsóbbak, a kerékpározás egészséges, és nem is kell félteni a gyerekünket a repüléstől. De mi a helyzet az étrenddel, a testük, fejlődő szervezetük táplálásával?

A vegán táplálkozás, ahogyan fent már említettük, tiltja az összes állati eredetű élelmiszert. Emiatt alapvetően nem lesz egészségtelen az étrend, hiszen telis-tele van friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint gabonákkal, amelyek ellátják a testet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. De felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a fehérjével, a vassal, a kalciummal vagy a többi, elsősorban állati eredetű termékekből származó tápanyaggal. Nos, a mi feladatunk, hogy a tinédzserkorú gyermekünk ezeket is megkapja. Ezt biztosíthatjuk egyrészt különböző táplálékkiegészítőkkel, de néhány egyszerű helyettesítővel is.

A szervezetükben különösen fontos a vas pótlása, amire tökéletesen megfelelőek a dúsított gabonapelyhek, a szója alapú készítmények, a dió, a bab, egyes hüvelyes zöldségek, illetve a teljes kiőrlésű kenyér. A fehérjéket szintén bevihetik hüvelyes zöldségekkel, a zöldborsóban, a babban és a csicseriborsóban például különösen sok van belőle. De a tofu, a különböző magvak és magokból készült vajak és a quinoa is jó választás erre.

A kalcium az edemame-ban, a tofuban, a mandulában és a tahiniben található meg nagy mennyiségben, de a zöld leveles zöldségekben is bőséggel van. Sőt: a szója- és mandulaitalokat is dúsítják vele, így ezek remek tejalternatívák lehetnek. Az immunrendszer szempontjából fontos cinket is megtaláljuk a szójakészítményekben, a gombában, a diófélékben, a magvakban, valamint a búzacsírában. A B-12-vitamint szintén elengedhetetlen pótolni vegánként, ezt is a reggeli gabonapelyhekből vagy a szójakészítményekből nyerhetik ki.

Az Omega-3 pótlását pedig olyan alapanyagokból oldhatják meg, mint a repceolaj, a lenmag, a lenmagolaj, a dió és a szójabab.

Láthatjuk tehát, hogy a vegán étrend – ha megfelelően van kialakítva – egyáltalán nem egészségtelen. Abban azonban, hogy ez a mi gyermekünk esetében is teljesüljön, nekünk is szerepet kell vállalnunk tudatos szülőként.

(Támogatott tartalom)