dühkezelés
#Szülőknek

Hogyan segíthet a kamasznak a dühkezelésben?

2015.02.20.
2 perces olvasási idő

Tinédzserkorban a harag aggasztó dolog szokott lenni. Ráadásul egy kamasz dühe folyamatosan növekszik, ha nem tud mit kezdeni az adott szituációval - így ilyenkor a szülő feladata az, hogy segítsen neki kezelni a helyzetet.

Mutasson példát! Figyeljen arra, hogy amikor Ön dühös, lehetőleg higgadtan és tudatosan viselkedve oldja meg a helyzetet. Mondja el gyermekének, hogy Ön hogyan szokott megbirkózni a haraggal!

Segítsen neki megtalálni a helyes utat! Magyarázza meg a kamaszkorú gyermekének, hogy a düh normális érzelem, de önmagunkra és másokra is ártalmas lehet. Ezért meg kell tanulni levezetni a haragunkat: ennek lehet módja zenehallgatás, testmozgás vagy egy kis egyedüllét. Fontos, hogy legyen olyan helyük a tinédzsereknek, ahová elvonulhatnak, amikor magukban szeretnének lenni.

Ismerje fel a külső befolyásoló tényezőket! Nem szabad megfeledkezni arról, hogy gyermekünkre állandóan hatással vannak a barátai és a többi vele egyidős kamasz is. Tehát egy-egy dühkirohanást nem szabad személyeskedésnek vennünk!

Hozzon szabályokat! Legyenek következményei annak, ha gyermeke áthágja őket. Elég legfeljebb tíz rendelkezés, a következmények pedig legyenek igazságosak. A szabályok mdühellé fontosak a jutalmak is, amelyek erőteljes motivációt tudnak adni. Amikor gyermeke helyesen viselkedik, jutalmazza meg őt valami aprósággal! Ha gyermeke panaszkodik valamelyik büntetése miatt, legyen nyitott a kompromisszumokra is.

Legyen tudatában gyermeke helyzetével! A fiatalok számos téren nyomás alatt állnak: a tanulás, barátok, kötelességek és a tinédzserkori hormonok mind leterhelik őket. Ezért egyik pillanatban remekül, a másikban pedig már borzasztóan érzik magukat. Vegye ezt is figyelembe! Talán már Ön sem emlékszik, hogy milyen volt tiniként az élet, amikor a kiközösítés és a csoportkényszer állandó gondot jelentettek. Kérdezze meg, hogy van-e bármi, amiben Ön segíthetne!

Szánjon rá több időt! Minden nap találjon rá módot, hogy beszélgethessen kicsit gyermekével. Nagyon fontos a családdal eltöltött idő, így a közös étkezés is. Kutatások bizonyítják, hogy az együtt töltött étkezések csökkentik többek között az anorexia és az alkoholfogyasztás esélyét is. Egy kamasszal való beszélgetés során nem parancsokra vagy szidásra van szükség, hanem tanácsokra és a pozitív dolgok kiemelésére!

Biztassa gyermekét negatív érzelmeinek megosztására! Azonban ne legyen tiszteletlen vele: ne büntesse vagy szidja meg az érzéseiért. Értesse meg gyerekével, hogy nyugodtan beszélhet erről.

Lásson más szemszögből is! Mielőtt független felnőttekké válnának, a tinédzsereknek el kell szakadniuk a szüleiktől. A kamaszkori leckék az élettől elég nehezek gyermekünk számára. Ezért, mint szülő, ne legyen ítélkező és ne emlegesse fel gyermeke korábbi hibáit! Viszont sok erőt ad neki, ha tudja, hogy van valaki, aki támogatja.

Segítsen megoldást találni! Ha gyermeke mesél Önnek egy problémájáról, üljön le vele és próbáljanak meg lehetséges megoldások után kutatni. Válasszon ki gyermeke egyet, és ha Ön is egyetért, fejezze ki támogatását.

Fektessen nagyobb a hangsúlyt gyermeke helyes viselkedésére! Néha nem veszünk tudomást arról, ha gyermekünk elvárásainknak megfelelően viselkedik, ellenben mindig felszólalunk, ha nem ezt csinálja. Pedig pont a helyes viselkedésüket kellene értékelni és megdicsérni. A tinédzserek számára kibírhatatlan tud lenni, ha állandóan negatív érzésektől vannak körülvéve. Egy kamasz szorongásokkal és bizonytalanságokkal teli lelki világának sokat számít az elismerés és dicséret.

Ne legyen ideges! Ha gyermekét megkéri valamire és ő erre elkezd csapkodni vagy zenét bömböltetni, Ön maradjon nyugodt! A fiatalok ezzel vezetik le a feszültséget – előbb-utóbb elmúlik.

Számoljon a depresszióval! Körülbelül a tinédzserek 20%-a tapasztal depressziót felnőtté válásukat megelőzően. A depressziót mindenképp kezelni kell, hiszen iskolai problémákhoz, szexuális zavarokhoz és akár öngyilkossághoz is vezethet. Ezért keressen fel egy pszichológust, ha aggodalmai vannak!

Figyelmeztesse gyermekét! Egy dührohamos kamasszal gyakran nem lehet szót érteni, de a szülőknek figyelmeztetniük kell őt a következményekre - így valószínűleg hamarabb fog megnyugodni.

Ne adja fel! A szülők, akik kitartanak és folytatják a kamaszgyermekük segítését, sikeresen javíthatják a szülő-gyerek kapcsolatukat is. Érezzen együtt gyermekével, de tegye azt, ami a legjobb neki, és közben szeresse őt feltétel nélkül.

Mutassa ki szeretetét! Néha a szeretet egy kisebb gesztusa is elég: készítse el gyermeke kedvenc ételét, beszélgessen vele, mosolyogjon rá és érintse meg őt – ezek az apró dolgok egész napra biztosíthatják gyermeke jókedvét. Éreztesse gyermekével, hogy mennyire szereti – így megelőzheti az esetleges dühkitöréseket is!