érettségi
#Szülőknek

Készülődés az érettségire: hogyan segíthet a szülő?

2016.04.26.
1 perces olvasási idő

Az érettségire való készülés sok szorongást, izgalmat és idegeskedést okozhat a középiskolásoknak. Habár a kamasz saját felelőssége, hogy megfelelően felkészüljön a vizsgáira, ám a szülő is sokat segíthet gyermekének, hogy eredményes legyen a tanulás.

Beszélgessen gyermekével a vizsga fontosságáról, és arról, hogy milyen feladatok várnak rá! Már azzal, hogy beszélget vele a vizsgáról, csökkentheti a gyermekére nehezedő nyomást és a stresszt. Az alapos felkészülés és a szülői segítség a garancia arra, hogy gyermeke megfelelő lelki állapotban vág neki a vizsgáknak, hiszen meggyőződhet a támogatásáról.

Szervezzen közös tanulást!

Nagyszerű ötlet lehet egy csoportos tanulást szervezni neki és a társainak. Egy jól megszervezett csoportfoglalkozás segíthet gyermekének új készségek, tanulási tippek elsajátításában. A fiatalok könnyen segíthetnek egymásnak a nehéz kérdések jobb megértésében, abban, hogy egy problémának mi a helyes megközelítése. Így ráadásul – bár munkával töltve – sok időt tölthetnek a barátaikkal.

Ezeknek a közös felkészítő programoknak egyik igen fontos előnye az, hogy a kamaszok kipróbálhatnak többféle tanulási stratégiát, így könnyebben megtalálhatják a számukra legmegfelelőbbet. A közös tanulás nagyszerű lehetőség új, alternatív gyakorlatok elsajátítására, kipróbálására, ezért tegyen meg mindent azért, hogy gyermeke a barátaival együtt tudjon készülni a vizsgákra!

Teremtsen megfelelő környezetet!

Sok szülő gondolja azt, hogy gyermeke tudja, hogyan kell jól és hatékonyan tanulnia, intéznie a dolgait. Sajnos a valóságban a többség nem tudja, éppen ezért rá kell vezetni őket a jó útra.

Teremtsen olyan körülményeket, melyek mellett biztosított a nyugodt és zavartalan tanulás. Fontos hogy szüntessen meg minden lehetséges zavaró tényezőt, ám ne feledje, hogy egyes esetben a visszafogott zenehallgatás segíti a koncentrációt. A néma csönd egyeseknél nyugtalanságot szülhet és elterelheti a gyermek gondolatait. Fontos, hogy semmi ne zökkentse ki őt a tanulásból. A tanulás előtt az asztalára készíthet némi rágcsálnivalót és innivalót - éhesen igen nehéz koncentrálni még a legkönnyebb dologra is.

Amikor gyermeke tanul, szervezze úgy a dolgait, hogy ne zavarja őt: hanyagolja a zajos háztartási munkákat, a család kisebb tagjait foglalja le, hogy ne zavarják az érettségire készülőt, de maradjon a közelben arra az esetre, ha a kamasznak szüksége lenne Önre.

(Canadianparents)