energia
#Szülőknek

Az energiaital nem gyerekeknek való

2015.01.08.
1 perces olvasási idő

Az energiaital és a sportital fogyasztása károsan hat a fejlődő gyerekekre, befolyásolja szervezetük fejlődését és viselkedésüket is. Az egészségügyi szervezetek szerint a serdülőknek nem ajánlott az energiaital fogyasztása, és a sportitalokat is csak mértékkel ajánlott fogyasztani.

Az energiaitalok magas koffein- és más hatóanyag tartalmuk miatt igen károsak és kockázatosak a kamaszok számára.

Sportitalok és energiaitalok

Az energiaital nem gyerekeknek valóA sportitalok a sportolók számára segítenek pótolni a sportolás során elvesztett vizet, energiát és ásványi anyagokat. Tartalmuk rendszerint: szénhidrátok, ásványi anyagok, elektrolitok (ionok), ízesítőanyagok.

Az energiaitalok koffeinnel és más serkentőszerekkel (taurin) dúsítottak, bizonyos szintig fokozzák a szellemi frissességet, éberséget, kitartást, főként intenzív szellemi munkát végzők számára megfelelő, a kávé helyettesítésére.

Az energiaitalok nem ajánlottak gyerekeknek

Az energiaitalok semmiképpen sem ajánlottak gyerekek számára, de még a kamaszoknak sem, mivel előfordulhat, hogy 1 doboz akár 100 mg koffeint is tartalmazhat. Ez nagyon magas mennyiség. A túl sok koffein káros a szív- és érrendszer számára, agressziót vagy szorongást, esetleg kóros álmatlanságot is okozhat. Alkohollal keverve komoly egészségügyi kockázatokat rejt. A koffein függőséget is okozhat gyerekeknél-felnőtteknél egyaránt, az elvonási tünetei pedig igen kellemetlenek lehetnek.

Sportitalok csak sportolóknak

A sportitalok hátránya, hogy rengetek plusz kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, sportolás nélküli vagy túlzott fogyasztása elhízáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet. Csak az igazán keményen sportolók számára ajánlott a fogyasztásuk, egyébként csak káros.

A fejlődő szervezet számára rendkívül fontos a megfelelő folyadék utánpótlás, de az inkább tiszta víz legyen.

Felnőttek és gyerekek

A koffeinnel felturbózott energiaitalok rendszeres és túlzott fogyasztása még a felnőttekre nézve is káros, könnyen vezethet alvásproblémákhoz és viselkedésbeli zavarokhoz. A gyógyszeresen kezelt viselkedésproblémás (ADHD) gyerekek számára pedig igen komoly kockázatot jelentenek az energiaitalok.

Mivel az energiaitalok fogyasztása nincs korhatárhoz kötve, a szülők felelőssége, hogy gyermeküket védjék a káros hatásoktól. Fontos, hogy a szülő ne csak tiltással, hanem jó példát is mutasson gyermekének. Nem csak az energiaital és a kávé, hanem az alkohol és dohányfogyasztás terén is. Nem lehet úgy tiltani a gyermeket, hogy közben a szülő nem mutat jó példát gyermekének.

(N.L.)