szülő
#Szülőknek

Házimunkák kamaszoknak

2017.04.23.
1 perces olvasási idő

Minden szülő egyetért abban, hogy a lassan kamasszá cseperedő gyerekeknek segíteniük kell a ház körüli munkákban. Ám abban már nem egyeznek az álláspontok, hogy mennyi és milyen jellegű házimunkát érdemes adni a 10-18 éves kamaszoknak, illetve melyek azok a módszerek, amivel a gyermekek rászoktathatók arra, hogy rendszeresen segítsenek a ház körül.

Mára már teljesen általános az a kép, hogy a kamasz csak a televízió vagy a számítógép előtt ül, és ahogy növekszik, egyre több időt tölt a rendetlen szobájába zárkózva. Persze ez csak egy sztereotípia. Minden a szülőn múlik, illetve azon, hogy milyen hamar kezdjük a kisgyermekünket a rendrakásra és a ház körüli munkákban való részvételre szoktatni.

Egy felmérés szerint sok szülőt az a gondolat tart vissza ettől, hogy azt gondolják, egyedül hamarabb végeznek, vagy úgy gondolják, hogy nincs értelme könyörögni, úgysem hallgat rá gyermeke.

Nyilván könnyebb gyorsan elmosogatni, megcsinálni az ebédet vagy kitakarítani, de ezzel együtt a lehetőség is elveszett egy kis együtt töltött időre, illetve a házimunkához való hozzászokatásra.

A titok nyitja

A leghatásosabb módszer, ha eleinte csak heti egy feladatot bíz rájuk, például a szemét kivitelét vagy a szobájuk rendberakását. A szidás és a veszekedés helyett alkalmazza a következő módszert. Kösse a feladat elvégzését valamilyen tárgyi dologhoz, de ne a tiltáson legyen a hangsúly. Például a szoba rendszeres rendbetétele teszi lehetővé a plusz játékidőt a számítógépen.

Házimunka kiskamaszoknak

Természetesen nem minden ház körüli munkát lehet rábízni egy 10-12 éves gyermekre, és nem is kell. Íme, néhány példa arra, hogy egy szülőkkel készített felmérés eredményei szerint melyek a legmegfelelőbb házkörüli munkák.

  • Megágyazás felkelés után
  • Szoba rendbetartása, játékok, könyvek rendbetétele
  • Néhány egyszerű étel készítése, és utána a rendetlenség eltakarítása
  • A szemét kivitele és szelektálása (üveg, műanyag, papír)
  • A ruhák szennyesbe tétele, és a mosás/vasalás utáni elpakolása
  • Foglalkozás a kisállattal - ketrec, akvárium, kutyaház, alom kitakarítása, sétáltatás, etetés

Csapatmunka

A legfontosabb, hogy értesse meg gyermekével, hogy ezeket a feladatokat azért kapja, mert már nagy fiú/lány és Önnek szüksége van a segítségére.

  • Beszéljék meg minden héten, hogy kinek mi lesz a feladata. Ha több gyerek van, osszák be a különböző munkákat, így egyikük sem fogja azt érezni, hogy neki többet vagy kevesebbet kell csinálnia.
  • Szabjon meg határidőket, például a mosogatógépet 9 óra előtt be kell pakolni és indítani. Így a feladatot a gyerekek nem fogják halogatni.
  • Hagyja, hogy a gyermeke(i) önállóan hozzanak döntést a feladattal kapcsolatban. Így a gyerekek maguk között oszthatják be, hogy ki mit fog csinálni.
  • Mindig kérjen, és ne utasítson! Ön is szívesebben csinál valamit, ha kedvesen megkérik.

(S.C. - www.mumsnet.com)