szülő
#Szülőknek

Mit tehet, ha gyermekét hazugságon éri?

2017.12.11.
1 perces olvasási idő

Rendszerint a kamasz azért hazudik a szüleinek, mert fél a következményektől: a szülői szigortól vagy büntetéstől. Fél attól, ha elmondja az igazat, akkor nagyobb bajba kerül, és csalódást okoz a szüleinek.

A háttérben meghúzódó okok

Megfelelő körültekintéssel és türelemmel kell megközelíteni a problémát. Próbáljon meg a hazugság Mit tehet, ha gyermekét hazugságon éri?mögé látni, hogy miért épp azt választotta a gyeremk, próbáljon rájönni, hogy mik lehetnek a háttérben meghúzódó okok, előzmények! Derítse ki a teljes igazságot, és csak utána hozzon ítéletet a következményekről!

Ha sikerül fényt deríteni a hazugság hátterére és az azt kiváltó okokra, magyarázza el gyermekének, hogy megérti őt, de ez a magatartás nem helyes, és hosszú távon csak veszíthet, ha a hazugságot választja és a következmények még súlyosabbak lesznek. Sokkal egyszerűbb, (bár rövid távon kényelmetlen), ha szembenéz a tényekkel és vállalja a felelősséget a tetteiért, és elmondja szüleinek a teljes igazságot. Nevelje magabiztosságra gyermekét, hogy bátran és bizalommal forduljon Önhöz, ha bármi problémája lenne, és nyugodtan elmondhatja Önnek az igazságot.

Ne kiabáljon

Jobb, ha kerüli a vitát és a hiszti rohamokat, a dühkitöréseket! Ha agresszívan áll a dolgokhoz, azzal csak gyermekét is feldühíti, és nem lesz eredménye a beszélgetésnek, csak az idejét és energiáját pazarolja feleslegesen. Ehelyett inkább nyugodtan és tárgyilagosan közölje gyermekével a tényeket, és ne vigyen bele sok érzelmet.

Magyarázza el neki, hogy megérti a problémáit, cserébe ő is értse meg Önt, hiszen csak jót akar neki, segíteni szeretne rajta. Értesse meg vele, hogy Ön, mint szülő csak szeretetből teszi azt, amit tesz, és mivel a legjobbat akarja gyermekének, hajlandó segíteni neki bármiben.

Az a tudat, hogy ön szereti gyermekét, nagyobb biztonságérzetet ad neki, így hamarabb felvállalja majd a hibáit, és Önhöz fog elsőként fordulni segítségért. Így erősíthetik az egymás iránti bizalmat és megbecsülést.

Hozzon világos szabályokat

Állítson fel megfelelő és igazságos házirendet, hozzon olyan szabályokat, melyek a gyermeke jólétét és biztonságát szolgálják, de nem korlátozzák le őt túlságosan. Magyarázza el neki a szabályok megszegéséért járó következményeket. Legyen világos, érthető és következetes, azonban tartsa szem előtt gyermeke érdekeit is, és támogassa őt a legjobb tudása szerint. Ha így tesz, akkor gyermeke előbb-utóbb rá fog jönni, hogy nincs értelme hazudnia Önnek, így bizalommal fog fordulni Önhöz, ha bármi problémája adódna.

(KamaszPanasz)