gond
#Szülőknek

Tinédzser gondok: ha szülői segítségre van szükség

2014.12.02.
3 perces olvasási idő

A tinédzserkor a változás korszaka. A fiatalokat rengeteg új hatás éri, a szülő pedig sokat segíthet, hogy a tini könnyebben eligazodjon az életben.

Stressz

A fiatalokat több stressz érheti, mint gondolnánk. Egy nemrégiben végzett kutatás során a Tinédzser gondok: ha szülői segítségre van szükségmegkérdezett szülőknek csak 2-5 %-a gondolta úgy, hogy gyermekét kifejezetten sok stressz éri, míg a fiatalabb tinik 14%-a, az idősebbek 28%-a mondta magáról úgy, hogy „sokat aggódik”. A kamaszoknak az iskola és a különórák mellett szabadidőre is szükségük van, éppen ezért ne terheljük túl őket „felnőtt gondokkal”, mint például anyagi problémákkal.

Testkép

Az egészséges testkép kialakulásában sokat számít a szülői minta. Minden egyes alkalommal, amikor Ön kritizálja önmagát, vagy amikor fogyókúráról beszél, negatív üzenetet küld gyermeke felé. Tudatosítsa gyermekében, hogy nem a testsúly, hanem az egészség és a jó erőnlét a fontos, és mutasson rá, hogy a magazinokban látható modellek a reklámgrafikusoknak köszönhetően néznek ki úgy, ahogy.

Beszéljünk a randizásról és a szexről!

Mindenki más tempóban érik. Érdemes mielőbb beszélni a randizásról, hiszen a gyerekeknek sok kérdésük lehet a bennük felmerülő érzelmekkel és a szexszel kapcsolatban. Próbálja meg a kérdéseket nyugodtan és előítéletmentesen megválaszolni, még akkor is, ha kicsit kellemetlenül érzi magát. Ezekből az őszinte beszélgetésekből a tini sokat tanulhat az egészséges párkapcsolatokról, és nagyobb eséllyel hoz majd érett döntést a szexszel kapcsolatban is.

Szexting

A kamaszok mintegy 20%-a küld egymásnak szexuális tartalmú üzeneteket. Naivan feltételezheti ugyan, hogy gyermeke sosem hallott a szextingről, de érdemes utánajárni a dolognak: kérdezze meg, hogy mit tud a szextingről, és magyarázza el, hogy miért nem helyénvaló ilyen üzeneteket küldeni. Ne felejtse ki a nem kívánatos következményeket sem: szexting miatt elbocsáthatják az iskolából, de a dologból akár rendőrségi ügy is lehet.

Biztonságos internethasználat

A mai tinik igencsak otthon érzik magukat az internet világában, de ez a világ nem veszélytelen. Beszéljen a gyermekével az internet- és okostelefon használatról. A számítógépet pedig helyezze egy közös helyiségbe, például a nappaliba. Limitálja az internetezési időt, és ha szükséges, állítson be felhasználói jelszót a gépén. Ha gyermeke fent van valamilyen közösségi portálon, figyeljen oda, ha ismeretlennel lép kapcsolatba.

Tinik és a dohányzás

A legtöbb dohányos fiatalkorában szokik rá a cigarettára. Naponta több száz fiatal válik dohányossá. Beszélgessen el gyermekével a dohányzás veszélyeiről, és kérdezzen rá, hogy ő mit gondol a cigarettázásról – és ami a legfontosabb, ne ítélkezzen! A sport a dohányzás megelőzésének egyik legjobb módszere - biztassa gyermekét, hogy rendszeresen sportoljon.

Alkohol

A középiskolába bekerülő gyerekek 80%-a ivott már korábban alkoholt. Hogyan előzhető meg a rendszeres alkoholfogyasztás? A beszélgetés az egyik legjobb ellenszer. Beszéljenek arról, hogy az alkohol milyen negatív hatással lehet a szervezetre, és milyen visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a testben és a lélekben egyaránt.

Receptköteles gyógyszerek

Ezekhez a gyógyszerekhez a gyerekek otthon könnyen hozzájuthatnak. Beszéljenek a gyógyszerhasználat következményeiről, tegye el szem elől az otthon tartott gyógyszereket, és a már nem használt vagy lejárt szereket vigye vissza a gyógyszertárba.

Recept nélkül kapható gyógyszerek

A megfázás és köhögés elleni szerek többnyire vény nélkül kaphatóak, és nagy mennyiségben bevéve kábítószerként használhatóak. Tavaly a tinik körülbelül 5%-a próbálta ki ezt a módszert. Beszélje meg gyermekével, hogy a vény nélkül kapható gyógyszereket mikor és milyen adagban szabad bevenni, és tegye az otthon tartott készletet biztonságos helyre.

Droghasználat

Sok gyerek már a korai tinédzserkorban találkozik a drogokkal. Még akkor is, ha úgy gondolja, hogy gyermeke sosem tenne ilyet, figyeljen az árulkodó jelekre. Ezek közé tartozik, ha a tini baráti köre teljesen lecserélődik, gyorsan romlanak a jegyei, titkolózni kezd, vagy ha meglepően sokszor kér öntől pénzt, de nem világos, hogy azt mire költi.

Csúfolódás

Tinikorban könnyű gúnyolódás céltáblájává válni. Tanítsa meg gyermekét a helyzet kezelésére: szálljon szembe az őt piszkálóval, hagyja ott az illetőt, vagy beszéljen egy felnőttel, akiben megbízik. Közben ne feledje, hogy az Ön gyermeke is piszkálhat másokat. Fontos, hogy megértse: semmivel sem kevesebb az, aki más mint a többiek, és jobb, ha elgondolkozunk egy pillanatra, mielőtt valami bántót mondunk vagy cselekszünk.

Internetes zaklatás

Az interneten könnyebb gúnyolódni, mint szemtől szemben. Figyelmeztesse gyermekét, hogy ne tegyen fel olyan dolgokat az internetre, amivel később mások visszaélhetnek. A belépési jelszavait tartsa titokban, és a Facebookon csak olyanokkal ossza meg a képeit és megjegyzéseit, akikben igazán megbízik.

Vagdosás

Az érzelmi válságban lévő tinik egy része vagdoshatja önmagát – borotvapengével vagy késsel éles sebeket ejt, leggyakrabban a csuklón vagy a combon. A vagdosás a lányok körében valamivel elterjedtebb. Ha észreveszi a vágásnyomokat, vagy ha gyermeke a nyomokat elrejtő ruhákat hajlandó csak felvenni, beszélgessen el vele, és ha kell, forduljanak szakemberhez – a helyzeten sok esetben csak ő tud segíteni.

Beszéljék meg egymással!

A tinik sokszor érzékenyek lehetnek – próbáljon meg olyan helyzetet találni, amikor könnyen elbeszélgethet gyermekével, például kutyasétáltatás, ruhahajtogatás, vagy kocogás közben. Az autóban ülve úgy is megbeszélhetünk komolyabb dolgokat, hogy közben nem kell feltétlenül végig egymás szemébe néznünk.

(www.webmd.com)