hazudik
#Szülőknek

Mit csináljon, ha gyermeke hazudik Önnek?

2014.12.01.
1 perces olvasási idő

Ha egy gyerek hazudik a szüleinek, azt rendszerint azért teszi, mert fél a következményektől: a szülői szigortól, a büntetéstől, a kedvezmények megvonásától, vagy hogy csalódást okoznak a szüleiknek.

Miért hazudik a gyerek?

Próbáljon meg a hazugság mögé látni, hogy miért épp azt választotta a gyerek, mik lehetnek a háttérben meghúzódó okok, előzmények, derítse ki a teljes igazságok, és csak ezután hozzon ítéletet a következményekről.

Ha sikerül fényt deríteni a hazugság hátterére és az azt kiváltó okokra, magyarázza el gyermekének, hogy megérti őt, és azt, hogy miért hazudott. Majd magyarázza el gyermekének, hogy ez a magatartás nem helyes, és hosszú távon csak veszíthet, ha a hazugságot választja, a következmények pedig még súlyosabbak lesznek. Nevelje magabiztosságra a gyermekét, hogy bátran és bizalommal forduljon Önhöz, ha bármi problémája lenne, és nyugodtan elmondhatja Önnek az igazságot, mert segíteni fog neki.

Beszélgessen gyermekével!

Vegyünk egy példát. A gyermeke ellenőrzőjében látható eredmények nem épp fényesek, és ő ezzel nagyon is tisztában van, és tudja nagyon jól, hogy jobban kellett volna teljesítenie. Hogyan fogja kezelni ezt a nem épp egyszerű helyzetet? Nem szabad indulatból cselekednie. A helyes magatartás az, ha megvárja, amíg lenyugszik, rendezi magában a dolgokat, és olyan helyet/időt választ, amikor a gyerekével le tud ülni nyugodtan és megbeszélhetik a dolgot.

Jobb, ha kerüli a vitát, és inkább higgadtan és tárgyilagosan közölje gyermekével a tényeket. Magyarázza el neki, hogy megérti a problémáit, cserébe ő is értse meg Önt, hiszen csak jót akar neki, segíteni szeretne neki. Mondja el neki, hogy nem azért bünteti, mert az jól esik Önnek, hanem azért, hogy minél jobban tudjon koncentrálni a jegyek kijavítására.

Mondja el gyermekének, hogy minél hamarabb kijavítja a hibáit, annál hamarabb visszavonja a szigorítások. Értesse meg vele, hogy csak szeretetből teszi azt, amit, és a legjobbat akarja gyermekének. Hajlandó segíteni neki bármiben, együttműködni vele, hogy minél hamarabb jó eredményt érjen el.

(helium.com)