szteroid
#Szülőknek

Terjed a szteroidhasználat a tinik körében

2014.11.17.
1 perces olvasási idő

Az anabolikus szteroidok segítségével gyorsan el lehet érni a kívánt izomtömeget, a szerek egészségkárosító hatásait azonban kevesen ismerik.

Veszélyes trendnek lehetünk szemtanúi: a szteroidhasználat folyamatosan terjed a középiskolások körében. Egy amerikai felmérésből kiderült, hogy az izomnövekedés elősegítésére száz tinédzserből öt anabolikus szteroidokat használ, a fiúk egyharmada és a lányok egyötöde pedig proteinport („protein shake”-et) fogyaszt. A tinédzserek 5-10%-a pedig már kipróbált nem szteroid típusú izomnövelő szereket.

A számok sokkolóan hatnak. Az említett szerek használata folyamatosan, járványszerűen terjed, a szülőknek pedig érdemes odafigyelniük az árulkodó jelekre.

Az anabolikus szteroidok káros hatásai

A tinédzserek azért nyúlnak izomnövelő szerekhez, mert azok fogyasztásával gyorsabban el lehet érni a kívánt külsőt és erőnlétet. A szteroidok fogyasztásának célja az „ideális” testkép elérése - ami már önmagában is ijesztő. Az anabolikus szteroidokat használók sokszor párhuzamosan többféle szert szednek, aminek komoly egészségügyi hatásai lehetnek.

A szteroidok károsíthatják a szívet, a veséket és a májat, valamint az egészséges hormonális fejlődést is akadályozzák. A kamaszok lelki egyensúlyát is negatívan befolyásolhatják, szélsőséges esetben szedésük érzelmi instabilitáshoz vezethet. Tinédzserkorban a szteroidok a csontnövekedésre is hatással vannak: a csontok növekedése idő előtt leállhat, így a fiatal sosem éri el potenciális, felnőtt testmagasságát.

Megelőzés és segítségnyújtás

Sajnos sem az iskolákban, sem az edzőtermekben nincs megfelelő tájékoztatás a szteroidok (és más izomnövelő szerek) káros hatásairól. A hivatásos sportolók sem jeleskednek a témában példát mutatni, időről időre felbukkan egy-egy újabb doppingbotrány is.

Mit tehetnek a szülők? A szülők, ha odafigyelnek, meg tudják állapítani, hogy a tinédzser szimplán örömét leli-e az atlétikában és testépítésben, vagy többről van szó. Bizonyosodjon meg róla, hogy gyermeke tisztában van a szteroidhasználat veszélyeivel, és ha nincs, sorakoztassa fel az ellenérveket.

Ha felismeri az árulkodó jeleket - agresszivitás, a testképpel (testsúllyal) való túlzott foglalkozás, az étkezési szokások drasztikus megváltozása – egyszerű teszteket otthon is el lehet végezni. Ugyanúgy, mint a kokaint, marihuánát és a metamfetamint, a szteriodokat is ki lehet mutatni a vizeletből, a használat utáni 1-4 hétben. Ha a teszt pozitív lesz, legalább tudják, hogy mivel állnak szemben és elejét tudják venni a káros következményeknek.

(Forrás: Foxnews)

Kapcsolódó címkék

apa fia