szülő
#Szülőknek

Ha a kamasznak nincs terve a jövőre

2014.08.19.
1 perces olvasási idő

Teljesen normális, ha a kamaszból fiatal felnőtté cseperedő gyermeke nem tudja pontosan, hogy mit is szeretne a jövőben kezdeni az életével. Akár még az is előfordulhat, hogy abban sem biztos, hogy mikor és miből szeretne érettségizni.

Ám az már nem normális, ha gyermekének semmi ötlete nincs arra, hogy milyen irányban képzeli el a jövőjét. Egy majdnem felnőttnek kell, hogy legyenek reményei, álmai, ötletei a jövőjével kapcsolatosan.

Ha a kamasznak nincs terve a jövőreA legtöbb kamasznak vannak ötletei arról, hogy kivé és mivé szeretne válni, és ezt általában már a középiskolában eldönti. Ezek a tervek lehetnek elérhetőek, de egyesek egyáltalán nem reálisak. Ez normális, és idővel gyermeke számára is kikristályosodik, hogy milyen irányban szeretné folytatni az életét a jövőben.

Amint a tini eldönti, hogy hogyan képzeli a jövőjét, az iskola és az érdemjegyek is sokkal fontosabbá válnak számára. Ám azok a kamaszok, akik nem foglalkoznak a jövőjükkel, nem törődnek eléggé az iskolai feladatokkal, vagy azzal, hogy milyen fakultációt lenne érdemes felvenniük, vagy hogy mit szeretnének tanulni a jövőben.

Hogyan motiválhatja gyermekét?

Ha gyermekének semmi ötlete sincs a jövőre nézve, akkor se essen kétségbe, hanem segítsen neki a saját álmok és célok felfedezésében, megtalálásában:

  • Biztosítson neki olyanélményeket és tapasztalatokat, melyek megerősítik gyermeke eddigi érdeklődési körét.
  • Kérje meg a barátait, hogy egy-egy baráti összejövetel alkalmával meséljenek karrierjükről gyermekének. Előfordulhat például, hogy gyermeke kifejezetten izgalmasnak és inspirálónak találja majd, ha rájön, hogy egy vegyész abból (is) élhet, hogy különböző dologat robbanthat fel.
  • Ha gyermeke érdeklődik valamely foglalkozás iránt, akkor próbálja meg bemutatni az adott szakmát, például keressenek fel egy olyan munkahelyet, ahol az adott munkakört végzik.
  • Használjon "azon gondolkodom..." kezdetű mondatokat. Például nyaralás előtt a reptéren, amikor lát egy pilótát felszállni, mondja azt: "Azon gondolkodom, hogy vajon mit kell tennie valakinek ahhoz, hogy egy ilyen masinával repülhesse be a világot.”. Próbálja ki ezt több olyan foglalkozással, ami Ön szerint érdekelheti gyermekét. Higgye el, előbb-utóbb ő is el fog gondolkodni a kérdésen.
  • Amennyiben gyermeke érdeklődik valamilyen állás vagy karrier iránt, bátorítsa arra, hogy kitöltsön egy karrier-tesztet. Emellett nézzen utána gyermekével együtt, hogy egy adott álláshoz általában milyen kvalifikációk, illetve érdemjegyek szükségesek.

(Gy.A. - parentingteens)