Főoldal / SZÜLŐKNEK / Ha a kamasznak nincs terve a jövőre
  2014-08-19

Ha a kamasznak nincs terve a jövőre

Teljesen normális, ha a kamaszból fiatal felnőtté cseperedő gyermeke nem tudja pontosan, hogy mit is szeretne a jövőben kezdeni az életével. Akár még az is előfordulhat, hogy abban sem biztos, hogy mikor és miből szeretne érettségizni.

- hirdetés -

Ám az már nem normális, ha gyermekének semmi ötlete nincs arra, hogy milyen irányban képzeli el a jövőjét. Egy majdnem felnőttnek kell, hogy legyenek reményei, álmai, ötletei a jövőjével kapcsolatosan.

Ha a kamasznak nincs terve a jövőreA legtöbb kamasznak vannak ötletei arról, hogy kivé és mivé szeretne válni, és ezt általában már a középiskolában eldönti. Ezek a tervek lehetnek elérhetőek, de egyesek egyáltalán nem reálisak. Ez normális, és idővel gyermeke számára is kikristályosodik, hogy milyen irányban szeretné folytatni az életét a jövőben.

Amint a tini eldönti, hogy hogyan képzeli a jövőjét, az iskola és az érdemjegyek is sokkal fontosabbá válnak számára. Ám azok a kamaszok, akik nem foglalkoznak a jövőjükkel, nem törődnek eléggé az iskolai feladatokkal, vagy azzal, hogy milyen fakultációt lenne érdemes felvenniük, vagy hogy mit szeretnének tanulni a jövőben.

Hogyan motiválhatja gyermekét?

Ha gyermekének semmi ötlete sincs a jövőre nézve, akkor se essen kétségbe, hanem segítsen neki a saját álmok és célok felfedezésében, megtalálásában:

  • Biztosítson neki olyanélményeket és tapasztalatokat, melyek megerősítik gyermeke eddigi érdeklődési körét.
  • Kérje meg a barátait, hogy egy-egy baráti összejövetel alkalmával meséljenek karrierjükről gyermekének. Előfordulhat például, hogy gyermeke kifejezetten izgalmasnak és inspirálónak találja majd, ha rájön, hogy egy vegyész abból (is) élhet, hogy különböző dologat robbanthat fel.
  • Ha gyermeke érdeklődik valamely foglalkozás iránt, akkor próbálja meg bemutatni az adott szakmát, például keressenek fel egy olyan munkahelyet, ahol az adott munkakört végzik.
  • Használjon "azon gondolkodom..." kezdetű mondatokat. Például nyaralás előtt a reptéren, amikor lát egy pilótát felszállni, mondja azt: "Azon gondolkodom, hogy vajon mit kell tennie valakinek ahhoz, hogy egy ilyen masinával repülhesse be a világot.”. Próbálja ki ezt több olyan foglalkozással, ami Ön szerint érdekelheti gyermekét. Higgye el, előbb-utóbb ő is el fog gondolkodni a kérdésen.  
  • Amennyiben gyermeke érdeklődik valamilyen állás vagy karrier iránt, bátorítsa arra, hogy kitöltsön egy karrier-tesztet. Emellett nézzen utána gyermekével együtt, hogy egy adott álláshoz általában milyen kvalifikációk, illetve érdemjegyek szükségesek.

(Gy.A. - parentingteens)

Tovább a témában: Anya, Apa , Fia, Lánya