tábor
#Szülőknek

Mit tegyen, ha lányának a nyári táborban jön meg az első menstruációja?

2016.06.21.
2 perces olvasási idő

Rengeteg fiatal lány aggódik amiatt, hogy akkor jön majd meg az első menstruációja, amikor iskolában vagy nyári táborban van, és az anyukájuk nem lesz ott vele, hogy segíteni tudjon neki. Cikkünkben leírjuk, hogyan kezelje ezt a helyzetet.

A legtöbb lány sokat aggódik amiatt, hogy mikor jön meg az első havi vérzése. Az iskolában, egy táborban, vagy esetleg egy pizsamapartin? Az ismeretlen nagyon ijesztő lehet, és lánya jogosan tarthat attól, hogy hogyan fog egyedül megküzdeni az első menstruációjával. Ám Ön rengeteget segíthet abban, hogy felkészítse lányát a váratlanra, és eloszlassa félelmeit.

Készítse fel előre!

Kezdésként fontos, hogy elbeszélgessen lányával arról, hogy mi vár rá az első menstruáció során. Magyarázza el neki a leggyakoribb változásokat, amivel egy lánynak szembe kell néznie a menzesz során - ilyenek a görcsök, a kimerültség, a higiéniai kérdések - és így tovább. Emellett szenteljen elegendő időt arra, hogy gyermeke megtanulja helyesen használni a tisztasági betétet, így ha esetleg Ön nincs a közelben, lánya tudni fogja, hogy mit kell tennie.

Magyarázza el gyermekének, hogy ha úgy érzi, hogy megjött a menzesze, akkor ki kell mennie a mosdóba, hogy leellenőrizhesse, mi is történt. Jó, ha a kiskamasz lányánál mindig van 1-2 tisztasági betét a táskájában. Ha lányánál mégsem lenne éppen ott a szükséges felszerelés, mondja el neki, hogy menjen az iskolai nővérhez, aki segíteni fog neki mindenben.

Gondolkozzon előre!

Ha kiskamasz lánya nyári táborba megy, érdemes előre tervezniük. Pakoljon be néhány tisztasági betétet a bőröndjébe, és írhat egy levelet a táborvezetőnek, amit lánya odaadhat neki abban az esetben, ha megjön az első vérzése. A levélben magyarázza el a szituációt, és rögzítsen minden olyan információt, amit a táborvezetőnek esetlegesen tudnia kell. Bizonyosodjon meg róla, hogy gyermeke megértette, hogy a levelet csak abban az esetben kell odaadnia a táborvezetőnek, ha megjött az első menzesze. Emellett magyarázza el lányának, hogy ha a táborban jön meg a menstruációja, akkor nem fog tudni úszni menni amíg a vérzése tart.

Fontos a korai felvilágosítás

Bizonyosodjon meg róla, hogy gyermeke megfelelően informált a menstruációval és a pubertáskori változásokkal kapcsolatban. Ma már rengeteg nagyszerű forrásanyag áll mind az Ön, mind gyermeke rendelkezésére, melyek segítségével lánya pozitívan tud hozzáállni az összes változáshoz. Ezek mellett tanítsa meg gyermekét arra, hogyan használja a menstruációs naptárat, hiszen ha tudja, hogy mikor számíthat a vérzésére, ő is sokkal kevésbé lesz emiatt stresszes. Az okostelefonra letölthető, magyar nyelvű Hölgynaptár nem csak előre jelzi a következő menstruáció esedékes dátumát, de számos nőgyógyászati tünet vagy emlékeztető rögzítését is lehetővé teszi.

Lánya félelmének és aggodalmainak eloszlatására a legjobb módszer az, ha megfelelően informálja őt, így felkészülten és magabiztosan nézhet a bekövetkezendő változások elé. Az első menstruáció nagyon ijesztő és stresszes lehet egy kiskamasz számára, de megfelelő ismeretanyaggal és az Ön segítségével, lánya magabiztosan fogja várni a változást.

(KamaszPanasz - Gy.A., forrás: Tweens - verywellfamily.com)