anorexia
#Szülőknek

Anorexia a családban

2021.07.06.
2 perces olvasási idő

Miért alakulhat ki, milyen pszichés háttér áll az anorexia mögött? Milyen előnyei vannak egy ilyen szörnyű betegségnek?

Lehetnek a betegségnek "előnyei"?

Betegség előnynek azokat a pozitív hatásokat értjük, ami miatt megérheti betegnek lenni. Első hallásra ez talán furcsának Anorexia a családbanhangzik, de a betegségekkel olykor kiváltságok járnak. Például, ha egy diák megfázik (gyötri a magas láz, köhögés), ezért nem megy iskolába, anyukája a kedvencét főzi, otthon játszhat, míg a többiek dogát írnak. Ha diákunk nagyon szemfüles, meglehet, hogy betegséget színlel, hogy mindezeket az előnyöket élvezhesse.

Anorexia társadalmi megerősítői

Nyílván az anorexia előnyei nem olyan egyszerűen megfoghatóak, mint egy megfázásé. Ez a látványos fogyás életveszélyes állapotba sodorja a fiatalt. Társadalmunk jelenleg a soványságot idealizálja (az ideálok változnak), így eleinte elég sok pozitív megerősítőt kaphat az anorexiával küzdő. A soványságot összefüggésbe hozza társadalmunk a kitartással (hiszen kitartóan fogyókúrázik), mértékletességgel (nemet tud mondani csábító édességekre). És valóban, az anorexia nervosában szenvedők nagyon kitartóak tudnak lenni. De mégsem alakul ki minden fogyókúrázó lánynál anorexia.

Az egyén

A társadalmi elvárások ellenére nem minden fiatal lánynál alakul ki anorexia. A környezeti tényezők az arra érzékenyekre hatnak. Az anorexiában szenvedők személyiségére kíméletlen perfekcionalizmus, tökéletességre való törekvés jellemző. Félnek attól, hogy hibát követnek el.

A képalkotó eljárásoknak köszönhetően ma már bizonyítottá vált, hogy az anorexiában szenvedők idegrendszeri működése eltér az átlagostól. A testi érzeteket hibásan azonosítják be, sérül az agy jutalmazó rendszere is.

Család

Az anorexia nem csupán egyetlen embert érint, hanem az egész családot. A betegséghez hozzátartozik az aggódó anyuka, aki azt lesi, hogy evett-e már eleget ez a gyerek. Nem véletlen, hogy a betegség elsősorban kamaszkorban alakul ki. Ennek a szakasznak a krízise a leválás, amikor a gyermekből fiatal válik, amikor a szülő elengedi gyermeke kezét, hogy egyedül fedezze fel a világot. Azonban, ha a gyermek beteg, ezt nem tudja megtenni, sőt, ápolni, gondozni kell továbbra is őt. A család életciklusa elakad. Ezért képezi a terápiás protokoll részét a családterápia. Elengedhetetlen, hogy összefüggéseiben szemléljük a betegséget.

A táplálék felvételről mindenki önmaga dönt. Az anorexiás keresi azt, hogy hogyan fejezze ki önállóságát, autonómiáját, ez egy egészen szélsőséges módja annak, hogy bebizonyítsa, hogy ő dönt. A szülők mindezt értetlenül és tehetetlenül nézik végig. Nem tudnak semmit sem tenni, hogy gyermekük lenyelje azt a falatot. Lázadás ez a javából, az indulatok csak fokozódnak. A serdülőkor egyik krízis feladata a saját test feletti kontroll kiharcolása. Egy drasztikus fogyókúra jól szimbolizálhatja ezt is.

Tehát ha az anorexia hátterét kutatjuk egy egész sor tényezővel találkozhatunk. A tünetek kialakulásában szerepet játszik a beteg személyisége, biológiai fogékonysága, külső környezeti hatások, társadalmi elvárások és családi tényezők.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)