drog
#Szülőknek

A nyár és a drogok

2017.06.13.
1 perces olvasási idő

Ahogy eljön a szünidő, és a kamaszok kikerülnek az iskola felügyelete alól, a szülők feladata, hogy megóvják gyermekeiket a világ veszélyeitől. Nem lehet elégszer figyelmeztetni őket a drogok veszélyeire. Leginkább azok jelentik a problémát, melyek könnyen hozzáférhetőek. Ilyenek a kekszbe, süteménybe kevert kábító vagy élénkítő hatású anyagok.

Mit tegyünk, ha gyanakszunk?

Mindenképp el kell kezdeni valahol a beszélgetést a drogok veszélyeiről. A megfelelő légkör megteremtése és a tisztelet, bizalom elengedhetetlen az eredményes beszélgetéshez. Nem szabad fenyegetően vagy agresszívan beszélni, mert különben a gyerek önmagába zárkózik és később lehetetlen lesz ilyesmikről társalogni vele.

A határok és a szabályok felállítása nagyon fontos, tudnia kell, hogy a drog és alkohol fogyasztása helytelen, elfogadhatatlan és kerülendő. Fontos megismertetni a gyerekkel a különféle szerek veszélyeit. Bármilyen szerről legyen szó, az valamilyen szinten kockázatot jelent az egészségre. Emellett azt is fontos elmondani a kamasznak, hogy droghasználatot a törvény bünteti.

Figyeljünk a kamaszra!

A legjobb módja annak, hogy elkerülhetőek legyenek az egészségkárosító kockázati tényezők, az, ha a gyerek életében aktív szereplőként vesz részt, kommunikál vele, és meghallgatja a gondjait.

Szervezzen közös programokat gyermekével, a családnak együtt kell működnie és közösséget kell alkotnia, ahol a gyerekek biztonságban tudhatják magukat. Türelemmel és figyelemmel vegye körül, segítsen neki, ha gondjai lennének. Hallgassa meg, és adjon helyt az ő véleményének is, hogy meglegyen a kölcsönös bizalom és egymásra való odafigyelés.

(N.L. - www.elementsbehavioralhealth.com)