szőrtelenítés
#Szülőknek

Kamaszok és a szőrtelenítés

2017.06.17.
1 perces olvasási idő

A szőrszálak megjelenése a hónaljon, a lábon és az intim részeken manapság gyakran már 9-10 éves korban is észlelhető, és a tinikor kezdetének talán legnyilvánvalóbb jele. A legtöbb kiskamasz vagy azért szeretne szőrteleníteni, mert attól fél, csúfolni fogják miatta. Mit tehet ilyenkor a szülő?

Bár mindannyian tudjuk, hogy a testszőr teljesen természetes, a “Ne is foglalkozz vele” jellegű mondatok nem a legmegfelelőbb szülői hozzáállást jelentik, hiszen gyermekét valószínűleg nagyon is zavarják az újonnan megjelenő szőrszálak, és fontos neki, hogy ne érezze magát “másnak”. Próbálja meg gyermeke nézőpontjából megközelíteni a kérdést!

Ugyanakkor, ha a kiskamaszt nem zavarják a szőrszálak, ne foglalkozzon a szőrtelenítés kérdésével addig, amíg ő fel nem hozza a témát! Ne rohanjon a borotvával az első szőrszálak megjelenésekor: beszéljen gyermekével a szőrtelenítésről, de ne erősködjön addig, amíg a tini magától fel nem hozza a témát.

Okozhat valamilyen egészségügyi problémát a korai szőrtelenítés?

Sajnos a szőrtelenítés minden módjának meg van a maga veszélye. A borotva apró, mikrosérüléseket okozhat, amik ideális táptalajt nyújthatnak a baktériumoknak.

A gyanta sokszor okozhat kisebb égési sérüléseket, illetve a szőrtelenítő krémek gyakran tartalmaznak veszélyes kemikáliákat. Meg kell még említenünk a bőrgyulladást és a benőtt, gyulladt szőrszálakat is.

Tehát, ha meg akarja tanítani gyermekét a szőrtelenítésre, magyarázza el neki az egyes metódusok előnyét és hátrányát is (például a borotva gyors és könnyű megoldás, viszont a szőr hamarabb és erősebben nő vissza).

Meséljen gyermekének a saját tapasztalatairól. Lehet, hogy ki akar majd próbálni néhány módszert, mielőtt kiválasztja a neki legmegfelelőbbet.

Néhány tipp a szőrtelenítéshez

  • Csak akkor hagyja a gyermekét borotválkozni, ha sok ideje van. A rohanás eredményeként gyakran vágások és csúnya, fájó sebek keletkezhetnek.
  • Ha a hónalját borotválja a kiskamasz, sokkal ideálisabb, ha tükör előtt csinálja. A kicsavarodott, furcsa testtartásban végzett borotválkozás általában sérülésekkel ér véget.
  • A fürdőkádban a legegyszerűbb a lábakat borotválni, hiszen a kényelemes, ülő pozíció sokkal precízebb szőreltávolításra ad lehetőséget.
  • A lábakat a bokától, a szőr növekedésétől ellentétes irányba, fölfele kell borotválni. (Ugyanez érvényes a krémekre)
  • A testápoló használata fontos a borotválás után, ezzel elkerülhető a bőr kiszáradása és irritációja.

Tanácsaink

  • Ha a gyerek szőrteleníteni akar, akkor valószínűleg már elég nagy ahhoz, hogy meghozza ezt a döntést. El kell fogadni, hogy az egykori a kisbabánk lassan felnő.
  • A vegyszerek használata ilyen fiatal bőrön nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Az elektromos női borotva azonban jó befektetés lehet.

(Gy.R. - mumsnet)