internet
#Szülőknek

A kamaszok és az online barátok

2014.06.06.
2 perces olvasási idő

Napjaink tipikus tinije sok online baráttal rendelkezik, és akár online randipartnerrel is dicsekedhet. A szülők azonban nem tudják, hogy kikkel lép kapcsolatba a hálón. A barátkozásnak ez egy olyan formája, ami veszélyesnek tűnhet, illetve aggodalomra adhat okot.

Félelem és tiltás helyett a szülőknek érdemes időt fordítaniuk arra, hogy tanulmányozzák az online közösségi oldalakat, és beszélgessenek kamaszkorú gyermekeikkel a megfelelő biztonsági óvintézkedésekről és a netes barátokról alkotott elképzeléseikről. Ellentmondásoktól mentes kommunikáció révén nincs semmi akadálya annak, hogy a szülők és a gyermekeik tisztázzák egymással az online barátokkal kapcsolatos gondolataikat.

Közösségi oldalak

Az elmúlt néhány évben hihetetlen népszerűségre tettek szert azok a közösségi oldalak, amelyek lehetővé teszik a A kamaszok és az online barátokfelhasználók kapcsolatteremtését, és a netes szórakozás vagy valamilyen szociális cél érdekében jöttek létre. Ezeken az oldalakon a felhasználók létrehozhatnak egy adatbázist, ahol saját magukról információkat közölhetnek, valamint fotókat, és kapcsolatba léphetnek más felhasználókkal. Vannak, akik csak azokkal lépnek kapcsolatba ezeken az oldalakon, akiket a való életben is ismernek, mások viszont élvezik, hogy új emberekkel ”találkozhatnak”, és olyan felhasználókkal barátkoznak, akikről csak annyit tudnak, amennyit a netes profiljuk elárul. Sok kamaszt találunk ezeken az oldalakon, akik számára az online kapcsolattartás létfontosságú, mert így olyan hasonló érdeklődésű, új barátokat szerezhetnek, akik esetleg nincsenek földrajzilag közel hozzájuk.

Online csevegés

Az online csevegéshez számos program áll rendelkezésre. Ezek a programok lehetővé teszik, hogy az emberek négyszemközt közvetlenül beszélgessenek egymással anélkül, hogy mások bekapcsolódnának a csevegésbe, kivéve, ha meghívják őket. Annak érdekében, hogy a beszélgetés létrejöjjön, mindkét félnek ismernie kell a másik felhasználó nevét, ezért a program használata előtt szükségszerű, hogy kommunikáljanak egymással.

Online randi

Az online társkeresés feltörekvő piac a neten. A legtöbb kamasz számára nem elérhetőek a társkereső oldalak, mert előírás, hogy csak 18 évesek vagy annál idősebbek használhatják őket. A tizenévesek az online randizás fogalmát más értelemben használják. Például, az a tini, aki online randizik, közösségi oldalak, illetve egyéb chat oldalak segítségével pontosítja le egy valós találkozó részleteit.

Ellentmondásoktól mentes véleménycsere az online barátkozásról

Amint megérti a netes kommunikáció alapjait, ossza meg a témával kapcsolatos észrevételeit a gyermekével. Magyarázza el neki, hogyan érez a közösségi oldalakkal, a chat programokkal és az online társkeresőkkel kapcsolatban, és kérdezze meg tőle, hogyan és miért használja ezeket. Érdeklődjön azokról az emberekről, akikkel online találkozott, és emlékeztesse az alapvető biztonsági tippekre, például ne osszon meg személyes és pénzügyi adatokat, ne küldjön fényképet, illetve ne beszéljen meg találkozót idegenekkel, és ne adja meg nekik az elérhetőségeit sem. Ha kényelmesnek találja, regisztrálhat Ön is, és ellenőrizheti a gyermeke oldalát és vágyott profilját. Legyen azonban körültekintő, mert egyes kamaszok ezt kémkedésnek tekintik vagy a magánéletük megsértésének, ezért készüljön fel az ilyen következményekre is.

Napjainkban a legtöbb kamasz mindenféle online baráttal rendelkezik, és nyilvánvaló, hogy érdeklődnek az új online barátságok iránt. Ha nem ismeri ezeket a kifejezéseket, illetve azokat a hálózati platformokat, amelyek a gyermeke számára elérhetőek, tájékozódjon az online barátságokról. Így meggyőződhet arról, hogy gyermeke ügyesen és biztonságosan folytatja az online interakcióit.

(H.P. - yourteenager.co.uk)