hiperaktív
#Szülőknek

Hiperaktivitást csökkentő diéták

2014.12.12.
2 perces olvasási idő

Vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek a hiperaktivitáson? Léteznek olyanok is, amik rontanak a helyzeten? Melyek a hiperaktivitást csökkentő diéták? Cikkünk válaszokat ad ezekre a kérdésekre.

Mi az a hiperaktivitást csökkentő diéta?

Ideális esetben egy ilyen diéta segít az agynak jobban működni, és csökkenti a figyelmetlenség vagy a nyugtalanság tüneteit. A leggyakoribb hiperaktivitást csökkentő diéták a következők:

  • Átfogó táplálkozás hiperaktivitás csökkentésére: Hogyan segíthet a táplálkozásod a hiperaktivitáson? A feltevés az, hogy egyes ételek csökkentik/erősítik a hiperaktivitás tüneteit.
  • Kiegészítő diéta hiperaktivitásra: Ebben a diétában nagy hangsúlyt kapnak egyes vitaminok, ásványi anyagok és egyéb étrend kiegészítők, amelyek segítenek pótolni azokat a dolgokat a szervezetedben, amelyeket nem juttatsz be az étrendeddel.
  • Elhagyó diéta hiperaktivitásra: Ebben a diétában meg kell szabadulnod az összes olyan ételtől/összetevőtől, ami súlyosbítja a tüneteket.

Átfogó táplálkozás hiperaktivitásra

Kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre a hiperaktivitást csökkentő diétákról, s azok eredménye is vegyes, mégis sok orvos gondolja úgy, hogy az étrend nagy szerepet játszik a hiperaktivitás tüneteiben. Általánosan elfogadott nézet, hogy azok az ételek, melyek jót tesznek az agynak, jók a hiperaktivitás tüneteinek csökkentésére is.

  • Egyél magas protein tartalmú ételeket: beleértve babot, sajtot, tojást, húst és magvakat. Edd ezeket reggelire és egy keveset az iskolában, hogy könnyebben tudj koncentrálni.
  • Egyél kevesebb egyszerű szénhidrátot: kerüld a cukorból, mézből, fehérlisztből készült termékeket, fehér rizst és a héj nélküli krumplit.
  • Egyél több komplex szénhidrátot: pl: zöldséget, gyümölcsöt (kivi, narancs, alma, grapefruit, körte). Ha ezeket este eszed, könnyebben fogsz tudni elaludni is.
  • Egyél több Omega-3 zsírsavat: Ezt megtalálhatod a halakban és a magvakban (pl.: olíva bogyó, dió, mogyoró). Gyógyszertárakban és nagyobb üzletekben kapszula formájában is kapható.

Kiegészítő diéta

A legjobb, ha olyan vitaminkészítményt szedsz, ami pótol minden olyan fontos vitamint, amelyből keveset juttatsz be a szervezetedbe az étkezések során. Sok tini nem eszik kiegyensúlyozottan, különösen, ha a napjai zsúfoltak az iskola-edzés-különóra közötti rohanásban. A hiperaktivitás tünetei mindenkinél mások, ezért konzultálj az orvosoddal, hogy számodra milyen étrendkiegészítők lennének megfelelők.

Elhagyó diéta

Ezalatt a diéta alatt mellőznöd kell minden olyan ételt, élelmiszer összetevőt, amiről úgy gondolod, hogy káros a hiperaktivitásod tüneteire nézve. Segíthet ez a tüneteiden? A kutatások még mindig folynak, de az orvosok azt ajánlják, hogy kerüld a következő összetevőket.

Ételszínezékek és adalékanyagok

Kutatások kimutatták, hogy egyes ételszínezékek és adalékanyagok növelik a hiperaktivitás kialakulásának lehetőségét és a tüneteit. Kerüld a következő adalékanyagokat:

  • Mesterséges színezőanyagok, főleg piros és sárga színben.
  • Élelmiszer adalékok, mint az aszpartám, MSG ( monoszódium glutamát), nitrátok és szódium benzonát.

Cukor és a hiperaktivitás

Egyesek azután válnak hiperaktívvá, hogy cukrot ettek, mégsincs konkrét bizonyíték arra, hogy a cukor lenne az oka a hiperaktivitásnak. A legjobb, ha a cukor az étrendünknek csak kis százalékát alkotja, de az sem árt, ha teljesen kizárod az étkezésedből.

Kávé és a hiperaktivitás

Néhány kutatás szerint egy kis mennyiségű koffein segíthet a hiperaktivitás egyes tünetein. Mivel azonban a koffein egyéb mellékhatásai túltehetnek az előnyein, a legtöbb orvos azt ajánlja, hogy kerüljük a fogyasztását.

(Gy.Z. - webmd.com)