tinédzser
#Szülőknek

Hogyan bánjon szófogadatlan gyermekével?

2014.08.26.
2 perces olvasási idő

Mit tehetünk, ha a kamasz gyermekünk nem hajlandó szót fogadni? Vajon ez is a „normális” tinédzserlét velejárója?

Miért van az, hogy az a kicsi gyermek, aki minden szavát itta és minden lépését követte, idővel olyan fiatal felnőtté válik, aki nemcsak hogy figyelmen kívül hagyja azt, amit Ön, mint szülő mond neki, hanem egyenesen kerüli az olyan helyzeteket, ahol esetleg hallgatnia kellene Önre?

Ha kamasz gyermeke nem hajlandó szótfogadni, nem hallgat Önre, akkor se csüggedjen, egy sor olyan dolog van, amit megtehet annak érdekében, hogy kettejük kommunikációja érdemben fejlődjön és eredményesebb legyen. A következő három alapelv segíthet abban, hogy közeledni tudjon gyermeke felé, valamint megtalálhassák a közös hangot.

Felkészülés

A tinik ugyan kicsit körülményesebben, de igenis beszélgetnek szüleikkel és más felnőttekkel az élet fontos dolgairól. Ám idő kell nekik ahhoz, hogy felkészüljenek ezekre a beszélgetésekre. Éppen ezért érdemes már jó előre jelezni ez irányú szándékunkat.

Olyankor próbáljon meg közeledni felé a fontos beszélgetésekkel, amikor biztos abban, hogy épp semmi olyan dolog nem foglalja le az elméjét, ami az ő számára fontos. Így éreztetheti vele, hogy tiszteletben tartja az ő kis magánszféráját, megérti, hogy elfoglalt, és nem akarja megzavarni.

Adjon lehetőséget gyermekének, hogy megválassza a beszélgetés helyét és idejét így, mindkettejük számára megfelelő lehen. Ez a fajta megközelítés gyakorta vezet eredményre, vagyis a gyermek nagyobb hajlandóságot mutathat az Önnel való kommunikációra, jobban odafigyelhet a mondandójára, nem úgy, mint amikor megzavarja valamilyen számára fontos és halaszthatatlan tevékenységben.

Hagyjon időt gyermekének!

Nagyon fontos, hogy hagyjon elég időt a beszélgetés kibontakozására. A tiniknek időre van szükségük, hogy összeszedjék a gondolataikat, vagy épp bátorságukat, hogy egy-egy fontos dolgot képesek legyenek megbeszélni Önnel. Próbáljon meg türelmes lenni, és elfogadni azt, hogy a gyermek mit, hogyan mond Önnek, még akkor is, ha nem feltétlenül ért egyet a dologgal. Legyen feltétel nélküli, kötetlen a beszélgetés. Ezen beszélgetések során finoman irányítgathatja gyermekét, hogy jobb döntéseket hozzon.

Türelem

Az egyik feltétele a sikeres gyereknevelésnek a türelem. Legyen szó akár másik felnőttről vagy épp tiniről, mindenképp megfelelő türelemmel, megértéssel és jóindulattal kell a másik személy felé közelednie. A rendíthetetlen türelem és a magas szintű kommunikációs készségek sokszor kisegíthetik a szülőt még a nehéz és problémás helyzetekből is. Ha így próbál meg gyermeke felé nyitni, akkor viszonylag hamar elérheti, hogy elnyerje a bizalmát és figyelmét.

Az aktív hallgatás eszköze, a helyes kérdésfeltevés, a türelmes kivárás és más kommunikációs technikák alkalmazása teszi lehetővé a szülő számára, hogy gyermeke megnyíljon Ön előtt és megossza Önnel a legbensőbb gondolatait.

Egyenrangúság

Ön is túlságosan aggódik gyermekéért?
A kamaszok számára az élet tele van lehetőségekkel és bukásokkal. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyenek, meg kell tapasztalniuk, hogy milyen érzés fent és milyen lent lenni. Sok kamasz tapasztalja azt, hogy nem veszik be a számára szimpatikus közösségbe, megbukik egy fontos vizsgán, szakítanak vele, vagy már az elején kikosarazzák. Tovább a cikkhez

A tinik gyakorta panaszkodnak amiatt, hogy nem kezelik őket a felnőttekkel egyenrangú félként, például egy beszélgetés során rendszerint övék az alárendelt szerep. Ezért figyeljen oda gyermekére, tartsa fontosnak és értékesnek a mondanivalóját, véleményét, hiszen ő is egy érző, értelmes emberi lény, csak ő még a fejlődése korai szakaszában van.

Nem árt észben tartani, hogy ők még csak most alakítják ki saját értékrendjüket, de már egyre jobban képesek különbséget tenni a „jó és rossz” között. A tinik ösztönből elutasítanak minden olyan dolgot, ami arra késztetné őket, hogy viselkedésüket megváltoztassák, ha nem látják azt, hogy az a személy, aki a változást javasolja, betartaná azt, amit mond.

Azok a tinik, akik nem hallgatnak a szüleikre, még nem rossz gyerekek. Egyszerűen arról van szó, hogy azt szeretnék, hogy meghallgassák őket, figyeljenek oda rájuk. Még a legkezelhetetlenebb tinit is megszelídítheti, ha követi a fent ismertetett lépéseket és megpróbál jó kapcsolatot kialakítani gyermekével. Azonban mindig akadnak kivételek, olyan gyerekek, akik számára nélkülözhetetlen a szakértő segítsége.

Ne feledje, mindig figyeljen oda gyermekére, foglalkozzon vele eleget, és akkor a problémák többsége elkerülhető lesz.

(KamaszPanasz - Forrás: www.stumbleupon.com)